Πανδημία εργοδοτικών αυθαιρεσιών

Μόλις λίγες μέρες έχουνε περάσει από τότε που ανακοινώθηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα από τον κορονοϊό Covid-19. Σαν έτοιμη από καιρό η εργοδοσία άρπαξε τα νέα όπλα που της έδωσε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, και αξιοποιώντας και αυτά του προκατόχου της, της σοσιαλδημοκρατίας του Σύριζα, επιδόθηκε σε απολύσεις, περικοπές εργασίας, αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών.Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο διαβάζοντας τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφονται στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και συντάσσονται στο πόδι όσο ο Τσιόδρας ψέλνει το θανατικό ανακοινωθέν της ημέρας.

Παρακάτω αναφέρονται μόνο κάποιες από τις εταιρίες που τρέξανε να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων την πανδημία. Στον συμπυκνωμένο χρόνο που ζούμε αυτό θα είναι μόνο μια σταγόνα μπροστά στο τσουνάμι εργασιακών αυθαιρεσιών και “αναδιαρθρώσεων” που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες.

Εδώ όμως είναι και το πεδίο που γεννιέται η αντίσταση και η οργάνωση των από τα κάτω! Στη Beat ήδη έχουμε την πρώτη στάση τηλε-εργασίας στην Ελλάδα! Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στην Βeat δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Βρήκαν τρόπο να οργανωθούν παρά το γεγονός ότι εργάζονται από το σπίτι, συζήτησαν μαζικά, συγκρότησαν σωματειακή επιτροπή και προχώρησαν σε προειδοποιητική στάση εργασίας στις 9 Απρίλη με την κάλυψη του Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ. Με τη μαζική συμμετοχή τους στη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι της Βeat απαίτησαν:

  • Ανάκληση όλων των απολύσεων εν μέσω πανδημίας.
  • Καμία νέα απόλυση.
  • Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων.
  • Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
  • Άρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.

Ας οργανωθούμε ιδρύοντας σωματεία βάσης, επιχειρησιακά σωματεία και σωματειακές επιτροπές! Αφού θέλουν τηλε-εργασία να ετοιμαστούν και για τηλε-απεργία!

BEAT, OPENBET: Απολύσεις, μονομερής θέσπιση εκ περιτροπής εργασίας & υποχρεωτικές μειώσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων.

BLUEGROUND: Απόλυση πάνω από 130 εργαζομένων της εταιρείας, που αποτελούν περίπου το 1/4 του προσωπικού.

TTEC: 27 απολύσεις

Teleperformance: Με πρόσχημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών φέρνει μια κατάπτυστη τροποποιητική σύμβαση για την τηλε-εργασία, οι οποία αναφέρει πως η εταιρεία μπορεί να ζητήσει να βάλει ο εργαζόμενος κάμερα στον υπολογιστή του και να την ανοίξει ανά πάσα ώρα και στιγμή για να ελεγχθεί αν κάνει σωστά τη δουλειά του και αν προστατεύονται τα δεδομένα πελατών από υποκλοπές. Επίσης, δίνει το δικαίωμα σε εκπρόσωπο της εταιρείας, να μπουκάρει στο σπίτι για να κάνει επιθεώρηση και μάλιστα θα πρέπει να φροντίσει να «εξαφανίσει» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του ώστε να μην ακούγονται θόρυβοι. Τέλος, η/ο εργαζόμενη\ος θα πρέπει να πληρώσει το κόστος λειτουργίας (ρεύμα, σύνδεση στο ίντερνετ), από την τσέπη του.

PWC, IBM, EY, Deloitte, SITA, Megasoft, ΟΤΕ: Επιβολή υποχρεωτικής άδειας πριν και μετά το Πάσχα καθώς και μέρες άδειας άνευ αποδοχών.

Sunsoft: Αναστέλλει τη λειτουργία της, αλλά θέτει ένα τμήμα του προσωπικού σε εκ περιτροπής εργασία, ένα άλλο απλώς αναστέλλει τη σύμβαση του, σε άλλους εργαζόμενους\ες τους ζητά να δουλέψουν δίνοντας τους κάποια λεφτά εκτός του κρατικού επιδόματος και σε άλλους απλώς τους ζητά να εργαστούν τζάμπα έχοντας ανασταλεί η σύμβαση τους και λαμβάνοντας μόνο το κρατικό επίδομα

COSMOTE e-value, MELLON technologies, VODAFONE 360 connect: Παντελώς ελλιπείς συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας παρά τις καταγγελίες των σωματείων.

πηγή λίστας εταιρειών:https://blacklist.radicalit.gr/views/map

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών & κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *