Για την πιθανή επανεγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Άραξο

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όλα τα στοιχεία δείχνουν πως στην αεροπορική βάση του Αράξου Αχαϊας γίνονται εργασίες για τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων από τη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ (Τουρκία). Σύμφωνα με άκρως απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ προς το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το οποίο διέρρευσε πρόσφατα, σε σύσκεψη που έγινε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (26-28 Σεπτεμβρίου), κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τις εργασίες εκσυγχρονισμού της βάσης, συζητήθηκε και ηαποθήκευση “ειδικών όπλων”, δηλαδή πυρηνικών όπλων στη διάλεκτο της Πολεμικής Αεροπορίας. Προς επίρρωσιν των καταγγελιών έχουν δημοσιευτεί σειρά αεροφωτογραφιών που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη εγκαταστάσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνικές κεφαλές. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού της βάσης (ενίσχυση συρματοπερίφραξης και εργασίες στο εσωτερικό της μονάδας), βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2016. Να σημειώσουμε πως στην ίδια βάση είχαν εγκατασταθεί αμερικάνικα πυρηνικά το 1962, μετά από συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ το1959 για την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρα στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του ΝΑΤΟ ενάντια στην “σοβιετική απειλή”. Στις 20 Ιουνίου 2001, κάτω από τη λαϊκή πίεση, ανεστάλη επισήμως η λειτουργία της ελληνοαμερικανικής μονάδας στον Άραξο και οι πυρηνικές βόμβες μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος. Σήμερα, ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως “ριζοσπαστικό αριστερό” και οι ακροδεξιοί βαστάζοι του επιστρέφουν τα πυρηνικά όπλα στο ελλαδικό έδαφος.

Η μεταφορά οπλισμού και εγκαταστάσεων από το Ιντσιρλίκ έρχεται σε μια περίοδο έντονου ενδοαστικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με το καθεστώς Ερντογάν, ο οποίος οξύνθηκε μετά την πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ βρίσκουν την Ελλάδα ως πιο φιλόξενο έδαφος για να τη μετατρέψουν σε κεντρικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τους. Όπως γράφαμε σε ανακοίνωση για τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα στις 17 Οκτώβρη:«Στο πλαίσιο της μετατροπής του ελλαδικού εδάφους σε προκεχωρημένο φυλάκιο και ορμητήριο του ευρωατλαντικού μπλοκ, και ειδικά των ΗΠΑ, αναβαθμίζεται και ο ρόλος των ΝΑΤΟικών βάσεων. Ο έντονος ενδοαστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ – Τουρκίας και η συνεχής αναδιάταξη των συμμαχιών και των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, δίνει ακόμα πιο κεντρικό ρόλο στις βάσεις που στεγάζονται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη βάση της Σούδας που αποτελεί βασικό ορμητήριο των ΗΠΑ για πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη κλπ). Σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο CNBC στη συνάντηση συζητήθηκε η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της βάσης στη Σούδα με σκοπό τον “πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας” και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο κατασκευής μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη. Μέσα στους αμερικάνικους σχεδιασμούς για τη βάση της Σούδας εντάσσεται η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης για τη μεταφορά βαρέος οπλισμού, πυραύλων και για τον ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών, η διεύρυνση των ναυτικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων (navy seals). Την ίδια ώρα, στην αεροπορική βάση στον Άραξο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εκσυγχρονισμού που προβλέπουν και τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης αμερικάνικων πυρηνικών όπλων. Άλλωστε, οι βαθιές πληγές στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας οδηγούν τους αμερικάνους σε σοβαρές σκέψεις για τη μεταφορά των πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε πιο “φιλικό έδαφος”, όπως είναι η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα με τη δημιουργία βάσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών» .

Το ελληνικό κράτος, ως μεσίτης της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει μερίδιο από την πίτα της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας, ακολουθεί πολιτική ουράς του ευρωατλαντικού μπλοκ, και ιδιαίτερα της αμερικάνικης συνιστώσας του, εμπλέκοντας τη χώρα στη δίνη επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικώνανταγωνισμών. Ο εργαζόμενος λαός στην Ελλάδα και οι λαοί όλου του κόσμου όχι απλώς δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να μετατραπούν για ακόμα μια φορά σε κρέας για κανόνια. Η αδυναμία επαρκούς ανάκαμψης της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, και ιδιαίτερα στις “ανεπτυγμένες” οικονομίες, και το ξέσπασμα μια νέας μείζονος κρίσης που έρχεται εξ αιτίας της αστάθειας του τραπεζικού συστήματος και της φούσκας των κρατικών και ιδιωτικών χρεών (που φτάνουν στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ!) ολοένα και αυξάνουν το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης. Ήδη η πύκνωση των περιφερειακών συγκρούσεων σε όλο τον πλανήτη, που εμφανίζεται με ένα συνδυασμό “θερμών” και “ψυχρών” πολέμων, μας δείχνει πως ήδη ζούμε σε μια εποχή έρποντος παγκοσμίου πολέμου. Χρέος των επαναστατικών δυνάμεων είναι να μάχονται στον ίδιο τους τον τόπο ενάντια στην εφαρμοσμένη πολιτική της αστικής τάξης και του κράτους της.Καθήκον μας είναι να αντισταθούμε στη στρατηγική επιλογή πρόσδεσης του ελληνικού κράτους στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και να οικοδομήσουμε ένα διεθνιστικό – αντιπολεμικό κίνημα που θα σταθεί ανάχωμα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και θα προωθήσει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε χρέος να σαμποτάρουμε στην πράξη τους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας. Η παρεμπόδιση της μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών στον Άραξο θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *