Σχετικά με την πανελλαδική αντιεθνικιστική-αντιμιλιταριστική/αντιπολεμική-αντινατοϊκή καμπάνια με αφορμή τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ

Με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις ενάντια σε πολεμικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ σε Άραξο, Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Λάρισα ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13 Απρίλη η αντιεθνικιστική-αντιμιλιταριστική/αντιπολεμική-αντινατοϊκή καμπάνια, με αφορμή τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ, η οποία και πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά έπειτα από κοινό κάλεσμα της Συλλογικότητας Αναρχικών από τα Ανατολικά (Θεσσαλονίκη) και της Πέλοτο στο δρόμο για τον κομμουνισμό και την αναρχία (Ξάνθη).

Η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) συμμετείχε και στήριξε τη διαδήλωση ενάντια στην αεροπορική βάση στον Άραξο Αχαΐας. Η πορεία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 100 συντρόφων-συντροφισσών, με μπλοκ αναρχικών από την Ανοιχτή Συνέλευση για την καμπάνια ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και το ΝΑΤΟ (Πάτρα) και την Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ), ενώ συμμετείχε και η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση. Στο τέλος της πορείας και μπροστά στον αστυνομικό φραγμό, πραγματοποιήθηκε επίθεση με μπογιές και πέτρες στις αστυνομικές διμοιρίες που φρουρούσαν τη βάση του θανάτου, οι οποίες και απάντησαν με ευρεία χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και ρίψη χημικών σε ευθεία βολή -τραυματίζοντας δύο συντρόφους-, ενώ ακολούθησε συγκροτημένη αποχώρηση της διαδήλωσης.

Το προηγούμενο βράδυ, την Παρασκευή 12 Απρίλη πραγματοποιήσαμε στην κατάληψη του Παραρτήματος στην Πάτρα με τη συμμετοχή μερικών δεκάδων συντρόφων-συντροφισσών, Εκδήλωση-Συζήτηση με θέμα “Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος. Η Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ”. Είχε προηγηθεί η διεξαγωγή της εκδήλωσης με το ίδιο θέμα στην Αθήνα την Τρίτη 2 Απρίλη στο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια και των δύο εκδηλώσεων, μετά από τις εισηγήσεις, ακολούθησε διάλογος και ανταλλάχτηκαν θέσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας, για την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον πόλεμο και τις βάσεις του ΝΑΤΟ, ενάντια στον εθνικισμό και τη στρατοκρατία, ενάντια στην αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου και του κράτους του μέσα στo καπιταλιστικό κάτεργο και το ιμπεριαλιστικό σφαγείο, στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Στα πλαίσια της πανελλαδικής αντιεθνικιστικής-αντιμιλιταριστικής/αντιπολεμικής-αντινατοϊκής καμπάνιας με αφορμή τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ και του Συντονισμού Συλλογικοτήτων, Ομάδων, Συντρόφων-Συντροφισσών που συγκροτήθηκε στην Αθήνα για τη διεξαγωγή της, αναρχικοί-αναρχικές και κομμουνιστές-κομμουνίστριες, μέσα από ανοιχτά καλέσματα και συνελεύσεις, κατεβήκαμε στο δρόμο της Αντίστασης και του Αγώνα, καλώντας με κοινή αφίσα σε διεθνιστικές-ταξικές κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο 30 Μάρτη πραγματοποιήθηκε Συγκέντρωση έξω από το (σιδερόφρακτο με αστυνομικές κλούβες και διμοιρίες) υπουργείο εξωτερικών του ελληνικού κράτους στο Σύνταγμα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 σύντροφοι και συντρόφισσες.

Το Σάββατο 6 Απρίλη πραγματοποιήθηκε Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και Διαδήλωση στην (εξίσου σιδερόφρακτη και αστυνομοκρατούμενη) πρεσβεία των ΗΠΑ. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων συντρόφων και συντροφισσών.

Στην πορεία καλούσαν ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων, Ομάδων, Συντρόφων-Συντροφισσών στην Αθήνα, η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ), η Αναρχική Ομοσπονδία, ο Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών και η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση. Στην πορεία συμμετείχαν με μπλοκ και σύντροφοι-συντρόφισσες από το Λαϊκό Μέτωπο της Τουρκίας και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ). Ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίες πορεύθηκαν πίσω και σε απόσταση από την κεντρική διαδήλωση.

Στην πορεία ακούστηκαν αντιπολεμικά, διεθνιστικά, αντιιμπεριαλιστικά, αντικαπιταλιστικά και αντικρατικά συνθήματα, όπως:

  • 70 χρόνια η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία
  • Η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών
  • Σ’ Ελλάδα – Τουρκία – Μακεδονία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία
  • Ενάντια σε κράτη και καπιταλισμό/ Για την Αναρχία και τον Κομμουνισμό
  • Η Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών (και των ιμπεριαλιστών)
  • Με τους μετανάστες είμαστε μαζί/ επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί
  • Ούτε εθνικός, ούτε θρησκευτικός/ Ο δικός μας πόλεμος είναι ταξικός
  • Με οργανωμένο κι ένοπλο προλεταριάτο/ Έτσι σταματούν οι σφαγές του ΝΑΤΟ
  • Το ΝΑΤΟ δεν είναι το σπίτι των λαών/ Είναι το σφαγείο των Ιμπεριαλιστών
  • Οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι/ Κι αυτό η Παλαιστίνη πολύ καλά το ξέρει

Η συγκεκριμένη πανελλαδική καμπάνια, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν, συνδιαμόρφωσαν, συντονίστηκαν και κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσες σ’ όλη την Ελλάδα, με τη συνδιοργάνωση κινήσεων αντιπληροφόρησης, εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, αποτέλεσε μια απόπειρα για κοινό βηματισμό, μια μειοψηφική -αλλά παρ’ όλα αυτά- απτή απόδειξη, μια χειροπιαστή πραγματικότητα για την κοινωνική-ταξική αναγκαιότητα πολιτικής συγκρότησης ενός πλατιού και πολύμορφου, διεθνιστικού αντιπολεμικού κινήματος.

Κόντρα στην επικρατούσα ηττοπάθεια και τη διάχυτη μοιρολατρία, παρά τη δεδομένη οπισθοχώρηση των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων και αγώνων, τον κινηματικό κατακερματισμό και τον τρόπο με τον οποίο αυτός αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στην Αθήνα (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καμπάνια), συλλογικές πολιτικές κινήσεις όπως αυτές, κρατούν το δρόμο της επαναστατικής προοπτικής ανοιχτό, προσπαθώντας να απαντήσουν με μαζικούς και μαχητικούς όρους στα βασικά επίδικα των δικών μας καιρών, να ορθώσουν αγωνιστικά αναχώματα μέσα στη δική μας εποχή των δολοφόνων.

Μέσα στους ερχόμενους μήνες της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, την οποία και ήδη διανύουμε, όπου η καπιταλιστική λεηλασία που φέρνει την “ανάπτυξη” -μέσω των περιβαλλοντοκτόνων εξορύξεων και της πολεμοκάπηλης εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων- αναμένεται ν’ ανεβάσει “επενδυτικές” στροφές, σε πλήρη συγχρονισμό με την ιμπεριαλιστική προετοιμασία της νατοϊκής πολεμικής μηχανής και την επακόλουθη αναβάθμιση του ελληνικού προκεχωρημένου φυλακίου της, αναρχικοί και αναρχικές, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, σύντροφοι και συντρόφισσες που στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας κατεβήκαμε ενωτικά στο δρόμο, μπορούμε και οφείλουμε να πυκνώσουμε τις γραμμές μας, να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας, να κοινωνικοποιούμε τα διεθνιστικά-ταξικά προτάγματα μας και με Οργάνωση στη Βάση και Ενότητα στη Δράση, να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στην καπιταλιστική “ειρήνη” και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Γιατί ο πόλεμος είναι παντού. Γιατί ο εχθρός μας είναι εδώ. Μέσα στην Ελλάδα. Μέσα στην ΕΕ. Μέσα στο ΝΑΤΟ.

Γιατί όπως έγραφε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ:Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε”.

[…] Στη δεδομένη ιστορική συγκυρία, όπου τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν ξανά, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας και οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις οξύνονται τόσο μεταξύ παγκόσμιων υπερδυνάμεων (ΗΠΑ – Ρωσία, ευρωατλαντικός – ρωσοκινέζικος άξονας) όσο και μεταξύ περιφερειακών (Ιράν, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Πακιστάν κλπ), η Μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι και η ενότητα του ευρωατλαντικού στρατοπέδου κλονίζεται (Brexit, άνοδος του εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού, εμπορικός πόλεμος, πιέσεις ΗΠΑ για αύξηση εξοπλιστικών δαπανών από μέλη ΝΑΤΟ) ο κίνδυνος της έκρηξης ενός γενικευμένου πολέμου φαίνεται να απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Ο έλεγχος και η νομή των πλουτοπαραγωγικών υλών, η εξασφάλιση των οδών μεταφοράς τους, γενικότερα το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής είναι γραμμένα στην ιστορία του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος με γράμματα που στάζουν αίμα.

Γι΄ αυτό είναι καθήκον του ταξικού ανταγωνιστικού κινήματος και των διεθνιστικών δυνάμεων να μπουν στην πρώτη γραμμή για την αποτροπή ενός νέου μακελειού των λαών. Για να θυμηθούμε το σύνθημα ενός παλιού Γερμανού επαναστάτη ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. Είναι ιστορική ανάγκη να θέσουμε στο στόχαστρο την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική πολιτική πρόσδεσης του ελληνικού κράτους στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, απαιτώντας ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ. Για να οικοδομήσουμε ένα μαχητικό, διεθνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα σταθεί ανάχωμα στην κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Για να αντισταθούμε στις κεντρικές στρατηγικές επιλογές του ελληνικού κεφαλαίου και του κράτους του, που πρόθυμα συνεργάζονται στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Για να σημάνει παντού και τώρα αντιπολεμικός ξεσηκωμός ενάντια στο νέο παγκόσμιο σφαγείο που ετοιμάζουν οι ισχυροί του πλανήτη. Για να μην περιμένουμε την έκρηξη του πολέμου, αλλά να οργανώσουμε από τώρα την αποτροπή του. Γιατί μόνο έτσι οι λαοί θα υπερασπιστούν την ειρήνη και θα κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποτίναξη του ιμπεριαλιστικού ζυγού και την κοινωνική απελευθέρωση.

(απόσπασμα από την εισήγηση της εκδήλωσης)

λινκ με την εισήγηση της εκδήλωσης: Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος. Η Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ

(Αθήνα, Πολυτεχνείο 2/4 και Πάτρα, Παράρτημα 12/4)

https://taksiki-antepithesi.espivblogs.net/archives/1649

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Αθήνα, Απρίλης 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *