Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η επίθεση στα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα εντείνεται, η μέχρι πρότινος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προωθεί ένα νέο νόμο, δήθεν για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται παρά για ένα νόμο που απαξιώνει ακόμα περισσότερο τη δημόσια παιδεία, θέτει το πλαίσιο για νέες απολύσεις και ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων, εισάγοντας το θεσμό του λεγόμενου “προσοντολογίου”. Μετά τις μεταρρυθμίσεις του νόμου Γαβρόγλου, το “προσοντολόγιο” συνεχίζει το έργο της καπιταλιστικής αναδιάρθωσης στον τομέα της εκπαίδευσης, υποτάσσοντας ακόμα περισσότερο τη δημόσια παιδεία στις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς.

Ενάντια στα παραπάνω, έχει ξεδιπλωθεί τις τελευταίες μέρες ένας δυναμικός αγώνας με διαδηλώσεις, καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετά τους φοιτητές και τους μαθητές που βγήκαν στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί, με τους κακοπληρωμένους και επισφαλώς εργαζόμενους υπό δύσκολες συνθήκες αναπληρωτές στην πρώτη γραμμή. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι απλά ένας αγώνας ενάντια σε ένα νέο νομοσχέδιο. Είναι αγώνας ενάντια στην ανεργία, την επισφάλεια και τη συνολική απαξίωση της εργασίας, η οποία ξεκίνησε με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή, σε πλήρη συμφωνία με τα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, αλλά και με τις επιταγές των δανειστών και του ιμπεριαλισμού. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων όχι μόνο μιας κατηγορίας εργαζομένων, αλλά ολόκληρηρης της εργατικής τάξης και του λαού.

Οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής με ιδιαίτερη αγριότητα, με ξύλο και δακρυγόνα σε ευθεία βολή. Οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν παρά την υποκριτική παρέμβαση της υπουργού περί “απαράδεκτων ενεργειών κάποιων ανδρών των ΜΑΤ” και προστίθενται σε πολυάριθμες αναίτιες επιθέσεις που έχουν δεχθεί διαδηλωτές κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικές αυτές στις δύο τελευταίες πορείες των επετείων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη, αλλά και πιο πρόσφατα στη διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ. Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ότι είναι αυταπάτη η προσδοκία μιας μετριοπαθούς κατασταλτικής πολιτικής από την αριστερά του κεφαλαίου.

Η στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών είναι καθήκον όλων των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων. Ενάντια στην απαξίωση της εργασίας και της δημόσιας παιδείας, ενάντια στην κρατική καταστολή, με οργάνωση στη βάση και ενότητα στη δράση, ο αγώνας των εκπαιδευτικών να είναι νικηφόρος και η απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου να γίνει ένα βήμα προς την ανάκτηση της πίστης στη δύναμη της τάξης μας και την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Αθήνα, Ιανουάριος 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *