Ενημέρωση από το Antifa Roma Fest (Ρώμη 13-14 /10/ 2018)

ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΦΟΒΟ. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Στις 13 και 14 Οκτώβρη 2018 πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Forte Prenestino το διήμερο Αntifa Roma Fest που διοργανώθηκε από την Αzione Antifascista Roma Est [Αντιφασιστική Δράση Ανατολικής Ρώμης]. Έπειτα από κάλεσμα των συντρόφων και συντροφισσών, το κινηματικό εκδοτικό εγχείρημα Los Solidarios και η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) βρέθηκαν στην “αιώνια πόλη”, με αφορμή την προβολή-παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών των συντρόφων Γιάννη Ξύδα και Ξενοφώντα Βαρδαρού.

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε συνέλευση με θέμα Πολέμησε το Φόβο. Κατέστρεψε το Φασισμό, με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων αντιφασιστών και αντιφασιστριών από διάφορες πόλεις της Ιταλίας (Modena Antifascista della rete Emilia Antifascista, Maremma Antifa, Genova Antifascista, Antifa Macerata, Brescia Antifascista, Mensa Occupata / Antifa Resistance (Napoli), HOBO Bologna), το Παρίσι (SIAMO Sorbonne Antifasciste) και τη Θεσσαλονίκη (Micropolis Kickboxing). Kατά τη διάρκεια της, υπήρξε τοποθέτηση της Ταξικής Αντεπίθεσης με μια αναδρομή στην δοσιλογική-αντεπαναστατική γενεαλογία, την ρατσιστική-αντιπρολεταριακή δράση και τις θρασύδειλες επιθέσεις των ναζιστών της Χ.Α και των υπόλοιπων φασιστικών (δήθεν “αντισυστημικών”) μαντρόσκυλων του κεφαλαίου και του κράτους του, για τις κινητοποιήσεις και την πολύμορφη δράση των δυνάμεων του Μαχητικού Αντιφασισμού, καθώς και μια συνοπτική ενημέρωση σχετικά με την τρέχουσα συγκυρία και την εξέλιξη της δίκης των ναζιστών του Μιχαλολιάκου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης ακολούθησε η προβολή των (υποτιτλισμένων στα ιταλικά) Παρτιζάνων των Αθηνών, ενώ προηγήθηκε παρουσίαση με μια σύντομη ιστορική αναφορά -εκ μέρους του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios- από τον σύντροφο Γ.Ξύδα. Μετά την προβολή, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από αρκετούς αντιφασίστες και αντιφασίστριες.

Μέσα σε μια συγκυρία εντεινόμενης καπιταλιστικής επέλασης, με τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου να πυκνώνουν απειλητικά πάνω από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τον φασισμό να σηκώνει απειλητικά κεφάλι στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, εκδηλώσεις σαν κι αυτές αποτελούν πολύτιμες στιγμές διεθνιστικής συνάντησης για την ανταλλαγή πληροφόρησης, εκτιμήσεων και θέσεων και αφήνουν χρήσιμες παρακαταθήκες για τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο, τα κράτη του και τους φασίστες τους, στον αγώνα που θ’ ανοίξει το δρόμο στην επαναστατική προοπτική, για τον Κομμουνισμό και την Αναρχία.

Γιατί, όπως έγραφε και ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, το ανεκπλήρωτο παρελθόν συνεχίζει ν’ αποτελεί, υποχρέωση για εμάς

κινηματικό εκδοτικό εγχείρημα Los Solidarios

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Ακολουθεί το κείμενο του Καλέσματος στο Antifa Roma Fest

