Πανελλαδικό Κάλεσμα Αλληλεγγύης στους εξεγερμένους στην Χιλή – 30/10 έως 1/11

 

Αυτή την στιγμή οι εξεγερμένοι της Χιλής αντιμετωπίζουν στους δρόμους όλη την “γκάμα” της κρατικής καταστολής, αφού εκτός από τα πολυβόλα και τα δακρυγόνα της αστυνομίας, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πινιέρα αποφασίζει να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη του Σαντιάγο, στέλνοντας τανκς στους δρόμους αυτής και εφαρμόζοντας το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ στην Χιλή που ο στρατός κατεβαίνει στους δρόμους για να καταστείλει τους διαδηλωτές, ενώ ήδη την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 7.000 συλληφθέντες και τουλάχιστον 18 νεκροί (υπάρχουν πηγές που αναφέρουν παραπάνω), οι 4 εκ των οποίων από τα πυρά των μπάτσων ενώ άλλοι πατήθηκαν από οχήματα του στρατού .

Το βράδυ της Τρίτης δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση αντιπληροφόρησης στο κέντρο της Αθήνας περνώντας από Μοναστηράκι – Ψυρρή – Θησείο, μοιράζοντας κείμενα, πετώντας τρικάκια, γράφοντας συνθήματα αλληλεγγύης στην εξέγερση στην Χιλή.

Πέμπτη 31/10 : Συγκέντρωση και μικροφωνική αλληλεγγύης στα Προπύλαια στις 18.00

Παρασκευή 1/11 : Συγκέντρωση έξω από την Πρεσβεία της Χιλής στις 18.00 – Προσυγκέντρωση 17.30 στο Μετρό του Ευαγγελισμού έξοδος Ριζάρη (Παρκάκι)

Να συνδέσουμε τις εξεγέρσεις ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό.

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους της Χιλής.

Συνέλευση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Χιλής

Συνέλευση NO PASARAN! : ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΑΡΑ 26

Η κρατική κατασταλτική εκστρατεία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και θέτει στο στόχαστρο το αναρχικό κίνημα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις καταλήψεις και τις δομές αγώνα, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες συνεχίζεται. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι απειλές για επικείμενη εκκένωση της κατάληψης στέγης προσφύγων/μεταναστών Νοταρά 26. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές δυνάμεις κατοχής που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή εντείνουν την επίδειξη δύναμης, με συνεχείς οχλήσεις στους διαμένοντες στην κατάληψη, δηλαδή σε ανθρώπους ξεριζωμένους από τους τόπους τους, εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας, επιχειρώντας να σπείρουν το φόβο και να τους τρομοκρατήσουν.

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις προσφυγικές καταλήψεις που εκκενώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν έγκλειστοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κλειστού ή ανοιχτού τύπου ή κατ’ ευφημισμό camps, σε κάθε περίπτωση σε χώρους ακατάλληλους για την ανθρώπινη διαβίωση και αξιοπρέπεια. Αυτά τα σύγχρονα Νταχάου και Γκουαντάναμο, στα οποία φυλακίζονται χιλιάδες εκτοπισμένοι, αναδεικνύουν με τον πιο βίαιο τρόπο την υποκρισία του «ανθρωπισμού» της εξουσίας.

Εμείς από την πλευρά μας θα υπερασπιστούμε την ελευθερία, απέναντι στην υποταγή, την αυτοοργάνωση απέναντι στην εκμετάλλευση, την αξιοπρέπεια απέναντι στην βαρβαρότητα, τους ανθρώπους απέναντι στα κτήνη. Θα υπερασπιστούμε συλλογικά και μαχητικά τις αυτοοργανωμένες δομές ζωής και αγώνα.

Ενάντια στον πόλεμο στην καπιταλιστική περιφέρεια, και τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης- Φρούριο, τις χιλιάδες δολοφονίες στα σύνορα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εκκενώσεις κατειλημμένων δομών προσφύγων και μεταναστών.

Ενάντια στις συνεχείς αντικοινωνικές πολιτικές αναδιάρθρωσης προς όφελος των αφεντικών και το χτύπημα των μαθητικών καταλήψεων, την επίθεση στο άσυλο των πανεπιστημίων και την προσπάθεια καταστολής του ταξικού συνδικαλισμού και του όπλου της απεργίας.

Ενάντια στην αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων, τις εισβολές σε κατειλημμένους χώρους αγώνα και τις δομές του κινήματος, τη συνεχή ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου του κράτους και την προσπάθεια εξουδετέρωσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και την τρομοκράτηση όλης της κοινωνίας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΑΡΑ 26, 

ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

¡NO PASARAN!

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΑΡΑ 26

-Τρίτη 29/10, 18.00: στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, μαζική αφισοκόλληση, παρέμβαση στη γειτονιά εν όψει της διαδήλωσης ¡NO PASARAN! στις 9 Νοέμβρη.

– Τετάρτη 30/10, 19.30: η Συνέλευση του ¡ΝΟ PASARAN! θα πραγματοποιηθεί στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26.

– Πέμπτη 31/10, 17:00: Πορεία γειτονιάς σε αλληλεγγύη στην κατάληψη στέγης προσφύγων/ μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26 – συγκέντρωση έξω από την κατάληψη

3ημέρες εκδηλώσεων στην κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Νοταρά 26

– Παρασκευή 1/11, 18:00: Παιδικές εκδηλώσεις

– Σάββατο 2/11, 21:00: Προβολή ταινίας

– Κυριακή 3/11, 18.00: Συλλογικό μαγείρεμα από τους διαμένοντες της κατάληψης

Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Κ*ΒΟΞ Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο, Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Συμβολή της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) στην Εκδήλωση-Συζήτηση της Συνέλευσης No Pasaran! (Πολυτεχνείο, 25/10/2019)

Συμβολή της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) στην Εκδήλωση-Συζήτηση (Πολυτεχνείο, 25/10/2019) της Συνέλευσης No Pasaran! που ξεκίνησε με τηλεφωνική τοποθέτηση του συντρόφου Γιάννη Δημητράκη από τις φυλακές Δομοκού και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δεκάδων συντρόφων-συντροφισσών και τη συμμετοχή αγωνιστών-αγωνιστριών από καταλήψεις, ταξικά σωματείας βάσης, ομάδες αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, συνελεύσεις γειτονιάς και συλλογικότητες από τα πανεπιστήμια.

Στις αρχές του Αυγούστου, με fast – track διαδικασίες και εν μέσω καλοκαιριού ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο κατήργησε ό,τι είχει απομείνει από το πανεπιστημιακό άσυλο. Στα τέλη του ίδιου μήνα, έγινε και η πρώτη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, κατά την οποία εκκενώθηκαν 4 καταλήψεις, εκ των οποίων οι δύο ήταν προσφυγικές και φιλοξενούσαν μεγάλο αριθμό οικογενειών. Μόλις δύο εβδομάδες μετά, και ενώ συνεχίζονταν οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το λεγόμενο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από νέα αντεργατικά μέτρα, με στόχο τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και πλήθος φοροελαφρύνσεων για τα αφεντικά.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι λίγες μόνο στιγμές από τη συνολική επίθεση που εξαπολούουν κράτος και κεφάλαιο. Η σύνδεσή τους δεν είναι μόνο χρονική. Δεν διαδέχεται απλά το ένα γεγονός το άλλο. Αν και πρόκειται για ξεχωριστά πεδία που αφορούν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, οι επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης διαπνέονται από μια κοινή λογική, βαθιά ταξική, αυταρχική και νεοφιλελεύθερη. Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να δούμε τις διαφορετικές πτυχές της επίθεσης που δεχόμαστε,τόσο ξεχωριστά, ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε κάθε πεδίο αγώνα και να δράσουμε αναλόγως. Χρειάζεται όμως να δούμε και τα πράγματα στην ολότητά τους, τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται και διαπλέκονται το ένα με το άλλο. Μόνο έτσι ίσως μπορέσουμε να στήσουμε αποτελεσματικά αναχώματα, συνδέοντας τους επιμέρους αγώνες, ώστε να ανακόψουμε την επέλαση του ταξικού εχθρού και να ανασυγκροτήσουμε οργανωμένα και μαχητικά κινήματα αντίστασης, αλλά και αντεπίθεσης.

Η αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο αλληλεξαρτημένους πόλους. Από τη μία, έχουμε τη σκληρή καταστολή. Την εκκένωση καταλήψεων και το στοίβαγμα των ανθρώπων σε στρατόπεδα σαν τη Μόρια, όπου αργοπεθαίνουν στο εγκλεισμό, αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η διαδικασία ανάπλασης του αστικού ιστού, η οποία βέβαια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. “Καθαρίζοντας” όμως τώρα το κέντρο της Αθήνας από τα “σκουπίδια”, όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ο Μπαλάσκας τους μετανάστες, μπορεί να παραδοθεί με καλύτερους για το κεφάλαιο όρους στις επιχειρήσεις και στους επενδυτικούς ομίλους. Η δεύτερη όψη της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής είναι η νομική.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί 10.000 απελάσεις μέσα στο 2020 με ένα ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο που στόχο θα έχει τη διευκόλυνσή τους και τον αποκλεισμό πολλών προσφύγων και μεταναστών από την ίδια τη διαδικασία αιτήσεως ασύλου. Παράλληλα, κόβεται κάθε παροχή, με ενδεικτική την κατάργηση της χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, την επαύριο της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι, παράλληλα με τα παραπάνω, το ελληνικό κράτος βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ευθυγραμμιζόμενο με την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. και στηρίζοντας, ως προκεχωρημένο φυλάκιο, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν την προσφυγιά.

Στα πλαίσια του δόγματος “Νόμος και Τάξη”, μαζί με τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος, η ΝΔ παραδίδει στην ΕΛ.ΑΣ, και την διαχείριση των φυλακών και της λεγόμενης “σωφρονιστικής πολιτικής”. Την παραδίδει δηλαδή στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, δηλαδή στον παρασημοφορημένο από το FBI υπουργόΜιχάλη Χρυσοοχϊδη. Μια εκχώρηση εξουσίας ιδιαίτερα αντιδραστική, ακόμα και για τα μέτρα της “Ευρώπης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.

Μια εκχώρηση που οι κρατούμενοι ήδη βιώνουν στο πετσί τους -με την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης και τις αστυνομικές εισβολές στα κελιά- ο έγκλειστος πληθυσμός, οι πολιτικοί και όλοι οι αγωνιζόμενοι κρατούμενοι στις φυλακές, τα κρατητήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ελληνικού κράτους, μέλους της “δημοκρατικής” ΕΕ και του ΝΑΤΟ του “πολιτισμένου” δυτικού κόσμου.

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζεται η προαναφερθείσα ρατσιστική κατασταλτική πολιτική, βάλλεται και η ντόπια εργατική τάξη, γεγονός που αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παλιό επαναστατικό σύνθημα: “Οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα”. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης επιχειρεί να τελειώσει μια και καλή με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές. Ταυτόχρονα, επιτίθεται ευθέως στο εργατικό κίνημα. Εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν την απαγόρευση απεργιών και προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών. Από την άλλη για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες, προβλέπονται μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, καθώς και διευκολύνσεις στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όσοι παλεύουν οργανωμένα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών θα φακελώνονται ώστε να απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν που ψηφίστηκε χθες, είναι μια από τις μεγάλες μάχες των ημερών μας και απ’ ότι φαίνεται δίνεται με αρνητικούς -για την τάξη μας- συσχετισμούς.

Στο χώρο των πανεπιστημίων, η επίθεση είναι επίσης σαφής και με σαφείς στόχους. Η κυβέρνηση κατήργησε εύκολα -σε νομικό τουλάχιστον επίπεδο- το άσυλο και σύμφωνα με πρόσφατες διακηρύξεις της Υπουργού σκοπεύει να τελειώσει σύντομα και με τις φοιτητικές παρατάξεις. Δεν πρόκεται για εμμονή της δεξιάς, ούτε για απλά μέτρα καταστολής του φοιτητικού κινήματος. Αντίθετα, η πολιτική της Νίκης Κεραμέως είναι προσανατολισμένη σε ένα και μόνο πράγμα: Να διευκολύνει την είσοδο της αγοράς στα δημόσια πανεπιστήμια, σε μια λογική σταδιακής ιδιωτικοποίησης, βγάζοντας από τη μέση κάθε πιθανό εμπόδιο. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και κατά τη μνημονιακή περίοδο εντάθηκε με την επιβολή διδάκτρων σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα. Λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, ιδρύθηκε και το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα, στη Φιλοσοφική Αθηνών, αγγλόφωνο και απευθυνόμενο σε φοιτητές εκτός Ε.Ε. Με τη νέα κυβέρνηση και με μια υπουργό που με θράσος προσκυνάει το πανεπιστήμιο της αγοράς και του επιχειρείν, ανοίγεται ένας νέος κύκλος επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και όπως κάθε μεγάλη “μεταρρύθμιση”, συνοδεύεται από καταστολή των αντιδράσεων.

Η καταστολή λοιπόν στρέφεται κατά πάντων. Κατά των προσφύγων και των μεταναστών, κατά των Εξαρχείων, των καταλήψεων, του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος. Η αντικατασταλτική πάλη είναι σήμερα εκ των ουκ άνευ ένα σημαντικό διακύβευμα. Είναι αναγκαία. Για να είναι όμως και αποτελεσματική, χρειάζεται να συνδέεται με τα μεγάλα επίδικα του καιρού μας και με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Να μην περιοριστεί σε μια μάχη του “χώρου” των Εξαρχείων με τη δεξιά καταστολή, αλλά να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της συνολικής μάχης ενάντια στη συνολική επίθεση κράτους και κεφαλαίου.

Χρειάζεται επίσης να συνοδεύεται ο αγώνας κατά της καταστολής από τη μνήμη και τη συνείδηση ότι η σημερινή πολιτική της ΝΔ, παρά τα ακραία και φαινομενικά πρωτοφανή στοιχεία της, δεν έπεσε εξ ουρανού, ούτε αποτελεί μια απόλυτη τομή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε πολλά επίπεδα αποτελεί συνέχεια πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συντήρησε το κολαστήριο της Μόρια και παρά της ανθρωπιστικές της εξαγγελίες, κατά την περίοδο της “πρώτης φοράς αριστερά” συνέχισαν να αργοπεθαίνουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Επί “πρώτης φοράς αριστερά” κόπηκαν πολλάκις οι άδειες του Δημήτρη Κουφοντία. Πέρασαν σωρεία αντεργατικών μέτρων που θα ζήλευαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Επιβλήθηκαν δίδακτρα σε αμέτρητα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Εκκενώθηκαν πολλές καταλήψεις.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους αγώνες του σήμερα ως συνέχεια των αγώνων του χτες υπό νέες συνθήκες. Να διδαχθούμε από την προηγούμενη περίοδο και να πάρουμε θέσεις μάχης στο τώρα. Να εντοπίσουμε τα σημεία αυτά στα οποία οι επιμέρους αγώνες μπορούν να συνδεθούν, δημιουργώντας το πεδίο για ευρύτερα μέτωπα αντίστασης στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κλείνοντας, χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση και ευχαριστούμε από τη μεριά μας όλους και όλες για τη συμμετοχή. Ελπίζουμε να αποτελέσει μια εκδήλωση στην οποία θα αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος γύρω από τα ζητήματα που τίθενται. Σε τέτοιες εκδηλώσεις, η ανταλλαγή απόψεων, με συμφωνίες και διαφωνίες, μεταξύ κομματιών του κινήματος μεδιαφορετικές αφετηρίες μπορεί και πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αναβαθμίσει την πολιτική μας συγκρότηση, λειτουργώντας έτσι προωθητικά στους αγώνες μας.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Αθήνα, Οκτώβριος 2019

NO PASARAN! να υψώσουμε οδόφραγμα αλληλεγγύης & αντίστασης στην κρατική – καπιταλιστική επίθεση: Διαδήλωση 9/11 12.00 Μοναστηράκι

ενάντια στην κρατική καταστολή

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

αλληλεγγύη στις καταλήψεις

¡NO PASARAN!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019, Μοναστηράκι, 12:00

ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ

στον πόλεμο στην καπιταλιστική περιφέρεια και στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, στις χιλιάδες δολοφονίες στα σύνορα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις εκκενώσεις των κατειλημμένων δομών προσφύγων και μεταναστριών

στις συνεχείς αντικοινωνικές πολιτικές αναδιάρθρωσης προς όφελος των αφεντικών, στην επίθεση στο άσυλο των πανεπιστημίων, στην προσπάθεια καταστολής του ταξικού συνδικαλισμού βάσης και του όπλου της απεργίας

στην αστυνομική κατοχή της γειτονιάς των Εξαρχείων, στις εισβολές σε κατειλημμένους χώρους αγώνα και στις δομές του κινήματος, στη συνεχή ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου του κράτους, στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και στην τρομοκράτηση όλης της κοινωνίας

 

Αναρχικό – Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Κ*ΒΟΞ Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο, Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Αντιφασιστική-Αντικατασταλτική Συγκέντρωση την ημέρα απολογίας του παρακρατικού εγκληματία επικεφαλής της νεοναζιστικής συμμορίας της ΧΑ: Τετάρτη 6 /11, 9:00 πμ στο Εφετείο

Το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ, ΣΑΧΤΖΑΚ ΛΟΥΚΜΑΝ, ΠΕΤΡΙΤ ΖΙΦΛΕ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ- ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ


Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτέμβρη 2013 στο Κερατσίνι, παρακρατικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής πραγματοποιεί δολοφονική επίθεση και ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του φασίστα Ρουπακιά. Η δολοφονία του Π. Φύσσα όπως και αυτή του Πακιστανού εργάτη Σ. Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο στα Άνω Πετράλωνα τον Γενάρη του ίδιου έτους αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της παρακρατικής δράσης των φασιστών, των δεκάδων νεοναζιστικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, νεολαίων, αγωνιστών, κομμουνιστών και αναρχικών αλλά και ενός πλήθους επιθέσεων σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους του αναρχικού αγώνα. Οι νεοναζί δολοφόνοι του Σ. Λουκμάν και του Π. Φύσσα αποτελούσαν κομμάτι των φασιστικών ταγμάτων εφόδου που είχαν ενεργοποιηθεί από το ίδιο το κράτος ώστε να λειτουργούν επικουρικά και συμπληρωματικά των επίσημων κρατικών ταγμάτων εφόδου με στόχο την αναχαίτηση του κύματος κοινωνικής οργής και αμφισβήτησης που πλημμύριζε τους δρόμους, ιδιαίτερα μετά την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008, για την επιβολή του φόβου και της τρομοκρατίας στους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους.

Η επιλογή του κράτους να παραπέμψει τον παρακρατικό μηχανισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση σε μια δίκη παρωδία είχε σκοπό καταρχήν να εκτονώσει την κοινωνική οργή και να προλάβει την γιγάντωση της κοινωνικής και ταξικής έκρηξης και επιπλέον μέσα από αυτήν την δίκη φιάσκο να ξεπλυθεί το ίδιο το κράτος, οι θεσμοί, οι μηχανισμοί και οι άνθρωποί του που δημιούργησαν και εξέθρεψαν τον παρακρατικό μηχανισμό της ΧΑ. Άλλωστε η βαρβαρότητα της κρατικής καταπίεσης και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι η κυρίαρχη πηγή και έκφραση του φασισμού, από τους πολέμους και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις εκατόμβες νεκρών μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, τις κρατικές δολοφονίες στους δρόμους, στα αστυνομικά μπλόκα και στα κρατητήρια μέχρι τις δολοφονίες εργατών στο βωμό της κερδοφορίας των αφεντικών και την καταστροφή και λεηλασία ολόκληρων περιοχών και κοινωνιών.

Από την δολοφονία του Σ. Λουκμάν και του Π. Φύσσα το 2013 μέχρι σήμερα οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν έπαψαν ποτέ να χρησιμοποιούν και να οπλίζουν το χέρι των ναζιστικών παρακρατικών ομάδων κρούσης. Από τις δεκάδες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κατειλημμένους χώρους αγώνα (μεταξύ των οποίων ο ολοσχερής εμπρησμός της κατάληψης Libertatia κατά την διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου τον Γενάρη του 2018 στην Θεσσαλονίκη και η δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών στον ΕΚΧ Φαβέλα τον Φλεβάρη του ίδιου έτους), μέχρι την δολοφονία του Αλβανού εργάτη γης Πετρίτ Ζίφλε στην Λευκίμμη Κέρκυρα τον Νοέμβρη του 2018 από τον χρυσαυγίτη Δ. Κουρή. Μοναδικό ανάχωμα και φραγμό στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία και στις φασιστικές επιθέσεις αποτέλεσαν οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων. Από τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις αντίστασης και μνήμης για τον Π. Φύσσα κάθε χρόνο στο Κερατσίνι, τις κεντρικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και τις εδαφικές μάχες στις γειτονιές, μέχρι τα οδοφράγματα διεθνιστικής αλληλεγγύης απέναντι στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον πόλεμο. Η διαρκής και ανυποχώρητη αντιφασιστική δράση, τόσο απέναντι στη Χ.Α. και κάθε φασιστικό μόρφωμα όσο και απέναντι στην κρατική έκφραση της καταστολής και του ρατσισμού ήταν αυτή που έθεσε αναχώματα στην επέλασή τους και κατάφερε την υποχώρηση των νεοναζιστικών ομάδων από το δημόσιο πεδίο. Και είναι αυτοί οι χιλιάδες των αναρχικών, αντιφασιστών/στριών, αγωνιστών/στριών που κρατούν, μέσα από τον συνεχή, ακηδεμόνευτο και αδιαπραγμάτευτο αγώνα, τον Π. Φύσσα, τον Σ. Λουκμάν, τον Π. Ζίφλε για πάντα ζωντανούς!

 

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αντιφασιστική- Αντικατασταλτική Συγκέντρωση Τετάρτη 6 /11, 9:00 πμ στο Εφετείο Αθηνών

την ημέρα απολογίας του παρακρατικού εγκληματία επικεφαλής της νεοναζιστικής συμμορίας της ΧΑ.


*Ανανέωση της συνέλευσης για την οργάνωση της συγκέντρωσης στο εφετείο, την πέμπτη 31/10 στις 19:00 στο Πολυτεχνείο

 

Αναρχική Συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς» | Αναρχική Συλλογικότητα «Όμικρον72» |Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός | Ομάδα Αδράστεια | ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Εκδηλωση-Συζητηση: Ενάντια στη συνολική κρατική και καπιταλιστική επίθεση στον κόσμο του αγώνα 25/10 7μμ ΕΜΠ

Εκδηλωση-Συζητηση No Pasaran!

Ενάντια στη συνολική κρατική και καπιταλιστική επίθεση στον κόσμο του αγώνα

Με τη συμμετοχή αγωνιστών από καταλήψεις, ταξικά σωματεία βάση, ομάδες αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες,

συνελεύσεις γειτονιάς, συλλογικότητες από τα πανεπιστήμια

και με τη συμμετοχή του συντρόφου Γιάννη Δημητράκη από τις φυλακές Δομοκού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019,
7 μ.μ. Πολυτεχνείο

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές: Τρίτη 22/10 μαζική παρέμβαση αντιπληροφόρησης για τον Επαναστάτη αγωνιστή Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά

Τρίτη 22/10 στις 9μμ από το ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί μαζική παρέμβαση αντιπληροφόρησης ενόψει της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που θα γίνει την Πέμπτη 24/10 στις 6.30μμ έξω από την Γαλλική Πρεσβεία για τον Επαναστάτη αγωνιστή Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά που βρίσκεται 35 χρόνια στις Γαλλικές φυλακές. Ακολουθεί η αφίσα που θα κολληθεί καθώς και το κείμενο που θα μοιράζεται:

35 χρόνια στις φυλακές της Γαλλίας

ο κομμουνιστής επαναστάτης Ζώρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλλα

Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά γεννήθηκε στο Λίβανο. Από νεαρή ηλικία πολιτικοποιείται και από το 1971 στρατεύεται πολιτικά με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το 1978 τραυματίζεται σε μάχη ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις που εισβάλουν στο Λίβανο.

Το 1980 συμμετέχει στη δημιουργία της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Λιβανέζικες Φράξιες, οργάνωσης που δραστηριοποιείται ενάντια στην κατοχή του Νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ, με επιχειρήσεις ενάντια στους Ισραηλινούς και τους δυτικούς συμμάχους τους.

Στις 24 Οκτωβρίου του 1984, συλλαμβάνεται στη Λυών της Γαλλίας αρχικά για κατοχή πλαστών στοιχείων ταυτότητας. Έχει προηγηθεί ένα μπαράζ επιθέσεων ενάντια σε Αμερικάνικους και Ισραηλινούς στόχους. Στις 10 Ιουλίου 1986 καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακής για τα πλαστά έγγραφα. Πολιτική αγωγή στη δίκη είναι οι ΗΠΑ που μαζί με το Ισραήλ ασκούν έντονες πιέσεις στη Γαλλική κυβέρνηση για αυστηρότερη ποινή στον Αμπνταλλά. Το 1987 δικάζεται ξανά από Ειδικό Δικαστήριο και καταδικάζεται σε ισόβια με την κατηγορία ότι ως μέλος της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Λιβανέζικες Φράξιες, εκτέλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι, συνταγματάρχη Τσάρλς Ρέυ, καθώς και τον Ισραηλινό πράκτορα της Μοσάντ Γιάκομπ Μπαρσιμάκοβ.Έκτοτε είναι φυλακισμένος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά βρίσκεται 35 χρόνια στις Γαλλικές φυλακές, ενώ εδώ και 20 χρόνια θα έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο μόνος πολιτικός κρατούμενος που έχει μείνει στην φυλακή τόσα πολλά χρόνια.

Όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης που έχει υποβάλει μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια με διάφορα προσχήματα κατόπιν συνεχών παρεμβάσεων τόσο της Αμερικάνικης κυβέρνησης όσο και της Ισραηλινής. Το Γαλλικό κράτος, σε πλήρη υποταγή στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και μην ξεχνώντας το ίδιο το αποικιακό του παρελθόν, αρνείται την αποφυλάκιση του Λιβανέζου αγωνιστή.

Ο Ζωρζ Αμπνταλλά είναι ήδη νικητής όταν μετά από σχεδόν 50 χρόνια παραμένει ανυποχώρητος και αμετανόητος αγωνιστής, πάντοτε συνεπής στον αγώνα για την ελευθερία και την υπεράσπιση των επαναστατικών αξιών. Συγχρόνως είναι ένας διεθνιστής που αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού χωρίς ταλαντεύσεις, δεν έχει κάνει βήμα πίσω και γι αυτό τυγχάνει μιας πρωτοφανούς εκδικητικότητας από τη πλευρά του συστήματος..

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΖΩΡΖ ΙΜΠΡΑΧΙΜ ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/10 ΣΤΙΣ 6:30 ΜΜ

 

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές: Ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης στον αγωνιστή Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά 18/10 ΕΜΠ 19.00

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 7μμ στο ΕΜΠ καλούμε ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης στον αγωνιστή Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά στο πλαίσιο της διεθνής εβδομάδας δράσεων για την απελευθέρωση του.

Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά γεννήθηκε στο Λίβανο. Το 1971 στρατεύεται πολιτικά με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το 1980 συμμετέχει στη δημιουργία της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Λιβανέζικες Φράξιες.

Στις 24 Οκτωβρίου του 1984, συλλαμβάνεται στη Λυών της Γαλλίας αρχικά για κατοχή πλαστών στοιχείων ταυτότητας. Έχει προηγηθεί ένα μπαράζ επιθέσεων ενάντια σε Αμερικάνικους και Ισραηλινούς στόχους. Στις 10 Ιουλίου 1986 καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακής για τα πλαστά έγγραφα. Πολιτική αγωγή στη δίκη είναι οι ΗΠΑ που μαζί με το Ισραήλ ασκούν έντονες πιέσεις στη Γαλλική κυβέρνηση για αυστηρότερη ποινή στον Αμπνταλλά. Το 1987 δικάζεται ξανά από Ειδικό Δικαστήριο και καταδικάζεται σε ισόβια με την κατηγορία ότι ως μέλος της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Λιβανέζικες Φράξιες, εκτέλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι, συνταγματάρχη Τσάρλς Ρέυ, καθώς και τον Ισραηλινό πράκτορα της Μοσάντ Γιάκομπ Μπαρσιμάκοβ.Έκτοτε είναι φυλακισμένος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά βρίσκεται 35 χρόνια στις Γαλλικές φυλακές, ενώ εδώ και 20 χρόνια θα έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί.

Ο Ζωρζ Αμπνταλλά είναι ήδη νικητής όταν μετά από σχεδόν 50 χρόνια παραμένει ανυποχώρητος και αμετανόητος αγωνιστής, πάντοτε συνεπής στον αγώνα για την ελευθερία και την υπεράσπιση των επαναστατικών αξιών.

Λευτεριά στον επαναστάτη Ζώρζ Αμπνταλλά

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Ζορζ Ιμπραΐμ Αμπντάλα 24/10/19 18.30 Γαλλική Πρεσβεία

Στις 24 Οκτώβρη 2019 ο λιβανέζος επαναστάτης κομμουνιστής Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά συμπληρώνει 35 χρόνια αιχμαλωσίας στις φυλακές του γαλλικού κράτους. Είναι ο μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος στην Ευρώπη, καθώς οι γαλλικές αρχές του στερούν, εκδικητικά, την υφ’ όρον αποφυλάκισή του, που δικαιούται από το 1999. Η εκδικητικότητα στο πρόσωπο αυτού του αλύγιστου επαναστάτη, δείχνει το μένος του γαλλικού κράτους, του κράτους του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του, για την επαναστατική δράση του στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης ενάντια στους σιωνιστές.
Το 1971 στρατεύθηκε στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, ενώ το 1978 τραυματίστηκε σε μάχη εναντίον των σιωνιστικών στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν εισβάλλει στον Λίβανο. Στις 24 Οκτωβρίου του 1984, συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της κατοχής πλαστού διαβατηρίου και τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, σαν μέλος της μαρξιστικής οργάνωσης Λιβανέζικες Επαναστατικές Ένοπλες Φράξιες, για συμμετοχή στις εκτελέσεις του Τσάρλς Ρέυ, στρατιωτικού ακολούθου της αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι και του Γιακόβ Μπαρσιμάντοβ, πράκτορα της Μοσάντ και γραμματέα της ισραηλινής πρεσβείας στο Παρίσι.
«Είναι βέβαιο, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι η πολιτική εξόντωσης των φυλακισμένων επαναστατών, είναι καταδικασμένη σε αναπόφευκτη αποτυχία, στο βαθμό που η αλληλεγγύη προσφέρεται στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού-αντικαπιταλιστικού αγώνα. Σύντροφοι, μόνο με την ανάληψη της αλληλεγγύης στα πλαίσια της τρέχουσας ταξικής πάλης και σε όλες τις διαστάσεις της, θα δώσουμε την πιο αποτελεσματική υποστήριξη στους φυλακισμένους συντρόφους μας.»
Αυτά τα λόγια αποτελούν απόσπασμα της δήλωσης του Αμπνταλά, που διαβάστηκε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 21 Οκτώβρη 2017, έξω από τη φυλακή Λανμεζάν, στη Γαλλία, όπου κρατείται. Παρά τις δύο αποφάσεις για την απελευθέρωσή του που εξέδωσε το δικαστήριο εφαρμογής ποινών, ο Ζορζ Αμπνταλά κρατείται στη φυλακή με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, των νεοφιλελεύθερων συμμάχων της κυβέρνησης ΝΔ.
Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά αποτελεί φωτεινό σύμβολο του ηρωικού αγώνα των Παλαιστινίων αλλά και συνάμα των επαναστατικών κινημάτων διεθνώς. Με την αταλάντευτη στάση του, αποδεικνύει περίτρανα πως οι αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, στον ιμπεριαλισμό και τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς, δε λυγίζουν όσο μεγάλο και αν είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν για την δράση τους, γιατί μέσα στην καρδιά και το μυαλό τους είναι βαθιά χαραγμένο το δίκαιο του αγώνα τους.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ανταποκρινόμενη στο διεθνές κάλεσμα για δράσεις αλληλεγγύης στον Αμπνταλά, καλεί σε συγκέντρωση, έξω από τη γαλλική πρεσβεία, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 6.30 μ.μ. Κόντρα στη συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τις ΗΠΑ, φωνάζοντας πως η Παλαιστίνη θα νικήσει.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΕΖΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΖΩΡΖ ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΜΠΝΤΑΛΑ
ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Σχετικά με την εισβολή του Τουρκικού στρατού στη Συρία.

Από τις 9 Οκτωβρίου το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν, συνεπικουρούμενο από τους γνωστούς τζιχαντιστές “αντάρτες ” του Συριακού Εθνικού Στρατού (μετεξέλιξη του FSA, υπό τουρκική διοίκηση) ξεκίνησε μια νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία με το ειρωνικό όνομα “Πηγή Ειρήνης”. Είχαν προηγηθεί ήδη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” (2016) και “Κλάδος Ελαίας” (2018), με τις οποίες η Τουρκία ελέγχει σημαντικό μέρος εδαφών της Συρίας. Μάλιστα, μετά την στρατιωτική εισβολή και κατάληψη του Αφρίν τον Μάρτιο του 2018, ο Ερντογάν δήλωνε γεμάτος αυτοπεποίθηση: «Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του FSA!». Άμεσος στόχος του τουρκικού καθεστώτος είναι η καταστολή της κουρδικής Αντίστασης, η δημιουργία μιας ζώνης κατοχής επί του συριακού εδάφους, ο εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων κούρδων που ζουν στην περιοχή με ταυτόχρονο εποικισμό πληθυσμών φίλα προσκείμενων στο τουρκικό καθεστώς και η επαναφορά στην «κανονικότητα» του παρελθόντος, όταν το Τουρκικό καθεστώς συνόρευε με το ISIS και ανέπτυσσαν από κοινού οικονομικά αλισβερίσια. Ουσιαστικά, στόχος του Ερντογάν είναι η δημιουργία ενός άτυπου κρατιδίου – προτεκτοράτου της Τουρκίας εντός των εδαφών της Συρίας, το οποίο θα φράξει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός σκιώδους κουρδικού “κράτους” (το οποίο αν και τυπικά δεν θα είναι ένα έθνος/κράτος με την παραδοσιακή του μορφή, ουσιαστικά θα αποτελεί μια μεγάλη περιφέρεια με γεωπολιτική ισχύ υπό τον κουρδικό έλεγχο). Ταυτόχρονα, η εξαγωγή πολέμου και η εισβολή στη Συρία είναι μια τεράστια πολεμική επένδυση, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει μέσω αυτής να δώσει ώθηση στην τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε κρίση. Ενδεικτικό της μεγάλης πολεμικής μπίζνας είναι πως οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών στη Νότια και Νοτιοανατολική Τουρκία έχουν ανέβει κατά 30-40% το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ερντογάν υποσχέθηκε να χτίσει στη ζώνη κατοχής 140 χωριά των 5.000 κατοίκων και 50 περιφέρειες των 30.000 κατοίκων!

Φυσικά, από την πλευρά του καθεστώτος του AKP η εισβολή αυτή δεν είναι “μεμονωμένο περιστατικό”, αλλά υπάρχει μια ενότητα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής με μια εξ ίσου επιθετική εσωτερική πολιτική που βάζει στο στόχαστρο δημοκράτες, προοδευτικούς ανθρώπους, ακόμα και πρώην συνεργάτες του Ερνογάν (τους γκιουλενιστές), αλλά κυρίως στην Επαναστατική Αριστερά.

Η σημερινή εισβολή του τουρκικού στρατού, που διεξάγεται παρά τα κροκοδείλια δάκρυα των μεγάλων δυνάμεων και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών (Γαλλία, Γερμανία κλπ), οι οποίο σε ανακοινώσεις τους “καταδικάζουν” την τουρκική εισβολή, είναι ακόμα ένα επεισόδιο στο δράμα που βιώνουν οι λαοί της Συρίας από το 2011 έως σήμερα. Εδώ και 8 χρόνια στη Συρία διεξάγεται η μικρογραφία ενός παγκόσμιου πόλεμου, με τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις και ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κουβάρι ανταγωνισμών και συμμαχιών. Ο πόθος του συριακού λαού για ελευθερία πνίγηκε πολύ σύντομα στο αίμα, με ευθύνη τόσο του αυταρχικού μπααθικού καθεστώτος, όσο και των μισθοφόρων “ανταρτών”, που εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Τουρκία. Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του δημιούργησαν και αξιοποίησαν τη συριακή κρίση, μετατρέποντάς την σε ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση με σκοπό την ανατροπή του εξαρτημένου από τη Ρωσία μπααθικού καθεστώτος και την αντικατάστασή του από φιλικές προς τη Δύση δυνάμεις, για να διασφαλίσουν τη ηγεμονία τους στη Μέση Ανατολή, καθώς η στρατιωτική άνοδος της πυρηνικής υπερδύναμης Ρωσίας απειλεί τα συμφέροντα τους. Η στρατηγικού χαρακτήρα σύγκρουση των ΗΠΑ και των συμμάχων της με τη Ρωσία και την Κίνα, οι εκατέρωθεν στρατιωτικές ασκήσεις πολεμικής προπαρασκευής, η περικύκλωση της Ρωσίας με νατοϊκά στρατεύματα, η διευκόλυνση μεταφοράς στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, η αποτυχία επαρκούς ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και ο κίνδυνος για το ξέσπασμα μια νέας μείζονος κρίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο έκρηξης ενός γενικευμένου πολέμου, με τη Μέση Ανατολή γενικότερα και τη Συρία ειδικότερα να αποτελούν πυριτιδαποθήκη. Σε μία περιοχή, η οποία μυρίζει μπαρούτι λόγων της σύγκρουσης ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Τουρκία), άλυτων ιστορικών ζητημάτων (Κουρδικό, Παλαιστινιακό) και όπου οι συμμαχίες μεταβάλλονται από τη μία μέρα στην άλλη, συγκεντρώνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις η συμμορία του ΝΑΤΟ και νέες ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται από το ρωσοκινέζικο άξονα, προετοιμάζοντας το σφαγείο των λαών της περιοχής. Σε μια περιοχή, στην οποία ενώ σφαγιάζεται ο λαός της Υεμένης με τις πλάτες της Δύσης, με μπροστάρηδες τον οίκο των Σαούντ, οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 3.000 στρατιώτες και πρόσθετο πολεμικό εξοπλισμό (συστοιχίες πυραύλων Patriot, μοίρες μαχητικών αεροσκαφών, σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD κλπ), με σκοπό τη «διασφάλιση και ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας» απέναντι στο Ιράν και την αντίσταση των ανταρτών Χούτι.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η νατοϊκή Τουρκία παρουσιάζει τάσεις αυτονόμησης (αλλά όχι απόσχισης) της εξωτερικής της πολιτικής και ως ισχυρή, αναθεωρητική και ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελός της τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας, με σκοπό τη γεωστρατηγική αναβάθμισή της. Οι διαδοχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακά και ιρακινά εδάφη δεν γίνονται για την “αυτοάμυνά” της, όπως ισχυρίζεται. Ούτε οφείλονται σε κάποιου είδους “τρέλα και μεγαλομανία του Σουλτάνου”. Είναι μια απόλυτα ορθολογική και ζυγισμένη επίδειξη δύναμης της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι σε “φίλους” και ”εχθρούς’. Παράμετρος αυτής της επίδειξης ισχύος είναι και η διαχείριση του προσφυγικού, με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί το ζήτημα ως μοχλό πίεσης εναντίον της ΕΕ, για να επωφεληθεί με γεωπολιτικές και οικονομικές προσόδους.

Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και τις ευθύνες της ηγεσίας του κουρδικού κινήματος, που έσυρε τον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό σε μια στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ποιες είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Είναι αυτοί που από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου μέχρι σήμερα έχουν μετατραπεί σε “πλανητάρχες” και παγκόσμιοι χωροφύλακες, αιματοκυλώντας ολόκληρο τον πλανήτη με τις χούντες, τους πολέμους και την τρομοκρατία τους (ας μην ξεχνάμε πως οι εμπρηστικές βόμβες Ναπάλμ πριν χρησιμοποιηθούν στο Βιετνάμ δοκιμάστηκαν στα ελληνικά βουνά εναντίον του ΔΣΕ). Είναι αυτοί που στο πιο πρόσφατο παρελθόν βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία, διέλυσαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υεμένη. Είναι αυτοί οι μακελάρηδες των λαών, οι οποίοι βύθισαν στο χάος την Λιβύη, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σ’ ένα πραγματικό σκλαβοπάζαρο των προσφύγων, αυτών των θυμάτων της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Είναι αυτοί που κάνουν πλάτες στο ισραηλινό κράτος – απαρτχάιντ να αιματοκυλά εδώ και δεκαετίες τον ηρωικό παλαιστινιακό λαό. Είναι αυτοί που εξόπλισαν τους νεοναζί στην Ουκρανία και στηρίζουν τη νεοναζιστική – νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της. Οι ευθύνες των ΗΠΑ στο μακελειό της Συρίας είναι κεντρικές και απαράγραπτες. Είναι οι ΗΠΑ αυτές που μαζί με το καθεστώς της Τουρκίας, τις μοναρχίες του Κόλπου και το Ισραήλ δεν δίστασαν να ενισχύσουν το έκτρωμα του ISIS, κάθε λογής τζιχαντιστές και τη λεγόμενη «συριακή αντιπολίτευση» (FSA) για την ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή, ύστερα από την αστάθεια, την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν. Είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ που χορήγησαν άφθονο χρήμα και πολεμικό υλικό στους “αντάρτες” που σήμερα σφάζουν τους κούρδους. Όπως επίσημα παραδέχθηκε ο Τραμπ τον Ιούλιο του 2017, το πρόγραμμα οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της “συριακής αντιπολίτευσης” ήταν «ακραία κοστοβόρο, μαζικό, επικίνδυνο και αναποτελεσματικό». Καμιά κοινωνική αλλαγή, λοιπόν, δεν μπορεί να στεριώσει σε συνεργασία με τους αρχιμακελάρηδες των λαών. Είναι οι πρώτοι που με την πρώτη ευκαιρία θα σε μαχαιρώσουν πισώπλατα, όπως γίνεται σήμερα. Και στις παρούσες συνθήκες, κάτω από το βάρος της πίεσης που ασκεί η τουρκική εισβολή και η εγκατάλειψη των ΗΠΑ, η ηγεσία των κούρδων αλλάζει ρότα και συνεργάζεται πλέον με το μπααθικό καθεστώς, γεγονός ενδεικτικό της ρευστότητας των συμμαχιών στην περιοχή: «έπρεπε να απευθυνθούμε και να διαπραγματευτούμε με τη συριακή κυβέρνηση που έχει το καθήκον να προστατεύει τα σύνορα της χώρας και να διατηρεί την κυριαρχία της, ώστε ο συριακός στρατός να μπορέσει να εισέλθει και να εγκατασταθεί κατά μήκος των συριακών και τουρκικών συνόρων για να στηρίξει τον SDF ώστε να αποκρούσει αυτήν την επιθετικότητα και να απελευθερώσει τις περιοχές που κατέχει ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του. Η συμφωνία αυτή προσφέρει την ευκαιρία να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα συριακά εδάφη και οι πόλεις που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός ως την Afrin και άλλες πόλεις και χωριά της Συρίας. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε σε όλους τους ανθρώπους μας σε όλα τα τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών, ότι αυτή η ανάπτυξη (του συριακού στρατού) προέκυψε μέσα από συντονισμό με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και με τη συναίνεσή τους» (από ανακοίνωση των SDF, 13/10/2019).

Τέλος, οι ευθύνες του ελληνικού κράτους δεν είναι αμελητέες. Η Ελλάδα ως πιστό μαντρόσκυλο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού μετατρέπεται σε μια τεράστια στρατιωτική βάση και πολεμικό ορμητήριο της Δύσης (τελευταίο δείγμα η επίσκεψη Πομπέο και η ανανέωση και επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” με τις ΗΠΑ), ενώ πρωταγωνιστεί στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου και τη δημιουργία του λεγόμενου mini ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Ας μην ξεχνάμε πως το ελληνικό έδαφος (και κυρίως η βάση της Σούδας) έχει χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για πυραυλικά χτυπήματα εναντίον της Συρίας, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν για άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κλπ). Το ελληνικό κράτος λειτουργώντας ως μεσίτης για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, αποτελεί ακόμα μια επιθετική δύναμη στην περιοχή που επιδιώκει να καρπωθεί ένα κομμάτι από την πίτα της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας. Η στρατηγική της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και η διαρκής εμβάθυνση του ειδικού της ρόλου εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με κεντρικότερη την αντίθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία (και ευρύτερα ανάμεσα στον ευρωατλαντικό και ρωσο-κινέζικο άξονα). Ο έλεγχος και η νομή των πλουτοπαραγωγικών υλών, η εξασφάλιση των οδών μεταφοράς τους, γενικότερα το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, είναι γραμμένα στην ιστορία του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος με γράμματα που στάζουν αίμα. Σήμερα καθήκον ενός επαναστατικού κινήματος είναι η ανάπτυξη της αντίστασης στον ίδιο μας τον τόπο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός πλατιού διεθνιστικού αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος που θα μπει φραγμός σε ένα νέο παγκόσμιο αιματοκύλισμα για τα συμφέροντα των πλουτοκρατών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να καταδικάσουμε την τουρκική εισβολή στη Συρία και την επιδιωκόμενη σφαγή του κουρδικού λαού από το καθεστώς Ερντογάν και τους συμμάχους του. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού μετώπου οφείλει να σταθεί εμπόδιο στην απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων στη Συρία (και όχι μόνο), καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων θα φέρει νομοτελειακά ένα νέο ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων που μεταφράζονται για τους λαούς σε αίμα, πολέμους, δυστυχία και προσφυγιά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ! 

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)