ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ 11 ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έφοδος της “αντι”τρομοκρατικής σε συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, στα γραφεία μας στη Τζαβέλλα και σε σπίτι στα Σεπόλια. Ο ιμπεριαλισμός και η φασιστική κυβέρνηση του ΑΚP έδωσαν εντολή στην ελληνική ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και εκτέλεσε την επίθεση αυτή. Πήραν σηκωτούς και με τη βία 26 από τους συντρόφους μας. Οι 15 που προσαχθήκαμε από τη Τζαβέλλα, αφεθήκαμε ελεύθεροι, ενώ 11 σύντροφοί και συντρόφισσες μας συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ των συντρόφων μας, από τα γραφεία της επιτροπής αλληλεγγύης για τους τούρκους και κούρδους πολιτικούς κρατούμενους, υπήρχαν σύντροφοι με κινητικά προβλήματα από το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης, στην οποία υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετούς απεργίας πείνας ενάντια στα λευκά κελιά (2000-2007). Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν όλες οι μονάδες της ελληνικής αστυνομίας, “αντι”τρομοκρατική, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ αλλά και άνδρες του Στρατού Ξηράς.

Η ελληνική αστυνομία έκανε πλιάτσικο στα γραφεία μας, ώστε να εμποδιστεί η συνέχεια των εργασιών μας. Κλάπηκαν λεφτά του κοινού ταμείου για την καθημερινή μας επιβίωση, ολόκληρη η υλικοτεχνική υποδομή των γραφείων μας (υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες κ.α.). Στα γραφεία μας γίνονται οι τηλεοπτικές εκπομπές “Eνάντια στα Nαρκωτικά, την Eξάρτηση και τη Διαφθορά” (Uyusturucuyla Savas Tv), οι ραδιοφωνικές εκπομπές της «Φωνής του Λαού» (HalkinSesiRadyo-Tv), όπου γίνεται και συνεχείς αναμετάδοση των νέων από Τουρκία και Ευρώπη, καθώς επίσης και οι εργασίες του Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου (τομέας Ελλάδας). Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κατασταλτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έχουν προηγηθεί μέσα στα χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, μέχρι και απαγωγές. Γιατί παρά τον ενδοαστικό ανταγωνισμό Ελλάδας- Τουρκίας, οι κυβερνήσεις των δύο κρατών, οι μυστικές υπηρεσίες και οι κατασταλτικοί τους μηχανισμοι, παραδοσιακά συνεργάζονται στα ζητήματα καταστολής των αγωνιστών. Όμως οι πιέσεις της αστυνομίας δεν θα μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε τις εργασίες μας.

Στις 24 Μαρτίου,οι 11 σύντροφοι και συντρόφισσες περάσαν από ανακριτή και εισαγγελέα και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τον «αντι»τρομοκρατικό νόμο, 187Α, για συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, οπλοκατοχή καθώς και κάποια πλημελλήματα. Προφυλακίστηκαν σε διάφορες φυλακές της επικράτειας, τακτική που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί εις βάρος τους σε προηγούμενες συλλήψεις. Πρόκειται για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες: Harika Kızılkaya- Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, Hazal Seçer- Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, Halil Demir- Φυλακές Γρεβενών, Ali Ercan Gökoğlu- Φυλακές Μαλανδρίνου, Şadi Naci Özpolat- Φυλακές Διαβατών, İsmail Zat-Φυλακές Λάρισας, Anıl Sayar- Φυλακές Αγιού Στεφάνου Πάτρα, Sinan Çam-Φυλακές Κορυδαλλού Ε πτέρυγα, Sinan Oktay Özen- Φυλακές Κορυδαλλού Ε πτέρυγα. Οι σύντροφοι Burak Ağarmıs και Hasan Kaya κρατούνται ακόμα στη ΓΑΔΑ, περιμένοντας τη μεταγωγή τους.

Χθες ο σύντροφος Şadi Naci Özpolat μετήχθη στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Κατά την είσοδο του, του επιβλήθηκε σωματικός έλεγχος, στον οποίο και αντιστάθηκε. Οι πολιτικοί κρατούμενοι εχούν κερδίσει με την αντίστασή τους, με σκληρούς αγώνες, τόσο στις φυλακές της Ελλάδας, όσο και διεθνώς το να μην τους γίνεται σωματικός έλεγχος στην είσοδό τους στη φυλακή. Οι δεσμοφύλακες εκδικητικά του κρατήσαν το μπουφάν του, τον βάλανε σε κελί μόνο του και δεν του επιτρέπουν προαυλισμό. Μόνο τηλεφωνική επικοινωνία. Ο σύντροφος απέναντι σ’αυτή την συνθήκη ξεκίνησε απεργία πείνας, μέχρι να αρθεί το καθεστώς απομόνωσης, να προαυλίζεται και να πάρει πίσω το μπουφάν του. Όσα βασανιστήρια και να επιβάλει η «δημοκρατική Ευρώπη» οι αγωνιστές θα τα μετατρέπουν σε αντίσταση και σε αγώνα. Γιατί ξέρουν να μετατρέπουν τα κελιά σε κάστρα αντίστασης. Ξέρουν να φτιάχνουν μαχητικές εστίες όπου και να βρεθούν. Η καταστολή δεν μπορεί να εμποδίσει το ήθος των συντρόφων μας.

Η επίθεση αυτή από πλευράς κατασταλτικών μηχανισμών διαδραματίστηκε μέσα στο γενικότερο περιβάλλον της κοινωνικής και ταξικής επίθεσης που δεχόμαστε, υπό το φόβο της εξάπλωσης του κοροναϊου. Ένα περιβάλλον που περιγράφεται από την προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών του κεφαλαίου και του κράτους του, στην ατομική ευθύνη και στον αόρατο εχθρό. Ένα περιβάλλον διαλυμένης υγειονομικής περίθαλψης, εργασιακής αβεβαιότητας και ελέγχου τις καθημερινότητας. Όμως οι εχθροί είναι ορατοί και υπεύθυνοι για το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφουν. Είναι αυτοί που προτίμησαν να δίνουν λεφτά σε πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ αντί να δίνουν για το δημόσιο σύστημα υγείας, για προσλήψεις εργαζομένων στον τομέα και για τεχνικό εξοπλισμό. Είναι οι ίδιοι που καταλήστευσαν τα δημόσια ταμεία και ακόμα και σήμερα δίνουν χρήματα για την ενίσχυση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Είναι οι ίδιοι που με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα περάσουν αντεργατικά νομοθετήματα για μειώσεις μισθών. Είναι αυτοί που πριν ένα μήνα κλείναν τα σύνορα, βουλιάζαν βάρκες και πυροβολούσαν άοπλους πρόσφυγες καλώντας συνάμα σε εθνικιστικό συναγερμό. Γιατί μπορεί η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται με τον κοροναϊο, να οξύνει την κρίση του συστήματος και να μας βάλει σε νέα καθήκοντα. Γιατί εν τέλει την κρίση προδιαγράφουν να την πληρώσουν πάλι οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Μα ξέρουμε καλά ποιος έναι ο εχθρός μας. Αυτοί που μας βαφτίζουν τρομοκράτες, αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες!Αυτοί είναι υπεύθυνοι για το θρήνο, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, τη φτώχια, την ανεργία, τη διαφθορά και τις αρρώστιες!Ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι συνεργάτες του χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να επιτεθούν στην εργατική τάξη και στους λαούς. Χωρίς να κάνουν διαλείμματα. Τους πίνουν το αίμα και ακόμα και στην πιο μικρή διεκδίκηση για δικαιοσύνη επιτίθεται άγρια.Αυτοί που έχουν βάψει τον παγκόσμιο χάρτη με αίμα!

Ο κόσμος, όμως, δεν ανήκει σε αυτούς. Ο κόσμος ανήκει σ’αυτούς που αγωνίζονται και αντιστέκονται!Γιατί η ιστορία γράφεται μέσα από τους ταξικούς αγώνες.Έτσι μεγαλώνουμε την ελπίδα των λαών της Ανατολής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Με πίστη στην Επαναστατική Υπόθεση θα ρίξουμε τον ιμπεριαλισμό στα σκουπίδια της ιστορίας. Θα συνεχίζουμε να πολεμάμε, να αντιστεκόμαστε, να εξαπλώσουμε την αντίστασή μας σε όλους τους λαούς του κόσμου!Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ,

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Λαϊκό Μέτωπο Ελλάδας

Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)

Υ.Γ. : Ο κορονοϊός έχει, φυσικά, ήδη αποτελέσει αφορμή για πολλές επιθέσεις στις ελληνικές φυλακές, κόψιμο των επισκεπτηρίων και απαγόρευση εισόδου ρούχων και βιβλίων που είναι αναγκαία για τους κρατούμενους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους κρατούμενους στα δίκαια αιτήματά τους για αποσυμφόρηση των φυλακών, υγειονομική περίθαλψη και παροχή εξοπλισμού πρόληψης.

Ανακοίνωση για τη δημιουργία σελίδας αντιπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην τρέχουσα συγκυρία

Βρισκόμαστε στη δίνη κοσμοϊστορικών αλλαγών και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στους ακατάσχετους ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλλεται η πραγματικότητα γύρω μας. Να αναμετρηθούμε με τον ίδιο τον χρόνο, τα καταιγιστικά γεγονότα που παράγει και την φευγαλέα μας αντίληψη για αυτά. Όμως, προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτήν -την υπό συνεχή διαμόρφωση- πραγματικότητα, είναι πρώτα να την γνωρίζουμε. Να την αποκωδικοποιήσουμε, να την κατανοήσουμε και να την αναλύσουμε. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, είμαστε ήδη χαμένοι.

Είναι που η ιστορία δείχνει να βιάζεται, και ξαφνικά, με το ξέσπασμα της πανδημίας ολόκληρος ο κόσμος μεμιάς μεταμορφώνεται. Και η υγειονομική απειλή, γίνεται γενικευμένη πρόβα πολέμου. Κλείσιμο συνόρων, στάση της παραγωγής, αναστολή εξαγωγών και συσσώρευση πρώτων υλών (καύσιμα, ρύζι, σιτάρι), επίταξη εργοστασίων για παραγωγή ‘’πολεμικού’’- υγειονομικού υλικού, στρατιωτικά βαν που μεταφέρουν φέρετρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και τανκς στους δρόμους.

Η στρατιωτικοποιημένη διαχείριση της πανδημίας, μας καλωσορίζει στην νέα πραγματικότητα που ήδη μας περιμένει. Στην εμπόλεμη πραγματικότητα. Στην νέα διεθνή ισορροπία του τρόμου και την απειλή μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης, ενός παγκόσμιου οικονομικού κραχ και μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Γι’ αυτό και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί αφορά πολλά περισσότερα από την πανδημία, και επεκτείνεται στην συνολική αποσταθεροποίηση του συστήματος και την πρόληψη/ετοιμότητα για καταστάσεις γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής.

Είναι γεγονός πως δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα ούτε γι’ αυτό που θα έρθει μετά. Και ακόμα χειρότερα, ίσως να βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση από το 2010, γιατί έχει μεσολαβήσει σχεδόν μια δεκαετία που η κοινωνία και το κίνημα μετράει ήττες και οπισθοχωρήσεις. Όμως, ούτε η ιστορία κινείται ευθύγραμμα ούτε τώρα είναι αργά. Η εμπειρία της αντίστασης των πρώτων μνημονιακών χρόνων όπως έχει εντυπωθεί στην κοινωνική/κινηματική συνείδηση και μνήμη, ταυτόχρονα με την επερχόμενη επιβολή νέων μέτρων σε μια ήδη χρεοκοπημένη κοινωνία, θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα κοινωνικά μέτωπα αγώνα και αντίστασης, και ενδεχομένως να αποτελέσουν τα καύσιμα μιας νέας κοινωνικής εξέγερσης. Και το στοίχημα της εξέγερσης, όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως όχημα για την οργανωμένη επαναστατική εφόρμηση, είναι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε και πάλι, ως τη μόνη ρεαλιστική απάντηση απέναντι στη σαρωτική επίθεση που θα δεχθούμε το επόμενο διάστημα.

Όπλα μας για να σταθούμε έτοιμοι μπροστά στο ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας εξέγερσης, που αυτή τη φορά δεν πρέπει να αφήσουμε να αλωθεί από ρεφορμιστικές αυταπάτες,είναι η οργάνωση και η ανάλυση σαν αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να υπάρχει το άλλο. Χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης γύρω από το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον στο οποίο εξαπλώνεται η πανδημία και τις επιπτώσεις της μέσα σε αυτό. Από την διάλυση της δημόσιας υγείας, τις νέες σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, μέχρι το κραχ στην παγκόσμια οικονομία, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το ενδεχόμενο ξέσπασμα πολέμου. Και από αυτήν την καταγραφή της συγκυρίας, θα προκύψει η θέση μάχης μας στους επερχόμενους αγώνες που θα ανοίξουμε ή θα ενισχύσουμε ως κίνημα, όντας πιο οργανωμένοι, ετοιμοπόλεμοι και αποφασιστικοί.

Δεν είμαστε ούτε ακαδημαϊκοί ούτε διανοούμενοι. Δεν είμαστε ούτε δημοσιογράφοι ούτε επαγγελματίες αναλυτές. Είμαστε προλετάριοι και αξιοποιούμε τη γνώση ως βασικό όπλο υπεράσπισης της τάξης μας, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Μέσω της συλλογικής αυτομόρφωσης, της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων και σκεπτικών, προσπαθούμε να οπλίσουμε και να οπλιστούμε με ιδέες και προτάσεις αγώνα που ανταποκρίνονται στα διακυβεύματα της συγκυρίας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε εργαλεία διάδοσης, ζύμωσης και διακίνησης των ιδεών που αυτή τη στιγμή είναι πιο απαραίτητα από ποτέ. Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, σε κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Η αντιπληροφόρηση και η κινηματική καταγραφή των εκτιμήσεων γύρω από τις προεκτάσεις της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί δεν λειτουργούν μονάχα ως διαδικασία αυτομόρφωσης και ενημέρωσης, αλλά κυρίως ως διαδικασία συλλογικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας για την επόμενη μέρα.

Σε αυτά τα πλαίσια, και στην προσπάθεια μας να συνεισφέρουμε με όσες δυνατότητες έχουμε στην κινηματική/συλλογική επεξεργασία της συγκυρίας, δημιουργήσαμε μια σελίδα αντιπληροφόρησης με αποκλειστική (σε πρώτο χρόνο) ενασχόληση τα ζητήματα γύρω από την επιδημία και τα παρελκόμενα της. Με αυτόν τον τρόπο θελήσαμε να συνεχίσουμε και τη δουλειά που κάναμε με την έντυπη παρέμβαση δρόμου ‘’Έφοδος στον ουρανό’’, με άλλο τρόπο αυτή τη φορά, με διαφορετική μορφή, σε διαφορετική συγκυρία και με διαφορετική στόχευση. Επιπλέον, επιλέξαμε η ηλεκτρονική αυτή παρέμβαση να γίνει σε συγκεκριμένο μέσο κοινωνική δικτύωσης, ώστε να υπάρχει ταχύτητα και αμεσότητα στη μετάδοση της πληροφορίας, την ανταλλαγή απόψεων και τον πολιτικό διάλογο. Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τα ήδη υπάρχοντα κινηματικά μέσα αντιπληροφόρησης (indymedia, κινηματικά blog και σελίδες στο Facebook), γι’ αυτό και οι αναρτήσεις δεν θα αφορούν δράσεις και δημόσιες τοποθετήσεις ομάδων και συλλογικοτήτων, αλλά κυρίως την αποδελτίωση δημοσιογραφικών άρθρων και αναλύσεων που θεωρούμε πως αποτυπώνουν τις τάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της πανδημίας σε πέντε βασικούς άξονες: Δημόσια υγεία, καταστολή, διεθνείς ανταγωνισμοί, εγχώρια-παγκόσμια οικονομία και εργασιακά. Μια τέτοια κινηματική σελίδα ‘’ειδικού σκοπού’’ θέλουμε να συνεισφέρει στην δυνατότητα πρόσβασης σε ένα (όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερο) συγκεντρωτικό υλικό, για την καταγραφή της καταιγιστικής και διάχυτης πληροφορίας, την μελέτη και την ερμηνεία της. Να συνεισφέρει δηλαδή στην χαρτογράφηση του εχθρού και την έγκαιρη αναχαίτιση των σχεδιασμών του.

 

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

 

Ο σύνδεσμος της σελίδας στο facebook:

Έφοδος στον Ουρανό

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, κάθε Δευτέρα, 12:00–14:00, στα γραφεία της Ταξικής Αντεπίθεσης, Αραχώβης 42

κόσμος που γνωρίζαμε αλλάζει, ο κόσμος που αντέχαμε τελειώνει.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης, καθώς η εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την εγκληματική φύση του κράτους και του καπιταλισμού. Δείχνει πάνω απ’ όλα πως προτεραιότητα του συστήματος δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά η διατήρηση των υπερκερδών μιας χούφτας παράσιτων. Η βίαιη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας συντελείται ήδη σαν μια διαδικασία ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει ακόμα περισσότερο με αφορμή το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας.

Ήδη τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης είναι ενδεικτικά για το τι θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον, όταν η υγειονομική και οικονομική κρίση βαθύνει ακόμα περισσότερο, την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η καθήλωση της παραγωγής ενδέχεται να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Με τις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου προετοιμάζονται νέες σαρωτικές αλλαγές που στρέφονται εναντίον βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, παρέχοντας ένα δίχτυ προστασίας στο κεφάλαιο:

«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» (Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας).

Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά οδηγούν σε μειώσεις του χρόνου εργασίας και των μισθών κατά 50% σε 1.200.000 εργαζόμενους (μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά βλέπουμε…) και σε ενίσχυση της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας «για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί λόγω κορονοϊού» και τους παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου ομίλου. Τέλος, η κυβέρνηση προβλέπει και την αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Κι αυτή είναι η πρώτη γεύση των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, αφού όπως είπε ο υπ. Εργασίας: «Πάμε σιγά – σιγά, δεν νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου..». Και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν πυκνώσει οι απολύσεις οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη έφτασαν στις 41.000 στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Τα πενιχρά επιδόματα πείνας που μοιράζει η κυβέρνηση στους απολυμένους και στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία λόγω της καραντίνας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρώπινης διαβίωσης, ενώ οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη εξαθλίωση αφού κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν τους περιλαμβάνει. Δίπλα τους οι χιλιάδες μετανάστες/ριες που δεν έχουν καν πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας με την αφαίρεση του Α.Μ.Κ.Α τους και σαφώς εξαιρούνται από τα επιδόματα – ψίχουλα που μοιράζει η Κυβέρνηση οδηγώντας τους με τις θανατοπολιτικές της άμεσα σε λιμό και στέλνοντάς τους στον κοινωνικό καιάδα σαν τα πρώτα θύματα της παγκόσμιας πανδημίας.

Σε αυτή την πολεμική συγκυρία, η καπιταλιστική πανδημία ωθεί την ανθρωπότητα σε μια ανέλπιδη και αιματηρή συνθήκη επιβίωσης. Στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας καλλιεργούνται συμπεριφορές φιλοτομαρισμού και κοινωνικού καννιβαλισμού στην κοινωνία.

Μέσα σε αυτή την συνθήκη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Χιλιάδες φυλακισμένοι/ -ες συνεχίζουν να βρίσκονται στοιβαγμένοι χωρίς καμία δυνατότητα προστασίας τους απέναντι στην πανδημία. Το καθεστώς εξαίρεσης που τους έχει επιβληθεί οδηγεί στην εξόντωσή τους και αποτελεί ακόμα ένα έγκλημα με την σφραγίδα του κράτους και του καπιταλισμού.

Είναι πρόδηλο ότι ο πόλεμος των πλουσίων εναντίων των φτωχών συνεχίζεται αδιάκοπα και λυσσαλέα. Η διάσωση της οικονομίας σε βάρος της κοινωνίας αποτελεί βασική στρατηγική του κεφαλαίου ενώ οι έννοιες της πειθαρχίας και της απειθαρχίας επιστρατεύονται με όρους πολεμικούς στον καθεστωτικό λόγο. Επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση να μετατοπίσει τις ευθύνες της σε μια ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας από την ίδια στην κοινωνία.

Επιχειρώντας μέσα από το ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες για την πλήρη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Δείχνοντας τις πραγματικές της προθέσεις μέσα από τη στρατιωτικοποίηση της δημόσιας σφαίρας και τη χορήγηση πακτωλού χρημάτων σε ιδιώτες κλινικάρχες, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ, προσπαθεί μέσα από λογικές “κοινωνικού αυτοματισμού” να παρουσιάσει την κοινωνία ως ανεύθυνη που την “αναγκάζει” να λάβει μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας –τα οποία όχι μόνο δεν αποτελούν υγειονομικά μέτρα, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απλώς καθυστερούν την εξάπλωση της πανδημίας. Εγκληματικά ανεύθυνοι λοιπόν δεν είναι εκείνοι που επιστρέφουν στα χωριά τους επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού και τους λογαριασμούς. Εγκληματικά ανεύθυνοι είναι εκείνοι που ετοιμάζονται ξανά με το δάχτυλο στην σκανδάλη να δώσουν την χαριστική βολή στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού εφαρμόζοντας πολιτικές κοινωνικής γενοκτονίας εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.

Απείθαρχοι στην λήψη μέτρων για την παγκόσμια πανδημία είναι οι καπιταλιστές που επιβάλλουν στους εργαζόμενους να συνεχίζουν να εργάζονται -όταν δεν τους απολύουν- χωρίς να τους παρέχουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας και υγιεινής. Οι ίδιοι καπιταλιστές και το κράτος τους που στον βωμό του κέρδους θυσιάζουν για ακόμα μια φορά την ανθρώπινη ζωή για λίγα ψίχουλα ευρώ που θα τους στοίχιζαν τα βασικά μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας των εργαζόμενων.

Απείθαρχοι στην προσπάθεια που καταβάλλει η κοινωνία και κοινωνικά ανεύθυνοι παραμένουν τα ανδρείκελα που διέλυσαν το Ε.Σ.Υ, προχωρώντας σε χιλιάδες απολύσεις υγιειονομικού προσωπικού, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των μονάδων υγείας και σήμερα έχουν το θράσος να εμφανίζονται σαν κοινωνικοί σωτήρες και προστάτες της υγείας μας. Αυτοί που συνεχίζουν να διορίζουν εν μέσω πανδημίας, γαλάζια παιδιά και υπόδικους για διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κοινωνικά ανεύθυνοι παραμένουν οι εργοδότες που συνεχίζουν να εξασκούν το διαχρονικά αγαπημένο σπορ του μαυραγοριτισμού σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας.

Απείθαρχοι στην λήψη μέτρων προστασίας και υγιεινής είναι οι βασανιστές της ομάδας “δ” που σκορπάν τον φόβο στην περιοχή των Εξαρχείων εκμεταλλευόμενοι την απουσία αντίστασης εξαιτίας της λήψης κινηματικών και κοινωνικών μέτρων αυτοπροστασίας και της δυνατότητας που δίνει το καθεστώς γενικευμένης καραντίνας σε συμπεριφορές ολοκληρωτικού ελέγχου και απόλυτης άσκησης εξουσίας σε βάρος της κοινωνίας.

Απέναντι στην βία του κράτους και του κεφαλαίου να στήσουμε κινηματικά οχυρά και αναχώματα κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης. Να αγωνιστούμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν και να ενεργοποιήσουμε ξανά το ισχυρότερο όπλο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Η αλληλεγγύη δεν θα μπει σε καραντίνα! Παραμένουμε ενεργοί, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προφύλαξης και κοινωνικής υπευθυνότητας!

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που τα έχουν άμεση ανάγκη. Θα τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας.

Κάθε Δευτέρα: 12:00 – 14:00 στα γραφεία της Ταξικής Αντεπίθεσης. Αραχώβης 42 Εξάρχεια.

Πολλά F16, λίγες ΜΕΘ…

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Αν υπάρξουν απολύσεις (…) σας παρακαλώ και σας θερμοπαρακαλώ. Δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι αποφάσεις δικές μου. Μην μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, έχω βαρεθεί να κάνουμε το αυτονόητο και να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν». Αυτές τις δηλώσεις έκανε στις 13 Νοεμβρίου του 2013 ο τότε υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου, προαναγγέλλοντας μαζικές απολύσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σήμερα, εφτάμιση χρόνια μετά από αυτή την κατάπτυστη δήλωση, το απαξιωμένο και διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία του covid 19 μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και ανεπάρκειας τεχνικού εξοπλισμού. Όσο κι αν προσπαθεί ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης να πάρει όλη τη “δόξα” των απολύσεων και της πλήρους απαξίωσης της δημόσιας υγείας, στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υλοποιεί την κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις. Να μετατρέψουν δηλαδή το αγαθό της δημόσιας υγείας σε ένα κοινό εμπόρευμα, πριμοδοτώντας συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, η ΕΕ απαιτούσε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπές μισθών και μείωση επιδομάτων σε ανέργους και άτομα με αναπηρία. Την ίδια ώρα που περιορίζονταν οι δημόσιες δαπάνες το ασταθές και αμαρτωλό χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζονταν με πακτωλό χρημάτων, δείχνοντας με σαφήνεια ποιες είναι οι προτεραιότητες της «Ευρώπης των λαών»..

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο νεοφιλελεύθερης επέλασης και καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης (που στην Ελλάδα πήρε την ειδική μνημονιακή έκφραση που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις), το δημόσια σύστημα υγείας δέχθηκε μια πρωτόγνωρη επίθεση με την “αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας”, τις χιλιάδες απολύσεις υγειονομικού προσωπικού, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των μονάδων υγείας, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπές δαπανών. Το έγκλημα αυτό είχε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς: την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τα κοράκια του κεφαλαίου, τα αστικά ΜΜΕ που έγιναν οι διαπρύσιοι κήρυκες των μνημονίων. Όλοι αυτοί που υποκριτικά μας καλούσαν να χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα είναι δεύτερη (ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ) σε “αμυντικές” δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα μια από τις λίγες χώρες που ακολουθούν την αμερικάνικη ντιρεκτίβα για κατώτερο όριο “αμυντικών” δαπανών 2% επί του ΑΕΠ. 44 δις ευρώ έχουν ξοδευτεί για τις ανάγκες του στρατού την τελευταία δεκαετία, την ίδια ώρα που από το 2009 μέχρι το 2019, η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία έχει μειωθεί κατά 42,8%. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, σε σχέση με 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο κομμάτι (55%) της δημόσιας δαπάνης για την υγεία προέρχεται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα τελευταία χρόνια μαζί με την απαξίωση της δημόσιας υγείας συνεχώς μεγαλώνει η εμπορευματοποίησή της με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Κι αυτή δεν είναι μια απλή στατιστική. Είναι η ίδια η αριθμητική του τρόμου που βρίσκεται στον πυρήνα της λογικής του ίδιου του συστήματος. Της λογικής που βάζει τα υπερκέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Της λογικής που ζυγίζει την πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ ως βαρύτερη από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε αυτήν την οριακή κατάσταση, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας δίνουν μια τιτάνια μάχη. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις από τα ΜΑΤ και τον μιντιακό οχετό κάθε φορά που απεργούσαν, που διαδήλωναν, που διαμαρτυρόντουσαν για τις ελλείψεις στην Υγεία. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που πριν ελάχιστους μήνες, στις 11 Δεκεμβρίου του 2019, έτρωγαν ξύλο και δακρυγόνα από τους μπάτσους στο Ζάππειο όταν διαδήλωναν εναντίον της εμπορευματοποίησης της υγείας, ματαιώνοντας τη φιέστα για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αποτελούν ένα ακόμα όχημα για την παράδοση της δημόσιας υγείας στα κερδοσκοπικά κοράκια του κεφαλαίου. Ακόμα και σήμερα, όμως, αποδεικνύεται πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της απαξίωσης του συστήματος δημόσιας υγείας είναι συνειδητοί και αμετανόητοι εγκληματίες. Έτσι, όταν στις 16 Μαρτίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν αυτή η κρίση οδηγεί την κυβέρνηση στο να ξαναδεί το ζήτημα της δημόσιας υγείας και το κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, απάντησε με ξεκάθαρο, κοφτό και κυνικό τρόπο: «Ξέρω ότι έχουν βρει την ευκαιρία τώρα κάποιοι να πουνε τα ιδεολογικά τους εσώψυχα. Η απάντηση είναι όχι».

Ακόμα και σήμερα, λοιπόν, υπηρετούν με συνέπεια την ίδια αντικοινωνική και δολοφονική πολιτική. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μια μάχη χωρίς επαρκείς ΜΕΘ, με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, με τεράστιες ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων. Όπως γράφουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους, απατώντας σε πρωθυπουργικό διάγγελμα: «Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που “χθες” θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε την φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον “αόρατο εχθρό” ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μην διαμαρτύρονται δημόσια. Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μην μιλάμε. Στη μάχη ενάντια στον “αόρατο εχθρό” χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία» (ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος -ΟΕΝΓΕ, 19/03/2020).

Αντί των αυτονόητων μέτρων που ζητάνε οι γιατροί και οι νοσηλευτές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, παίρνει μέτρα στρατιωτικοποίησης της δημόσιας σφαίρας και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια τήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, λες και δεν επαρκεί η υπερτροφικής ΕΛΑΣ των 70.000 μπάτσων για να ελέγξει την κυκλοφορία στους δρόμους. Είναι προφανές, λοιπόν, πως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η στρατιωτικοποίηση δεν είναι μέτρα υγειονομικής πρόληψης, αλλά μέτρα προληπτικής αντιεξέγερσης, καθώς η υγειονομική και οικονομική κρίση βαθαίνει, με ανοιχτό το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να υπάρξει και επισιτιστική κρίση. Η πανδημία δεν έρχεται σε ουδέτερο έδαφος. Έρχεται σε μια ιστορική στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μείζονος κρίσης, με οξυμένους ενδοαστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την καπιταλιστική ανάπτυξη να είναι αναιμική, εύθραυστη και ανισόμετρη με σημάδια επιβράδυνσης, με ασταθές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τον ενεργειακό και τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα να εντείνουν την επισφάλεια. Ταυτόχρονα, το παγκόσμιο χρέος (κυρίως των ανεπτυγμένων κρατών) έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 το συνολικό παγκόσμιο χρέος ανήλθε στα 255 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην Ελλάδα το κρατικό χρέος είναι 354 δις ευρώ (184,28% επί του ΑΕΠ). Ας αναλογιστούμε από τώρα τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας, με την καθήλωση της παραγωγής που έχει φέρει. Η οικονομία ήδη νοσούσε και η πανδημία είναι το συγκυριακό σημείο έκρηξης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτήν την οριακή συνθήκη, λοιπόν, το αστικό κράτος προτιμάει να μεταθέτει την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στους πολίτες και να ποντάρει σε μέτρα προληπτικής αντιεξέγερσης και όχι στην προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλιώς θα άκουγε τα αιτήματα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία που αντί για απαγόρευση κυκλοφορίας ζητάνε συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, άνοιγμα 2.000 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 1.500 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), προμήθεια αναπνευστήρων, εκπαίδευση προσωπικού στην εντατική νοσηλεία, άμεση εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, των φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, εξασφάλιση του αναγκαίου υγειονομικού εξοπλισμού, διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό, απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα και επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν, άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα (όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ: «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας. Επίταξη τώρα!»). Κάπου εδώ να τονίσουμε πως οι έκτακτες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση καθυστερούν χαρακτηριστικά, ενώ πριν λίγους μήνες έδειξε τις προτεραιότητές της προσλαμβάνοντας με fast track διαδικασίες 1500 ειδικούς φρουρούς. Την ίδια ώρα ο Κικίλιας χαρίζει 30 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου ο ΕΟΠΥΥ θα χορηγήσει διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους (από 800 σε 1600 ευρώ την ημέρα).

Εμείς από την πλευρά μας αξιοποιώντας τις μικρές δυνατότητες που έχουμε εξ αιτίας του ασφυκτικού περιβάλλοντος στεκόμαστε στο πλευρό των μαχόμενων εργαζόμενων στη δημόσια υγεία, των χιλιάδων ανθρώπων που βιώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας τους, των ανέργων, των εργαζόμενων που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αναγκαστική αργία, των φυλακισμένων που στοιβάζονται στις αποθήκες ψυχών, των προσφύγων και των μεταναστών που αργοπεθαίνουν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης βιώνοντας ένα καθεστώς ομηρίας αφού τους έχει στερηθεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου, τους έχει αφαιρεθεί ο ΑΜΚΑ, η ιατροφαρμακευτική φροντίδα και τα κουτσουρεμένα επιδόματα επιβίωσης, οδηγούμενοι άμεσα στον κοινωνικό καιάδα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή τους, απαιτώντας:

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Ανάρτηση πανό αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας

Η πανδημία του κορονοϊού αναδεικνύει το δολοφονικό χαρακτήρα των πολιτικών που διέλυσαν τη δημόσια υγεία κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει το κράτος με αφορμή τον κορονοϊό αναδεικνύει την ανάγκη να παραμείνουμε ενεργοί και αλληλέγγυο. Να σταθούμε ο ένας στο πλάι του άλλου, να στηρίξουμε τους ανθρώπους της τάξης μας και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία που παλεύουν να σώσουν ζωές, υπό δύσκολες υγειονομικές και εργασιακές συνθήκες.

Όπως γράφαμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, “έστω και τώρα, και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλουμε να εξετάσουμε τα περιθώρια της αναγκαίας δημόσιας δράσης μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης”.

Με αυτή τη λογική αναρτήσαμε πανό αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία.

“Ως κοινωνικά-πολιτικά υποκείμενα έχουμε την υποχρέωση να λαμβάνουμε μέτρα υγειονομικής προστασίας χωρίς όμως να ταυτιζόμαστε με τις κρατικές επιταγές. Και δεν θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε ποτέ και με κανέναν τρόπο. Γιατί το κράτος, ως εγκληματικός-αντικοινωνικός μηχανισμός, δίνει υγειονομικές-κατασταλτικές εντολές για να μετατοπίσει την ευθύνη της εξάπλωσης του ιού προς την κοινωνία και να απαλλαγεί από την πολιτική ευθύνη της ανυπαρξίας του δημόσιου συστήματος υγείας που το ίδιο διέλυσε. Γιατί το κράτος και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του, προβάλουν εντέχνως την “ατομική ευθύνη” και τις κοινωνικές συναθροίσεις ως βασικές αιτίες εξάπλωσης του ιού, και όχι την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και το κλείσιμο νοσοκομείων, όχι την έλλειψη αναλώσιμων, φαρμάκων και λειτουργικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αντίθετα, εμείς λαμβάνουμε μέτρα όχι για να απαλλαγούμε από τις ευθύνες μας αλλά για να τις σηκώσουμε στις πλάτες μας. Γιατί έτσι κι αλλιώς, στις δικές μας πλάτες στοιβάζονται όλοι οι εκβιασμοί αλλά και οι ευθύνες της περιόδου που διανύουμε. Σε εμάς τους εργαζόμενους που μέσα στις πλέον αντίξοες (εργασιακές, υγειονομικές και οικονομικές) συνθήκες υπηρετούμε τη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη προσφέροντας επάρκεια φαρμάκων, τρόφιμων και νοσηλείας. Σε εμάς τους αναγκαστικά αδειούχους που καλούνται να ζήσουν με έκτακτα επιδόματα μη γνωρίζοντας εάν και πότε θα ξαναγυρίσουμε στις δουλείες μας, σε εμάς τους άνεργους ή τους “μαύρους” που δεν θα λάβουμε καμία πρόνοια, σε εμάς τους κρατούμενους στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα αφεθούμε στη μοίρα μας, και ως πλεονάζων και μη παραγωγικός πληθυσμός εν καιρώ πολέμου, θα νοσήσουμε και θα πεθάνουμε αβοήθητοι.

Μιλάνε και μιλάμε για πόλεμο. Και είναι αλήθεια. Γιατί όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας μόνο έτσι περιγράφονται. Από την μεγάλη εικόνα και την διαφαινόμενη έναρξη ενός Γ΄ παγκοσμίου πολέμου, μέχρι τα χαρακώματα της καθημερινής ζωής. Από τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας που θα καταγραφούν ως “θύματα πολέμου’’. Από τις ανατιμήσεις προϊόντων, μέχρι την αισχροκέρδεια και τον μαυραγοριτισμό. Από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι την αποθήκευση τροφής. Από την “επιστράτευση’’ κάποιων εργαζομένων για τη μείωση των ζημιών της εργοδοσίας μέχρι τις απολύσεις άλλων. Από τον εξαναγκασμό της δουλειάς χωρίς τη στοιχειώδη υγειονομική πρόληψη μέχρι τις υπερωρίες έκτακτης ανάγκης. Από την επίταξη νοσοκομείων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού μέχρι την ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε θαλάμους στοιβαγμένων “τραυματιών πολέμου” σε ράντζα. Από την απαγόρευση συναθροίσεων, μέχρι την φοβία να επικοινωνήσουμε και να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον. Όλα συνηγορούν σε μια εμπόλεμη συνθήκη.”

-απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ταξικής Αντεπίθεσης, “Η πανδημία ως σύμπτωμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του συστήματος”

Ταξική Αντεπίθεση: Η πανδημία ως σύμπτωμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του συστήματος

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Είναι ήδη σαφές πως η εξάπλωση της κορωνοϊού, αφορά πολλά περισσότερα από μια υγειονομική -και μόνο- απειλή.Χωρίς να παραγνωρίσουμε την σημασία της δημόσιας υγείας, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται από έναν ανεξέλεγκτο ιό, θεωρούμε πως ο πυρήνας της διαχείρισης της πανδημίας δεν αφορά την αποκατάσταση της υγειονομικής ασφάλειας, αλλά την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πάνω στην οικονομία.

Το ξέσπασμα της πανδημίας δεν εμφανίστηκε σε ουδέτερο ιστορικό χρόνο, αλλά στη δίνη των κοσμοϊστορικών αλλαγών που συμβαίνουν (τουλάχιστον) την τελευταία δεκαετία με το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Είναι δεδομένο λοιπόν, πως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ενσωματώνεται εκ των πράγματων στην ευρύτερη διαχείριση της κρίσης του συστήματος και των αδιεξόδων που αυτό έχει περιέλθει. Αυτή τη στιγμή, η πανδημία επιταχύνει ραγδαία τον ιστορικό χρόνο και εντείνει τις ήδη προϋπάρχουσες αποσταθεροποιητικές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία (ύφεση, ανυπαρξία επενδύσεων, εμπορικοί-ενεργειακοί ανταγωνισμοί) με κάτι ακόμα πιο δραστικό. Με το πρωτοφανές, εν καιρώ ειρήνης, φαινόμενο ακαριαίας επιβράδυνσης ή ακόμα και καθήλωσηςτης παραγωγής.

Η παγκόσμια οικονομία είναι σάπια και νοσεί. Και η πανδημία, ως συγκυριακό φαινόμενο, ενσωματώνει όλες τις αντιθέσεις της εποχής που εκδηλώνεται. Τις αναδεικνύει και τις πολλαπλασιάζει με τον πλέον ωμό τρόπο. Έτσι, το βραχυκύκλωμα που επέφερε στην οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού, επιταχύνει την αναγκαιότητα μιας ακόμα καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, αυτή τη φορά όμως σε ένα πολεμικό περιβάλλον. Στο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής αποτελμάτωσης και της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου (για άλλη μια φορά) στην χρηματοπιστωτική σφαίρα και τη δημιουργία μιας ‘’φούσκας’’ ακόμα πιο επικίνδυνης από αυτή που οδήγησε στην κρίση του 2008. Στο περιβάλλον δηλαδή,της παρατεταμένης κρίσης και της ανυπαρξίας διεξόδου από αυτήν.

Αυτή η ανυπαρξία διεξόδου και η επερχόμενη έκρηξη στην παγκόσμια οικονομία, αποτυπώνεται στην ανηλεή προσπάθεια των κρατών να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη θέση τους στο ξαναμοίρασμα των αγορών που θα προκύψει. Αποτυπώνεται στην στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, είτε με όρους μιας επιθετικής εμπορικής-ενεργειακής πολιτικής (εμπάργκο, σαμποτάζ, κυρώσεις και δασμοί) είτε με όρους άμεσης ή έμμεσης στρατιωτικής εμπλοκής σε περιοχές ενεργειακού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντας. Μέσα σε ένα τέτοιο ξέφρενα ανταγωνιστικό και οριακό περιβάλλον, η πανδημία και οι συνέπειες της στην οικονομία δεν μπορούν παρά να εκτραχύνουν τους ανταγωνισμούς και να επιταχύνουν το ξέσπασμα μίας νέας, ακόμα πιο βαθιάς χρεοκοπίας του συστήματος.

Η έμμεση χρεοκοπία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, σε πρώτη φάση,εκδηλώνεται ως διαδικασία “καταστροφής κεφαλαίου”, με την πανδημία να αποτελεί τον “ασύμμετρο’’ παράγοντα για την επιτάχυνση της. Με άλλα λόγια, η πανδημία αποτελεί απλά τον πυροκροτητή της ωρολογιακής βόμβας μιας παγκόσμιας οικονομίας που ήταν από καιρό έτοιμη να εκραγεί. Έτσι, η στάση της παραγωγής, η μείωση ή εκμηδένιση των κερδών και η συσσώρευση χρεών για μια σειρά κεντρικών κλάδων της οικονομίας (τουρισμός, ενέργεια, εμπόριο), θα δημιουργήσει μια σαρωτική αναδιάταξη της αγοράς με κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις. Σαφώς, αυτή η “καταστροφή κεφαλαίου’’ θα εξαφανίσει κυρίως τα πιο αδύναμα τμήματα του κεφαλαίου που θα σταθούν ανίκανα να ανταπεξέλθουν στην υπερχρέωση, και αντίστοιχα θα ενισχύσει τα μεγάλα μονοπώλια που θα απορροφήσουν τις ζημιές κυρίως μέσω του δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζές των κρατών. Όμως, αυτή η διαδικασία αναστήλωσης των μονοπωλίων θα συμβεί σε ένα ακόμα πιο ασταθές περιβάλλον διεθνώς. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ των κρατών, με την Deutsche Bank να το υπολογίζει σε 24% για την ΕΕ (ποσοστό που δεν έχει ξαναεμφανιστεί μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο), το κατρακύλισμα της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η δυσθεώρητη αύξηση του δημοσίου-ιδιωτικού χρέους των κεντρικών καπιταλιστικών κρατών (πχ Ιταλία) και το κραχ στα χρηματιστήρια, σκιαγραφούν το πλήρως ανταγωνιστικό-εμπόλεμο περιβάλλον στο οποίο θα αναμετρηθούν οι εμπορικές-ενεργειακές σχέσεις των κρατών την επάυριο της πανδημίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η εφαρμογή μιας “οικονομίας πολέμου’’ όπως αποτυπώθηκε δια στόματος Κ. Μητσοτάκη, είναι αποκαλυπτική και αρκούντος περιγραφική για την κατάσταση που επικρατεί. Η παρατεταμένη υπολειτουργία της αγοράς και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας, λειτουργούν ως επιταχυντικός μοχλός για το ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας ακαριαίας και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας (και) στην Ελλάδα. Το πολεμικό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Μητσοτάκης δεν αφορούσε την “ασύμμετρη απειλή’’ της πανδημίας, αλλά την ολοένα κλιμακούμενη συρρίκνωση της οικονομίας και την πολεμικού τύπου προετοιμασία του κράτους για τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η ορολογία που επέλεξε να απευθυνθεί στην κοινωνία ο ανώτατος κρατικός αξιωματούχος και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυσηκαι στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας που έχουν παραλύσει από τη μείωση της κερδοφορίας, είναι μέτρα που λαμβάνονται μονάχα σε συνθήκες πολέμου και χρεοκοπίας.

Τέτοιου χαρακτήρα “πολεμικές” κρατικές παρεμβάσεις, έγιναν αντίστοιχα το 2010 με την επίσημη χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους. Τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ και η ΕΚΤ με πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δις ευρώ (εκ των οποίων τα 12 δις αφορούν την Ελλάδα), έκτος του ότι δεν προορίζονται για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ως “ένεση ρευστότητας’’ αλλά για την απορρόφηση των τοξικών ομολόγων που κατέχουν τα funds, εγγράφονται και ως δημόσιο χρέος στους προϋπολογισμούς των κρατών. Και εάν σήμερα παρουσιάζονται ως μέτρα “προστατευτικού’’ χαρακτήρα, αύριο θα αποδειχθούν ακόμα πιο καταστροφικά από εκείνα του 2010, γιατί λειτουργούν συσσωρευτικά εις βάρος μιας διαλυμένης, υπερχρεωμένης και μισοπεθαμένης οικονομίας που ρημάζεται εδώ και μια δεκαετία. Οι ενισχύσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δανειοδοτήσεις “αλληλεγγύης’’ από την ΕΕ, είναι κεφάλαιο που θα πρέπει να καλυφθεί και να επιστραφεί από μια ήδη χρεοκοπημένη και καθημαγμένη κοινωνία. “Πολεμική οικονομία’’ λοιπόν, σημαίνει ένα νέο γύρο μνημονίων, απολύσεων, μειώσεων μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά που σήμερα δίνει το κράτος για να αναχαιτίσει τη χρεοκοπία του, αύριο θα τα πληρώσουμε με αίμα.

Αυτή τη στιγμή, το κράτος, μέσω της συντεταγμένης προσπάθειας για επιβράδυνση και έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας, δίνει αγώνα ταχύτητας για την επαναφορά της παραγωγικής κανονικότητας και την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Και η επιβολή των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, ως βασική προϋπόθεση για την οριοθέτηση και αντιμετώπιση του ιού, εφαρμόζεται όχι με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας όπως προσχηματικά διατείνονται, αλλά την δραστική μείωση της διάρκειας οικονομικής αποσταθεροποίησης. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω. Ακόμα και εάν θεωρούμε πως το επίδικο της συγκυρίας δεν αφορά την διασφάλιση της υγείας αλλά της διάσωση της οικονομίας, δεν σημαίνει πως προσπερνάμε αφελώς τον κίνδυνο της πανδημίας ως ανύπαρκτο. Η κριτική και η θέση μάχης απέναντι στα παρελκόμενα της εποχής οφείλουν πάντα να στέκονται με ωριμότητα και κοινωνική υπευθυνότητα, υπενθυμίζοντας πως η απειλή της δημόσιας υγείας είναι δεδομένη. Και η προστασία της ακόμα περισσότερο.

Ως κοινωνικά-πολιτικά υποκείμενα έχουμε την υποχρέωση να λαμβάνουμε μέτρα υγειονομικής προστασίας χωρίς όμως να ταυτιζόμαστε με τις κρατικές επιταγές. Και δεν θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε ποτέ και με κανέναν τρόπο. Γιατί το κράτος, ως εγκληματικός-αντικοινωνικός μηχανισμός, δίνει υγειονομικές-κατασταλτικές εντολές για να μετατοπίσει την ευθύνη της εξάπλωσης του ιού προς την κοινωνία και να απαλλαγεί από την πολιτική ευθύνη της ανυπαρξίας του δημόσιου συστήματος υγείας που το ίδιο διέλυσε. Γιατί το κράτος και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του, προβάλουν εντέχνως την “ατομική ευθύνη” και τις κοινωνικές συναθροίσεις ως βασικές αιτίες εξάπλωσης του ιού, και όχι την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και το κλείσιμο νοσοκομείων, όχι την έλλειψη αναλώσιμων, φαρμάκων και λειτουργικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αντίθετα, εμείς λαμβάνουμε μέτρα όχι για να απαλλαγούμε από τις ευθύνες μας αλλά για να τις σηκώσουμε στις πλάτες μας. Γιατί έτσι κι αλλιώς, στις δικές μας πλάτες στοιβάζονται όλοι οι εκβιασμοί αλλά και οι ευθύνες της περιόδου που διανύουμε. Σε εμάς τους εργαζόμενους που μέσα στις πλέον αντίξοες (εργασιακές, υγειονομικές και οικονομικές) συνθήκες υπηρετούμε τη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη προσφέροντας επάρκεια φαρμάκων, τρόφιμων και νοσηλείας. Σε εμάς τους αναγκαστικά αδειούχους που καλούνται να ζήσουν με έκτακτα επιδόματα μη γνωρίζοντας εάν και πότε θα ξαναγυρίσουμε στις δουλείες μας, σε εμάς τους άνεργους ή τους “μαύρους” που δεν θα λάβουμε καμία πρόνοια, σε εμάς τους κρατούμενους στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα αφεθούμε στη μοίρα μας, και ως πλεονάζων και μη παραγωγικός πληθυσμός εν καιρώ πολέμου, θα νοσήσουμε και θα πεθάνουμε αβοήθητοι.

Μιλάνε και μιλάμε για πόλεμο. Και είναι αλήθεια. Γιατί όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας μόνο έτσι περιγράφονται. Από την μεγάλη εικόνα και την διαφαινόμενη έναρξη ενός Γ΄ παγκοσμίου πολέμου, μέχρι τα χαρακώματα της καθημερινής ζωής. Από τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας που θα καταγραφούν ως “θύματα πολέμου’’. Από τις ανατιμήσεις προϊόντων, μέχρι την αισχροκέρδεια και τον μαυραγοριτισμό. Από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι την αποθήκευση τροφής. Από την “επιστράτευση’’ κάποιων εργαζομένων για τη μείωση των ζημιών της εργοδοσίας μέχρι τις απολύσεις άλλων. Από τον εξαναγκασμό της δουλειάς χωρίς τη στοιχειώδη υγειονομική πρόληψη μέχρι τις υπερωρίες έκτακτης ανάγκης. Από την επίταξη νοσοκομείων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού μέχρι την ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε θαλάμους στοιβαγμένων “τραυματιών πολέμου” σε ράντζα. Από την απαγόρευση συναθροίσεων, μέχρι την φοβία να επικοινωνήσουμε και να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον. Όλα συνηγορούν σε μια εμπόλεμη συνθήκη.

Και ακόμα παραπέρα, η δυστοπία των ημερών μας μπορεί να φαντάζει μικρή μπροστά σε αυτό που θα επακολουθήσει αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεκταθεί και η πανδημία εξαπλωθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό. Εάν οι νεκροί αυξηθούν και η ανεργία, η πείνα, τα χρέη και η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών καταστήσουν μη βιώσιμη την καθημερινότητα. Εάν δηλαδή περάσουμε σε μια κατάσταση γενικευμένης διάλυσης του κοινωνικού ιστού με φαινόμενα έξαρσης της αντικοινωνικής και ενδοοικογενειακής βίας, της κατάθλιψης, των νευρώσεων και των αυτοκτονιών.

Γι’ αυτό και σήμερα, το κίνημα ορμώμενο από το διαχρονικά κορυφαίο πρόταγμα της κοινωνικής-ταξικής αλληλεγγύης, καλείται να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη (αυτό)περιφρούρησης της κοινωνίας. Όμως η υπεράσπιση της τάξης μας, η υπεράσπιση της αλληλεγγύης ως ζωτικό στοιχείο για την (πνευματική και φυσική) επιβίωση της κοινωνίας, δεν μπορεί να οριοθετείται στην κάλυψη των κενών που αφήνει το κράτος και την αυτοοργάνωση της φτώχειας μας, αλλά στην διεκδίκηση των βασικών κοινωνικών αναγκών ως όχημα για τον συνολικό επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Το σύνθημα επανάσταση ή βαρβαρότητα είναι αυτό που αποτυπώνει το δίλλημα των καιρών μας. Γιατί η κοσμογονική ένταση και έκταση των αντιθέσεων που παράγει ο καπιταλισμός σήμερα, θα οδηγήσει την ανθρωπότητα, ή στην απελευθέρωση ή στην οπισθοδρόμηση της.

Θα πρέπει λοιπόν να επιμείνουμε. Η περίοδος που διανύουμε είναι καθοριστικής σημασίας. Η επίθεση του κράτους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, μέσω της δεδομένης μετατόπισης των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί το κεφάλαιο προς τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, όσο και σε πολιτικό, με την μονιμοποίηση της “καραντίνας” απέναντι στην κοινωνία και τις αντιστάσεις της, ξαναθέτουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τα ζητήματα οργάνωσης και αντεπίθεσης του κινήματος ως καθοριστικά για το μέλλον του. Θα κριθεί, για ακόμα μια φορά στην πρόσφατη εγχώρια ιστορία, αν το κίνημα κατανοεί πολιτικά το ιστορικό μέγεθος των ζητημάτων που ανοίγει η συγκυρία, αν (και πως) αντιλαμβάνεται τη θέση και τον ρόλο του μέσα σε αυτή, και τελικά, αν μπορεί να επιτελέσει το ιστορικό του καθήκον, πρώτα ως ανάχωμα αντίστασης απέναντι στην καπιταλιστική-κατασταλτική επιθετικότητα και στη συνέχεια ως κρίσιμη δύναμη για την επαναστατική ανατροπή.

Η αποκρυστάλλωση των πολιτικών επίδικων της συγκυρίας και των επακόλουθων βασικών στόχων που πρέπει να τεθούν, ως συμπύκνωση των συγκεκριμένων εκφράσεων της καπιταλιστικής επιθετικότητας εναντίον μας, μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις κοινωνικής-ταξικής αυτοπεποίθησης, συσπείρωσης και αντεπίθεσης. Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, η δωρεάν χορήγηση των ειδών πρώτης ανάγκης (φάρμακα, τρόφιμα), η απαίτηση υγειονομικής πρόληψης των εργαζόμενων που αναγκάζονται να εκτίθενται στην πανδημία, η στάση πληρωμών (ενοικίων, λογαριασμών κλπ) όλων των άνεργων και των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναγκαστική αργία, η ανάσχεση των απολύσεων και η απαίτηση αποσυμφόρησης των φυλακών και κατάργησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, είναι μερικά από τα σημεία που συμπυκνώνουν την ταξική διαχείριση της πανδημίας και τους αγώνες που πρέπει να ανοίξουν εναντίον της.

Όμως δεν έχουμε αυταπάτες. Οι απαραίτητοι αγώνες τις περιόδου δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουν σε μια τόσο ασφυκτική συνθήκη. Η κρίση μας βρίσκει για άλλη μια φορά απροετοίμαστους. Και ακόμα χειρότερα, μας βρίσκει σε ένα καθεστώς απαγόρευσης της δημόσιας συνεύρεσης και παρουσίας μας στους δρόμους. Γι’ αυτό και η αποχή από το δημόσιο πεδίο και την μαζική-συλλογική καταγραφή της αντίστασης σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, παραχωρούν πολύτιμο χώρο και χρόνο στον εχθρό. Ο χρόνος και το έδαφος που χάνεται αυτή τη στιγμή είναι αναντικατάστατος και ίσως με το πέρας της πανδημίας να είναι πολύ αργά για να καλυφθούν τα κενά που ήδη αφήνονται. Η ραγδαία ταχύτητα των εξελίξεων και η απουσία συλλογικής επεξεργασίας θέσεων και δράσεων κοινωνικής παρέμβασης, ίσως οδηγήσουν σε μια γενικευμένη κινηματική παραλυσία με καταστροφικές προεκτάσεις. Έστω και τώρα, και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλουμε να εξετάσουμε τα περιθώρια της αναγκαίας δημόσιας δράσης μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Ο εχθρός έχει ήδη μεριμνήσει γι’ αυτό. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς.

Αυτή η μέριμνα του εχθρού, μέσω της στρατιωτικοποίησης της κοινωνικής ζωής που επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία, αφορά τις προληπτικές μεθόδους αντιεξέγερσης και την οχύρωση του κράτους από μια ενδεχόμενη γενικευμένη κοινωνική έκρηξη που θα επιφέρει η επερχόμενη χρεοκοπία. Η κοινωνική καραντίνα ήρθε για να μείνει, και ήδη επιβάλλεται με τον πανοπτικό έλεγχο των πόλεων, την ενσωμάτωση των κρατικών εντολών μέσω των πρωτοφανέρωτων-δυστοπικών μεθόδων αυτοεπιτήρησης της κοινωνίας και της αδρανοποίησης της κλείνοντας την στα σπίτια, αλλά και την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων στους δρόμους των Ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Αν μέσα σε ένα τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον κοινωνικού εκφασισμού, η μη τήρηση των υγειονομικών εντολών επιφέρει πρόστιμα και συλλήψεις, τότε η αντίσταση σε όποια της μορφή θα πρέπει να θεωρείται de facto ποινικοποιημένη και επικηρυγμένη.

Κάτι αλλάζει και το νιώθουμε όλοι. Ζούμε στην κόψη της ιστορίας, στο μεταβατικό στάδιο μιας σαρωτικής αλλαγής του κόσμου με την μορφή που τον γνωρίζαμε έως σήμερα. Και τα συμπτώματα αυτής της ενδιάμεσης περιόδου, με την μορφή των ανταγωνισμών, των πανδημιών, των κρίσεων, των χρεοκοπιών και της στρατοκρατίας, προεξοφλούν ένα ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον για την ανθρωπότητα. Κάτι αλλάζει και το βλέπουμε όλοι.

Το ερώτημα τώρα τίθεται σε εμάς. Δεν υπάρχουν μεταφυσικές δυνάμεις που κινούν την ιστορία, και η εξάπλωση μιας πανδημίας, θα αποσταθεροποιήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψει τον καπιταλισμό. Η ιστορική ασυνέχεια της κοινωνικής-ταξικής απελευθέρωσης και η καταστροφή του καπιταλισμού, έγκειται στην ανθρώπινη Πράξη και μόνο. Στην βίαιη επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Τα κράτη, όσο οι κοινωνίες και οι αντιστάσεις τους στέκουν παροπλισμένες και ανοργάνωτες, απορροφούν τους κραδασμούς των (υγειονομικών, οικονομικών, πολεμικών ) κρίσεων τους και δημιουργούν προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης επίθεσης. Με άλλα λόγια, χωρίς την αντίσταση, η κυριαρχία θα σταθεροποιείται, θα αναδιοργανώνεται και θα ισχυροποιείται. Και συγκεκριμένα σήμερα, η απρόσκοπτη έξοδος του καπιταλισμού από την υγειονομική-οικονομική κρίση του, θα αφήσει πίσω της συνθήκες κοινωνικού νεκροταφείου. Σιωπή, φόβο και ανέχεια. Το ερώτημα λοιπόν (ξανά)τίθεται εμφατικά: Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ.

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

¡NO PASARAN! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Η διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες, την οποία διοργάνωνε η συνέλευση NO PASARAN! προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το Σάββατο 21 Μάρτη 2020, ακυρώνεται με βάση τις αρχές της συλλογικής αυτοπροστασίας και την κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στην εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας ανυπολόγιστης ανθρωπιστικής καταστροφής και πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης, όπου με τραγικό τρόπο αναδεικνύονται οι γιγαντιαίες αντιφάσεις της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας και εντέλει η εγκληματική και δολοφονική φύση του κρατικού – καπιταλιστικού συστήματος εξουσία για την μεγάλη πλειοψηφία της εκμεταλλευόμενης κοινωνίας και ειδικά των πιο φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών κομματιών. Το κράτος υπερασπίζεται πρωτίστως την εξουσία του και τη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια του κεφαλαίου έχοντας στερήσει από την κοινωνία απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει αυτήν την καταστροφή, με τις μεγάλες ελλείψεις στις απαραίτητες ιατρικές υποδομές (προσωπικό, υλικό, νοσοκομεία) να αποτελούν ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατά χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό ασφυκτικές, άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης είναι αντιμέτωποι με ένα ναζιστικής έμπνευσης καθεστώς εξαίρεσης και εξόντωσης χωρίς καμία δυνατότητα αυτοπροστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας. Σε αυτήν την οριακή στιγμή όπου απειλούνται άμεσα οι ζωές χιλιάδων παιδιών, γυναικών και αντρών που βρίσκονται έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κράτος εντείνει την εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική της φυλάκισης, του αποκλεισμού από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, της απαγόρευσης μετακίνησης, της εκκένωσης στεγαστικών καταλήψεων, της διακοπής των διαδικασιών ασύλου, κάνοντας ασφυκτικότερες τις συνθήκες εγκλεισμού. Μετατρέπει όλα τα κέντρα κράτησης σε κλειστές φυλακές και καταδικάζει ολόκληρο τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό στον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης προσβολής από τον ιό με αναπόδραστες τραγικές συνέπειες.

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΕΣΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

¡NO PASARAN!

Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες

 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό: Αντισιωνισμός ίσον αντισημιτισμός… ή αλλιώς, τα νέα φρούτα του σιωνισμού εν Ελλάδι

Πιστεύεις ότι το κράτος του Ισραήλ υιοθετεί ναζιστικές πρακτικές κατά των Παλαιστίνιων; Θεωρείς ότι είναι ένα κράτος ρατσιστικό; Βοηθάς «ακραίες» παλαιστινιακές οργανώσεις που κάνουν κακό σε ισραηλινούς πολίτες; Τότε είσαι… αντισημίτης! Κάποιοι θα σε πουν και… ναζιστή, επειδή τολμάς να κατακρίνεις την ισραηλινή κατοχή παρομοιάζοντάς την με τη γερμανική!

Η τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, μέσω της παραχάραξης και της ταύτισής τους με κάτι που είναι κοινώς απορριπτέο, είναι μία παλιά ιστορία. Στην εποχή της ενδυνάμωσης του κομμουνιστικού κινήματος, οι κομμουνιστές ήταν «πράκτορες» μιας ξένης δύναμης (της Μόσχας), που «επιβουλεύονταν» την ανεξαρτησία των δυτικών κρατών, ή «συμμορίτες» που με τα κονσερβοκούτια έκοβαν τα κεφάλια αθώων ανθρώπων. Σήμερα, όσοι τολμούν να υπερασπίζονται την Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι «αντισημίτες», επειδή θεωρούν ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ένα ρατσιστικό κράτος!

Γνωρίζοντας το βάρος των ναζιστικών εγκλημάτων στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας (μέρος των οποίων ήταν τα εγκλήματα κατά των Εβραίων), οι παραχαράκτες της Ιστορίας επιχειρούν να σπεκουλάρουν με αυτά για να καθαγιάσουν ένα κράτος που επί επτά δεκαετίες έχει υπό την κατοχή του -κατά παράβαση κάθε έννοιας «διεθνούς δικαίου»- την Παλαιστίνη.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» που υπέγραψε ο Τραμπ, την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας ολόκληρης πορείας πλήρους ευθυγράμμισης με τις απαιτήσεις του σιωνιστικού μορφώματος, μετά από τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη νομιμοποίηση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και την πρόσφατη παρουσίαση του Σχεδίου Τραμπ για την Παλαιστίνη.
Το ΠΔ αναφέρει πολλά, το ζουμί όμως βρίσκεται στο δεύτερο μέρος του. Τι είναι αντισημιτισμός; Εδώ είναι που επιστρατεύεται η παραχάραξη. Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι αντισημιτισμός είναι η ρατσιστική πολιτική κατά των Εβραίων, κατά τα ναζιστικά πρότυπα, όπως για παράδειγμα έκαναν οι φασίστες που βεβήλωσαν εβραϊκό νεκροταφείο στο Βερολίνο. Όμως, το ΠΔ Τραμπ προχωρά παραπέρα. Υιοθέτησε πλέον το λειτουργικό ορισμό του αντισημιτισμού, όπως τον έχει καθορίσει η «Παγκόσμια Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος» (IHRA), στην οποία έχουν προσχωρήσει 34 χώρες (μεταξύ των οποίων -εκτός του Ισραήλ φυσικά- είναι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα). Τι λέει αυτός ο ορισμός; Οτι «αντισημιτισμός είναι μια συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους, η οποία ενδέχεται να εκφράζεται ως μίσος προς τους Εβραίους. Οι ρητορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στρέφονται κατά Εβραίων ή μη Εβραίων και/ή της περιουσίας τους, κατά θεσμών της εβραϊκής κοινότητας και θρησκευτικών εγκαταστάσεων» (https://www.holocaustremembrance.com/el/node/196).
Ύψιστος θεσμός της εβραϊκής κοινότητας δεν είναι το ίδιο το ισραηλινό κράτος; Όποιος λοιπόν τολμά να στρέφεται εναντίον του, είναι… αντισημίτης. Για να μη νομίζετε ότι το παρατραβάμε και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, η IHRA έχει συμπληρώσει τον παραπάνω ορισμό με παραδείγματα εφαρμογής του αντισημιτισμού. Δύο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κολλήσουν τη ρετσινιά του αντισημίτη σε κάθε αγωνιστή που υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αντίσταση.
Το πρώτο είναι: «Το να μην αναγνωρίζεται στους Εβραίους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, π.χ. με προβολή του ισχυρισμού ότι η ύπαρξη ενός κράτους του Ισραήλ συνιστά ρατσιστικό εγχείρημα». Όποιος τολμά να δηλώνει ότι η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ αποτέλεσε την αρχή του ρατσιστικού εγκλήματος κατά του παλαιστινιακού λαού, δεν αναγνωρίζει στους Εβραίους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, γι’ αυτό και είναι αντισημίτης! Με αυτόν τον ορισμό, όλα τα κράτη που δεν είχαν αναγνωρίσει για δεκαετίες το κράτος του Ισραήλ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που το αναγνώρισε το Μάη του 1990) ήταν… αντισημιτικά!
Το δεύτερο παράδειγμα είναι ακόμα χειρότερο! Σύμφωνα με αυτό, αντισημιτισμός είναι και οι «συγκρίσεις της σημερινής πολιτικής του Ισραήλ με την πολιτική των Ναζί». Όλα κι όλα, οι σιωνιστικές βόμβες φωσφόρου που έπεφταν στη Γάζα, η οποία έχει μετατραπεί σε μία ανοιχτή φυλακή, με τους σιωνιστές να την έχουν υπό ασφυκτικό κλοιό για 12 χρόνια, η ισραηλινή εισβολή στην Γάζα το καλοκαίρι του 2014 που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 2.500 Παλαιστίνιων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχων, η μετατροπή της Δυτικής Όχθης σε κατεχόμενη περιοχή με διάσπαρτους εκατοντάδες ισραηλινούς εποικισμούς (παράνομους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ), η κατασκευή του τείχους που χωρίζει παλαιστινιακά χωριά στα δύο, οι κατεδαφίσεις σπιτιών οικογενειών αντιστασιακών, τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, οι δολοφονίες με μαφιόζικο τρόπο αγωνιστών, στις οποίες σκοτώνονται ενίοτε και μερικοί άμαχοι ως παράπλευρες απώλειες, και τόσες άλλες… ευγενείς πράξεις του σιωνιστικού κράτους ουδεμία σχέση έχουν με τις ναζιστικές πρακτικές!
Στην Ελλάδα, ο κραυγαλέος αντισημιτισμός από τους νεοναζιστές και τα κάθε είδους φασισταριά καταπολεμείται από το ίδιο το αστικό κράτος. Σ’ αυτό δεν έχουν πρόβλημα οι σιωναζιστές του Ισραήλ. Πρόβλημα έχουν με την παραδοσιακή φιλία του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό και με την ύπαρξη ενός διαρκούς κινήματος αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη Παλαιστίνη. Με εξάρσεις ή υφέσεις, αυτό το κίνημα είναι υπαρκτό και η επιρροή του είναι πάντοτε μεγαλύτερη από την οργανωτική του συγκρότηση.
Από παλιά έχουν διαφανεί προσπάθειες να συκοφαντηθεί αυτό το κίνημα. Ο διαβόητος Κοέν έφτασε στο σημείο να αρθρογραφεί ενάντια σε πρόσωπα του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, επικαλούμενος τη γενικότερη πολιτική τους δράση, ενώ η ίδια η σιωνιστική κυβέρνηση κυκλοφόρησε μακροσκελές άρθρο στο οποίο τόνιζε ότι το Free Gaza Movement επικεντρώνει την προσοχή στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας με «κοινωνική βοήθεια» και «μη βίαια μέσα», όμως η ιστοσελίδα «Ένα Καράβι για την Γάζα» αναφέρει ότι υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση με «όλα τα μέσα» υπονοώντας ότι οι έλληνες ακτιβιστές υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες και έχουν επιδείξει την υποστήριξή τους για την Χαμάς με ποικίλους τρόπους.
Αυτά τα πρακτοριλίκια δεν απέδωσαν τίποτα, γιατί προέρχονταν από «ξεφωνημένες» πλευρές. Έπρεπε να βρεθεί «φρέσκο αίμα», που θα πολεμήσει το ελληνικό κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση «από τα μέσα». Δηλαδή, από δήθεν κομμουνιστικές και επαναστατικές θέσεις. Αυτό το ρόλο παίζει η ομάδα που εκδίδει το Shades Magazine. Μας είναι αδιάφορο αν πρόκειται για πρακτοράκια ή για ηλίθιους. Μια χούφτα είναι έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν κανένα μέλλον στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί το κίνημα έχει μνήμη και κρίση, αλλά και γιατί η σιωνιστική τους προπαγάνδα είναι πολύ χοντροκομμένη και στηριγμένη στο ψέμα (όπως ακριβώς και η προπαγάνδα της άλλης όψης του Ιανού, των νεοναζιστών της ΧΑ).
Το κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, διεθνώς, δεν έχει καμιά σχέση με τον φασιστικό αντισημιτισμό. Αντιπαλεύει τον ρατσιστικό και κατακτητικό σιωνισμό και καταγγέλλει τα εγκλήματα που αυτός διαπράττει εδώ και εφτά δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτό το κίνημα συμμετέχουν πολλοί εβραίοι σε όλον τον κόσμο. Θυμίζουμε μόνο την πρωτοβουλία που πήραν το 2007 βρετανοί εβραίοι, μεταξύ των οποίων ο Χάρολντ Πίντερ, ο Μάικ Λι, ο Ερικ Χομπσμπάουμ, ο Στίβεν Φράι, η Τζένι Ντίσκι και άλλοι, δηλώνοντας: «Ενώνουμε τις φωνές μας επειδή πιστεύουμε ότι το ευρύ φάσμα απόψεων στις τάξεις του εβραϊκού πληθυσμού δεν εκφράζεται από τους θεσμούς, που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την εβραϊκή κοινότητα στο σύνολό της. Οι εβραίοι ηγέτες στη Βρετανία προτάσσουν την υποστήριξη στην πολιτική μιας κατοχικής δύναμης…».
Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες αποσπάσματα από τον δημόσιο λόγο της εν λόγω «κομμουνιστικής» ομάδας, προκειμένου να γίνει εντελώς ξεκάθαρο ότι πίσω από τις «επαναστατικές» τους διακηρύξεις δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μια αγωνιώδης και χοντροκομμένη προσπάθεια εξευγενισμού του δημόσιου προφίλ της ισραηλινής βαρβαρότητας, επειδή όμως πολλές φορές μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις παραθέτουμε μια πρόσφατη φωτογραφία από την Γάζα που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο και η αυθεντικότητα της είναι αδιαμφισβήτητη.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, απεικονίζει μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να απομακρύνει το πτώμα του Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αλ Ναϊμ που βρίσκεται κρεμασμένο από ένα κομμάτι ύφασμα στα δόντια της ατσάλινης φαγάνας της. Ο άοπλος Αλ Ναϊμ είχε δολοφονηθεί λίγη ώρα πριν από πυρά του ισραηλινού στρατού λίγα μέτρα μακριά από τα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα. Η αξία της ζωής των Παλαιστινίων δεν υπερβαίνει αυτή ενός σκουπιδιού για τους σιωνιστές κάτι που φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν συνέχεια.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

Αντιφασιστικό τριήμερο 26-27-28 Μαρτίου

Προσχέδιο εκδήλωσης – πρόγραμμα

**********

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΑΦΙΣΩΝ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 26.03.20 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17.00

  • 17:00 Έναρξη έκθεσης με φωτογραφικό υλικό, μπροσούρες, βιβλία, περιοδικά, αφίσες.
  • 17:30 Προβολή video: Στιγμιότυπα μιας δεκαετίας στην πλατεία του Αγ.Παντελεήμονα.
  • 18:00 Ενημέρωση για την υπόθεση των δύο αγωνιστών που διώκονται με τον 187Α για επιθέσεις σε γραφεία της ΧΑ.

Εισήγηση-παρουσίαση της «Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας συντρόφων-συντροφισσών»: Η ΧΑ ως μακρύ χέρι του κράτους και του κεφαλαίου. Η αξιοποίησή της άλλοτε στην πρώτη γραμμή και άλλοτε ως εφεδρεία. Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της ΧΑ ως συνέχεια της πολύχρονης θεσμικής ασυλίας της. Ιστορικές συνέχειες. Η αλλαγή του τοπίου μετά τη δίκη. Η συγκυρία και οι απαιτήσεις της εποχής.

  • 18:30 Παρουσίαση από πολιτικές ομάδες, συνελεύσεις στεκιών και καταλήψεων, αντιφασιστικά συντονιστικά: Στιγμές από τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τη δράση της ΧΑ στις γειτονιές της Αθήνας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.03.20 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17.00

  • 17:00 Έναρξη έκθεσης με φωτογραφικό υλικό, μπροσούρες, βιβλία, περιοδικά, αφίσες.
  • 18:00 Παρουσίαση από πολιτικές ομάδες, συνελεύσεις στεκιών και καταλήψεων, αντιφασιστικά συντονιστικά (από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας): Στιγμές από τους αγώνες που δόθηκαν πανελλαδικά ενάντια στο φασισμό και τη δράση της ΧΑ.
  • 21:00 Συζήτηση: Συμπεράσματα και προοπτικές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28.03.20 ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 13.00

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Καμία δίωξη στους 2 διωκόμενους συντρόφους

Δύναμη και αλληλεγγύη σε πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/στριες

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία συντρόφων/συντροφισσών

Συγκέντρωση στην Τουρκική Πρεσβεία, Παρασκευή 13 Μαρτίου, 18:00

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΣΤΗΝ UMRANIYE, ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ GRUP YORUM, ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.

Σήμερα, 12/3, με τη βία έγινε αναγκαστική σίτιση στους συντρόφους İbrahim Gökçek και Ηelin Bölek. Οι σύντροφοι βρίσκονται στην 270η μέρα απεργίας πείνας και η κατάσταση της υγείας τους είναι σε πολύ κρίσιμο στάδιο. Δεν έχει δωθεί καμία απάντηση, από τους γιατρούς, για την κατάστασή τους μετά την αναγκαστική σίτιση και αντ’ αυτού η αστυνομία συνέλαβε 30 συντρόφους/ισσες, ανάμεσά τους και μέλη του Grup Yorum και των οικογενειών τους, μέσα από το νοσοκομείο. Είχε προηγηθεί η απαγωγή τους στις 11 Μάρτη, στις 3 το βράδυ από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Τουρκίας οι οποίες εισέβαλαν στο σπίτι της Αντίστασης του Grup Yorum στη γειτονιά Küçük Armutlu, στην Κωνσταντινούπολη, απήγαγαν τους απεργούς πείνας μέχρι και συνέλαβαν τους υπόλοιπους 4 παρευρισκόμενους αλληλέγγυους συντρόφους/σες. Η αστυνομία εν τέλει τους μετέφερε στο νοσοκομείο για να τους κάνουν αναγκαστική βίαιη σίτιση. Η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο και οι σύντροφοί κινδυνεύουν να μείνουν εγκεφαλικά και σωματικά ανάπηροι ή και να πεθάνουν. Με αυτό τον τρόπο το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα τους, να τους κάνει να σιωπήσουν. Όλες οι προσπάθειες του Ερντογάν και του κόμματός του, του ΑΚΡ, να τους φιμώσει και να σβήσει τις φωνές τους έχουν βρεί μπροστά τους, την αντίσταση. Γιατί στην ουσία το GRUP YORUM είναι η φωνή της εργατικής τάξης των καταπιεσμένων, των κολασμένων της γης, της νεολαίας, των λαών που σφαγιάζονται από τον ιμπεριαλισμό, των προσφύγων, των μεταναστών, των χιλιάδων αγωνιστών και ανταρτών ανά τον κόσμο. Γι’ αυτό τους κυνηγά με λύσσα, επικηρύσσοντάς τους με 300.000 ΤL και απαγορεύοντας τις συναυλίες τους. Γι’αυτό και αποφάσισε να τους υποβάλλει στο βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης.

Μα οι σύντροφοι ακόμα και όταν τους πέρναν με τη βία από τα κρεβάτια του νοσοκομείου και όντας 35 κιλα δε σταματησαν να φωνάζουν: EΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ… Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε το σκληρό μα και συνάμα δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας απαιτούμε: – να μάθουμε την κατάσταση της υγείας τους -να αφεθούν ελεύθεροι οι απεργοί πείνας και να γυρίσουν στο σπίτι της Αντίστασης -να αφεθούν ελεύθεροι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, που συνελήφθησαν στις τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ

-να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του Grup Yorum και να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις.

-να σταματήσουν οι έφοδοι της αστυνομίας στο Πολιτιστικό τους Κέντρο Idil και στα γραφεία τους

-να καταργηθεί η επικήρυξη των μελών του συγκροτήματος, από τη λίστα της τουρκικής αστυνομίας και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψης τους.

-να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών του Grup Yorum.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ.

Χαμογελάμε κατά μέσα. Αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα. Παράνομο χαμόγελο, όπως παράνομος έγινε και ο ήλιος, παράνομη και η αλήθεια. Κρύβουμε το χαμόγελο, όπως κρύβουμε στην τσέπη μας, τη φωτογραφία της αγαπημένης μας, όπως κρύβουμε την ιδέα της λευτεριάς, ανάμεσα στα δύο φύλλα της καρδιάς μας.Όλοι εδω πέρα έχουμε έναν ουρανό και το ίδιο χαμόγελο. Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. Αυτό το χαμόγελο κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τον πάρουν. Γ. Ριτσός

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ GRUP YORUM

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13/3, 18:00

Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)