Το γεγονός ότι ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή και ότι αποκτάει μια ολοένα και πιο οικουμενική διάσταση, από τις ΗΠΑ ως την Ελλάδα, από τη Σουηδία ως τη Γαλλία, φαντάζει πλέον ξεκάθαρο. Αυτό όμως το φαινόμενο μοιάζει να χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα, η οποία δεν γίνεται εύκολα και άμεσα αντιληπτή. Ο φασισμός σήμερα φαίνεται να αποκτάει μια ποικιλία μορφών και αποχρώσεων, διαφορετικών από εκείνες που είχε εκφράσει στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα φασισμό διάχυτο στις σκέψεις και τις συμπεριφορές, που βρίσκεται στους δρόμους και τα κοινοβούλια, αποτελεί κοινό τόπο, με λίγα λόγια είναι ένα φαινόμενο εντελώς ενταγμένο στη σύγχρονη δημοκρατία. Γι’ αυτό το λόγο, δεν φοβόμαστε την επιστροφή στον αφρό ενός φασιστικού καθεστώτος, όπως εκείνο της δεκαετίας του ‘30, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η εμβάθυνση και η κατανόηση της πολυπλοκότητας και της διάστασης του φασιστικού φαινομένου, έτσι ώστε να επεξεργαστούμε νέες αντιφασιστικές μορφές και πρακτικές που θα είναι πραγματικά σε θέση να τον πολεμήσουν.

Εκτός των άλλων, θεωρούμε ότι η υποβάθμιση του προβλήματος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να το μεγεθύνει. Θεωρούμε ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε σε βάθος τον εχθρό έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον νικήσουμε. Όχι μια έρευνα γνώσεων κλεισμένη στον εαυτό της, αλλά μια έρευνα που στοχεύει στην απόκτηση εκείνων των εργαλείων που απαιτούνται για το ξεπέρασμα εκείνης τη διάχυτης αίσθησης αναποτελεσματικότητας και αδυναμίας μπροστά στην εξάπλωση του φασισμού της 3ης χιλιετίας. Ένας φασισμός ταυτόχρονα διάχυτος και οργανωμένος, σε σχέση με τον οποίο ο αντιφασισμός πρέπει να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση. Πράγματι, θεωρούμε πως για το “κίνημα” στην Ιταλία, το φαινόμενο του φασισμού αποτελεί ένα καθοριστικό και άμεσο ζήτημα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει (ας σκεφτούμε τη σφαγή που επιχειρήθηκε στη Macerata*, ως τη κορυφή του παγόβουνου), αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να εκκινήσουμε από τα όρια μας έτσι ώστε να τα ξεπεράσουμε. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν και πάλι προς συζήτηση όχι μόνο οι πρακτικές του στρατευμένου αντιφασισμού αλλά γενικότερα η σημασία του φασισμού σήμερα, για ένα αντιφασισμό που μπορεί να γίνει και πάλι επαναστατικός αντιφασισμός.

Γι’ αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε την διοργάνωση ενός διημέρου με συναντήσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις, μουσική και άθληση, προσκαλώντας συντρόφους από διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Ιταλίας.

Δύο ημέρες για να επεξεργαστούμε τόσο το θέμα των μορφών που ο φασισμός παίρνει σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο όσο κι εκείνο των διάφορων εμπειριών και πρακτικών, τόσο του στρατευμένου αντιφασισμού όσο κι ενός πολιτισμικού αντιφασισμού, ενός αντιφασισμού που με λίγα λόγια ξέρει στις υπάρχουσες συνθήκες, να τίθεται μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο του αγώνα.

Αzione Antifascista Roma Est

* Το πρωί της 3ης Φλεβάρη 2018, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, ο 28χρονος Luca Traini έχοντας δεμένo στο λαιμό ένα φουλάρι-ιταλική σημαία και κινούμενος στο κέντρο της Macerata με μια μαύρη Alfa Romeo 147, πυροβολεί κατ’ επανάληψη αφήνοντας πίσω του έξι τραυματίες, όλοι τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και φθορές σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων. Ανάμεσα τους κι εκείνο των γραφείων του “κεντροαριστερού” PD (Δημοκρατικό Κόμμα). Ο δράστης θα σταματήσει μπροστά στο μνημείο των πεσόντων και πριν παραδοθεί, θα χαιρετίσει φασιστικά και θα φωνάξει “ζήτω η Ιταλία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *