Ανακοίνωση για τη δημιουργία σελίδας αντιπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην τρέχουσα συγκυρία

Βρισκόμαστε στη δίνη κοσμοϊστορικών αλλαγών και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στους ακατάσχετους ρυθμούς με τους οποίους μεταβάλλεται η πραγματικότητα γύρω μας. Να αναμετρηθούμε με τον ίδιο τον χρόνο, τα καταιγιστικά γεγονότα που παράγει και την φευγαλέα μας αντίληψη για αυτά. Όμως, προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτήν -την υπό συνεχή διαμόρφωση- πραγματικότητα, είναι πρώτα να την γνωρίζουμε. Να την αποκωδικοποιήσουμε, να την κατανοήσουμε και να την αναλύσουμε. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, είμαστε ήδη χαμένοι.

Είναι που η ιστορία δείχνει να βιάζεται, και ξαφνικά, με το ξέσπασμα της πανδημίας ολόκληρος ο κόσμος μεμιάς μεταμορφώνεται. Και η υγειονομική απειλή, γίνεται γενικευμένη πρόβα πολέμου. Κλείσιμο συνόρων, στάση της παραγωγής, αναστολή εξαγωγών και συσσώρευση πρώτων υλών (καύσιμα, ρύζι, σιτάρι), επίταξη εργοστασίων για παραγωγή ‘’πολεμικού’’- υγειονομικού υλικού, στρατιωτικά βαν που μεταφέρουν φέρετρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και τανκς στους δρόμους.

Η στρατιωτικοποιημένη διαχείριση της πανδημίας, μας καλωσορίζει στην νέα πραγματικότητα που ήδη μας περιμένει. Στην εμπόλεμη πραγματικότητα. Στην νέα διεθνή ισορροπία του τρόμου και την απειλή μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης, ενός παγκόσμιου οικονομικού κραχ και μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Γι’ αυτό και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί αφορά πολλά περισσότερα από την πανδημία, και επεκτείνεται στην συνολική αποσταθεροποίηση του συστήματος και την πρόληψη/ετοιμότητα για καταστάσεις γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής.

Είναι γεγονός πως δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα ούτε γι’ αυτό που θα έρθει μετά. Και ακόμα χειρότερα, ίσως να βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση από το 2010, γιατί έχει μεσολαβήσει σχεδόν μια δεκαετία που η κοινωνία και το κίνημα μετράει ήττες και οπισθοχωρήσεις. Όμως, ούτε η ιστορία κινείται ευθύγραμμα ούτε τώρα είναι αργά. Η εμπειρία της αντίστασης των πρώτων μνημονιακών χρόνων όπως έχει εντυπωθεί στην κοινωνική/κινηματική συνείδηση και μνήμη, ταυτόχρονα με την επερχόμενη επιβολή νέων μέτρων σε μια ήδη χρεοκοπημένη κοινωνία, θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα κοινωνικά μέτωπα αγώνα και αντίστασης, και ενδεχομένως να αποτελέσουν τα καύσιμα μιας νέας κοινωνικής εξέγερσης. Και το στοίχημα της εξέγερσης, όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως όχημα για την οργανωμένη επαναστατική εφόρμηση, είναι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε και πάλι, ως τη μόνη ρεαλιστική απάντηση απέναντι στη σαρωτική επίθεση που θα δεχθούμε το επόμενο διάστημα.

Όπλα μας για να σταθούμε έτοιμοι μπροστά στο ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας εξέγερσης, που αυτή τη φορά δεν πρέπει να αφήσουμε να αλωθεί από ρεφορμιστικές αυταπάτες,είναι η οργάνωση και η ανάλυση σαν αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να υπάρχει το άλλο. Χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης γύρω από το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον στο οποίο εξαπλώνεται η πανδημία και τις επιπτώσεις της μέσα σε αυτό. Από την διάλυση της δημόσιας υγείας, τις νέες σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, μέχρι το κραχ στην παγκόσμια οικονομία, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το ενδεχόμενο ξέσπασμα πολέμου. Και από αυτήν την καταγραφή της συγκυρίας, θα προκύψει η θέση μάχης μας στους επερχόμενους αγώνες που θα ανοίξουμε ή θα ενισχύσουμε ως κίνημα, όντας πιο οργανωμένοι, ετοιμοπόλεμοι και αποφασιστικοί.

Δεν είμαστε ούτε ακαδημαϊκοί ούτε διανοούμενοι. Δεν είμαστε ούτε δημοσιογράφοι ούτε επαγγελματίες αναλυτές. Είμαστε προλετάριοι και αξιοποιούμε τη γνώση ως βασικό όπλο υπεράσπισης της τάξης μας, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Μέσω της συλλογικής αυτομόρφωσης, της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων και σκεπτικών, προσπαθούμε να οπλίσουμε και να οπλιστούμε με ιδέες και προτάσεις αγώνα που ανταποκρίνονται στα διακυβεύματα της συγκυρίας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε εργαλεία διάδοσης, ζύμωσης και διακίνησης των ιδεών που αυτή τη στιγμή είναι πιο απαραίτητα από ποτέ. Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, σε κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Η αντιπληροφόρηση και η κινηματική καταγραφή των εκτιμήσεων γύρω από τις προεκτάσεις της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί δεν λειτουργούν μονάχα ως διαδικασία αυτομόρφωσης και ενημέρωσης, αλλά κυρίως ως διαδικασία συλλογικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας για την επόμενη μέρα.

Σε αυτά τα πλαίσια, και στην προσπάθεια μας να συνεισφέρουμε με όσες δυνατότητες έχουμε στην κινηματική/συλλογική επεξεργασία της συγκυρίας, δημιουργήσαμε μια σελίδα αντιπληροφόρησης με αποκλειστική (σε πρώτο χρόνο) ενασχόληση τα ζητήματα γύρω από την επιδημία και τα παρελκόμενα της. Με αυτόν τον τρόπο θελήσαμε να συνεχίσουμε και τη δουλειά που κάναμε με την έντυπη παρέμβαση δρόμου ‘’Έφοδος στον ουρανό’’, με άλλο τρόπο αυτή τη φορά, με διαφορετική μορφή, σε διαφορετική συγκυρία και με διαφορετική στόχευση. Επιπλέον, επιλέξαμε η ηλεκτρονική αυτή παρέμβαση να γίνει σε συγκεκριμένο μέσο κοινωνική δικτύωσης, ώστε να υπάρχει ταχύτητα και αμεσότητα στη μετάδοση της πληροφορίας, την ανταλλαγή απόψεων και τον πολιτικό διάλογο. Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τα ήδη υπάρχοντα κινηματικά μέσα αντιπληροφόρησης (indymedia, κινηματικά blog και σελίδες στο Facebook), γι’ αυτό και οι αναρτήσεις δεν θα αφορούν δράσεις και δημόσιες τοποθετήσεις ομάδων και συλλογικοτήτων, αλλά κυρίως την αποδελτίωση δημοσιογραφικών άρθρων και αναλύσεων που θεωρούμε πως αποτυπώνουν τις τάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της πανδημίας σε πέντε βασικούς άξονες: Δημόσια υγεία, καταστολή, διεθνείς ανταγωνισμοί, εγχώρια-παγκόσμια οικονομία και εργασιακά. Μια τέτοια κινηματική σελίδα ‘’ειδικού σκοπού’’ θέλουμε να συνεισφέρει στην δυνατότητα πρόσβασης σε ένα (όσο είναι δυνατόν μεγαλύτερο) συγκεντρωτικό υλικό, για την καταγραφή της καταιγιστικής και διάχυτης πληροφορίας, την μελέτη και την ερμηνεία της. Να συνεισφέρει δηλαδή στην χαρτογράφηση του εχθρού και την έγκαιρη αναχαίτιση των σχεδιασμών του.

 

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

 

Ο σύνδεσμος της σελίδας στο facebook:

Έφοδος στον Ουρανό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *