Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό: για τη Διεθνή ημέρα δράσεων Αλληλεγγύης στις 19/1/2020

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Διεθνούς Κόκκινης Βοήθειας και άλλων οργανώσεων, προχώρησε την Κυριακή 19 Γενάρη, σε δράσεις αλληλεγγύης στον έγκλειστο στα κάτεργα της Γαλλικής Δημοκρατίας, λιβανέζο κομμουνιστή Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπνταλά και στον φυλακισμένο στο Ισραήλ, ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Άχμαντ Σααντάτ.

Ακολουθεί μεταφρασμένο από τα γαλλικά το κείμενο του καλέσματος.

Λευτεριά στον Λίβανο και στον Ζωρζ Αμπνταλλά!
Λευτεριά στην Παλαιστίνη και στον Aχμάντ Σααντάτ!

6 Γενάρη 2020

Η εξέγερση του λαού του Λιβάνου κατά της διαφθοράς και των οικονομικών πολιτικών που στοχεύουν να πληρώσει ο λαός την κρίση του συστήματος, εγγράφεται σε ένα τεράστιο κίνημα αγώνων που διατρέχει τις ηπείρους.

Μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούν οι ελίτ για να διαιρέσουν τους λαούς, ο εθνοθρησκευτικός σεχταρισμός. Αυτή η πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» είναι βαθειά ριζωμένη στον Λίβανο: καθιερώθηκε από τους Γάλλους αποικιοκράτες και συνεχίστηκε από όλες τις κυρίαρχες δυνάμεις: ημι-φεουδαρχικές, κομπραδόρικες και αστικές.

Μια από τις μεγάλες αρετές της εξέγερσης των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι ενώνει τους εργάτες, τους διανοούμενους, τους αγρότες, τους σπουδαστές και μέλη της μικροαστικής τάξης, ανεξάρτητα από θρήσκευμα και κοινoτική σέχτα. Η βία της αντίδρασης των κομμάτων του σεχταρισμού, που στέλνουν τις κομματικές μιλίτσιες εναντίον των διαδηλωτών με τη συνέργεια των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, δείχνει τη σημασία του διακυβεύματος.

Είναι επίσης σημαντικό ότι, μέσα στο κίνημα, είναι παρόν το αίτημα για την απελευθέρωση του Ζωρζ Αμπνταλλά. Ο Ζωρζ Αμπνταλλά είναι μια διεθνής μορφή που ενσαρκώνει την αντι-ιμπεριαλιστική και αντι-σιωνιστική αντίσταση. Ενσαρκώνει επίσης εκείνη την επαναστατική κληρονομιά, η οποία, στρέφοντας την πλάτη της στον κοινοτικό σεχταρισμό, προτάσσει τον επαναστατικό διεθνισμό των λαών ως κεντρικό στοιχείο της απελευθέρωσης.

Η μορφή του Ζωρζ Αμπνταλλά υπενθυμίζει επίσης τη σημασία του αγώνα για μια ελεύθερη, λαϊκή και δημοκρατική Παλαιστίνη. Οι συνθηκολογήσεις του Όσλο, οι προοπτικές ενός «αραβο-μουσουλμανικού κράτους» δίπλα σε ένα «εβραϊκό κράτος» μπορούν να ικανοποιήσουν μόνο εκείνες τις ελίτ που συνεργάζονται με τον ιμπεριαλισμό και που κερδοσκοπούν πάνω στις πλάτες του λαού τους. Χρειάζεται να θυμίσουμε ότι ο Αχμάντ Σααντάτ, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της κύριας δύναμης που αντιτάσσεται στις Συμφωνίες του Όσλο, φυλακίστηκε πρώτα από την Παλαιστινιακή Αρχή προτού φυλακιστεί από το Ισραήλ;

Για να στηρίξουν τον αγώνα του λιβανέζικου λαού και να ζητήσουν την απελευθέρωση του Ζωρζ Αμπνταλλά, για να στηρίξουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και να ζητήσουν την απελευθέρωση του Αχμάντ Σααντάτ, η Διεθνής Κόκκινη Βοήθεια, η «Εξέγερση του Λιβάνου», η Αραβική Κόκκινη Βοήθεια και το Samidoun καλούν για μια Διεθνή Ημέρα Δράσης, την Κυριακή 19 Γενάρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *