ΠΟΙΑ “ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ”; Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ…

Μέσα στη σημερινή συγκυρία βαθέματος της ταξικής αφαίμαξης και της κοινωνικής λεηλασίας, και εν αναμονή της ψήφισης ενός ακόμα πακέτου αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων καθ’ υπόδειξη των ιμπεριαλιστών δανειστών ως απαράβατου όρου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσα από τον Κανονισμό που έχει ήδη υπερψηφιστεί από το Δ.Σ του ΟΑΕΔ και έχει ήδη τεθεί για έγκριση στο υπουργείο Εργασίας, εντείνει τον πόλεμό της ενάντια σ’ εκείνα τα στρώματα του εργαζόμενου λαού που βιώνουν –με τον πιο σκληρό τρόπο– στο πετσί τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της μνημονιακής επταετίας, εντείνει τον πόλεμό της ενάντια στους άνεργους και τις άνεργες.

Στα πλαίσια της ευθυγράμμισης με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, με τον συγκεκριμένο Κανονισμό υπό τον αποκαλυπτικό τίτλο «καθορισμός μέτρων ελέγχου της ανεργίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ανέργων καθώς και επιβαλλόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις», επιχειρείται να θεσπιστεί το φακέλωμα μέσω της καθιέρωσης ποινολογίου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε “νομοταγείς” και μη άνεργους,  η εμπέδωση της ψευδούς συνείδησης ότι για τη μαζική ανεργία –η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μαστίζει περίπου έναν στους τέσσερις εργαζόμενους και έναν στους δύο νέους εργαζομένους– υπεύθυνο δεν είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που διαχρονικά τη γεννά και την τρέφει, αλλά οι ίδιοι οι άνεργοι και οι άνεργες.

Συνοπτικά, μεταξύ άλλων ο συγκεκριμένος Κανονισμός –που είναι ξεπατικωμένος από τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια– προβλέπει:

– Την υποχρέωση των ανέργων να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχειά των ενεργειών τους για την εύρεση εργασίας. Ως αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται οι αιτήσεις πρόσληψης, η συμμετοχή σε συνεντεύξεις, η επαφή και η αποστολή βιογραφικών ακόμα και σε ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας (δουλεμπορικά γραφεία). Σε περίπτωση μη προσκόμισης των συγκεκριμένων στοιχείων, ο ΟΑΕΔ θα προχωρεί στη διακοπή της κάρτας ανεργίας (επομένως και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ελεύθερης μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που δικαιούται οι κάτοχοι της) καθώς και του επιδόματος ανεργίας (σ’ όσους άνεργους και άνεργες το λαμβάνουν).

– Την υποχρέωση των ανέργων να αποδεχτούν οποιαδήποτε εργασία, κατάρτιση, συμβουλευτική υπηρεσία τους “προσφερθεί” από τον ΟΑΕΔ. Σε σχέση με την “προσφερόμενη” εργασία οι περιορισμοί που προβλέπονται ως προς το ύψος του μισθού είναι ελάχιστοι, και αίρονται προοδευτικά όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ανεργίας. Οι μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται απόλυτα αναλώσιμοι αφού, ενδεικτικά, με άνω του 18μηνου ανεργία, υποχρεώνονται να εργαστούν σε οποιαδήποτε ειδικότητα, λαμβάνοντας το ξεροκόμματο του κατώτατου μισθού. Η μη αποδοχή οποιαδήποτε εργασίας, κατάρτισης, συμβουλευτικής υπηρεσίας συνεπάγεται και πάλι την διαγραφή από τα μητρώα ανέργων και την διακοπή χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως πρόθυμος και υπάκουος πολιτικός διαχειριστής των καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών προσταγών, επιχειρεί –μέσω του συγκεκριμένου εκτρωματικού Κανονισμού– την παρουσίαση μιας πλασματικής εικόνας “μείωσης της ανεργίας” (μέσω της διαγραφής χιλιάδων ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ), την εξοικονόμηση κονδυλίων από την περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, την εντονότερη υποτίμηση της ήδη υποτιμημένης εργατικής δύναμης, τη δημιουργία στρατιών ανέργων με σκυμμένο το κεφάλι, πειθήνιων και έτοιμων να δεχτούν την οποιαδήποτε θέση, ανεξαρτήτως μισθολογικών απολαβών, ωραρίων και συνθηκών εργασίας, διαθέσιμων για το ξεζούμισμα τους από την αχόρταγη κρεατομηχανή του  Κεφαλαίου.

Να μην τους αφήσουμε! Να μην κάνουμε άλλα βήματα πίσω! Να σπάσουμε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Να μην αποδεχτούμε τη χαμοζωή που μας “προσφέρουν” και το ακόμα πιο άθλιο μέλλον που μας προετοιμάζουν. Να συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη μας, να συγκροτηθούμε ταξικά, να οργανωθούμε πολιτικά, ν’ αντισταθούμε και ν’ αγωνιστούμε έτσι ώστε να βάλουμε τέρμα σ’ αυτόν τον κατήφορο για ν’ ανοίξουμε το δρόμο στην επαναστατική προοπτική,  για τον Κομμουνισμό και την Αναρχία.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ!

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)
Αθήνα, Γενάρης 2017

2 thoughts on “ΠΟΙΑ “ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ”; Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *