ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας επάξια το έργο της σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει άλλο ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, το οποίο εντείνει την επίθεση σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΣΕΒ, ικανοποιώντας τις ορέξεις των αρπακτικών του κεφαλαίου.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση συμπληρώνει την επίθεση στο δικαίωμα της ασφάλισης, όπως αυτή αποτυπώθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου 43787/2016. Συγκεκριμένα:

  • Διατηρεί τη διχοτόμηση της σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου με την «εθνική σύνταξη» – φιλοδώρημα πείνας 384 ευρώ – και την «ανταποδοτική», με τα χαμηλά «ποσοστά αναπλήρωσης».
  • Προβλέπει τον υπολογισμό των εισφορών όλου του εργάσιμου βίου (αντί των πέντε καλύτερων), οδηγώντας στη συνεχή μείωση των συντάξεων.
  • Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας για την απόλυτη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αντί να προβλεφθεί η μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης μαζί με την μείωση του χρόνου εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις στρατιές των ανέργων.
  • Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ (περικοπές άνω του 40%).
  • Καταργεί οριστικά τη 13η-14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
  • Προωθεί όλο και πιο άμεσα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης καθώς από 1/1/2021, αυτά τα χρήματα θα τα διαχειρίζονται Εναλλακτικοί Διαχειριστές Επενδύσεων, τα αρπακτικά του κεφαλαίου, τα οποία βλέπουν τις συντάξεις ως ένα ακόμη καπιταλιστικό εμπόρευμα εταιρίες, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις κύριες συντάξεις.
  • Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, ως άλλο ένα δώρο στο βωμό της «ανάπτυξης» και της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ κόβει οριστικά το ΕΚΑΣ.
  • Διατηρεί τη ληστεία που έγινε διαχρονικά στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (80 δις ευρώ).
  • Δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων, αντί να προβλεφθεί η επέκτασή τους, όταν οι τεχνολογικές δυνατότητες και το επίπεδο ανάπτυξης των κοινωνικών δυνάμεων επιτρέπουν το αντίθετο.
  • Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).
  • Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια αποσυνδέουν την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα, θεσπίζοντας ξανά τη λογική του «ατομικού κουμπαρά».
  • Αυξάνει 30% τις εισφορές για τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, σε συνέχεια των προηγούμενων, μετατρέπει τις συντάξεις σε πενιχρά φιλοδωρήματα, ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει από το κράτος πρόνοιας, οδηγεί όλο και πιο έντονα στη μετατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλοποιητικό με ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπως εφαρμόστηκε και στη Χιλή από την αιμοσταγή δικτατορία του Πινοσέτ. Ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, αναιρώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Προωθεί την αντίληψη ότι η ασφάλιση είναι απλά και μόνο ένα ατομικό ζήτημα και όχι μία βασική ταξική υπόθεση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΚΟΣ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ

Η εργατική τάξη έχει έρθει η ώρα να ξεφύγει από την αμηχανία και την ηττοπάθεια. Χρειάζεται να βγει στο δρόμο, να απεργήσει, να αψηφήσει την ξεπουλημένη εργοδοτική ΓΣΣΕ, η οποία για άλλη μία φορά δεν τόλμησε να προκηρύξει απεργία. Η κοινωνική ασφάλιση είναι μία ιστορική κατάκτηση του εργατικού κινήματος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ. Είναι μία ελάχιστη επιστροφή του μισθού, που ληστεύουν καθημερινά οι καπιταλιστές από τους εργάτες και τους εργαζόμενους, ξεζουμίζοντας την εργατική δύναμη του κόσμου της εργασίας. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΕΣ πρέπει να πληρώσουν για τις συντάξεις, το σύστημα υγείας και πρόνοιας, διότι είναι οι ίδιοι, οι οποίοι αυξάνουν τα κέρδη τους με τον αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Διότι η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση εντάσσεται στην ευρύτερη επίθεση απέναντι σους εργαζόμενους και τους φτωχοδιάβολους, που οδηγεί στην αρπαγή της πρώτης κατοικίας από τα κοράκια του κεφαλαίου και στην ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου. Διότι, από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης, ο εργαζόμενος λαός δεν έχει σταματήσει να πληρώνει τα σπασμένα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Έχει γίνει θυσία στο βωμό της «ανάπτυξης» με μειώσεις μισθών, συντάξεων, φοροεπιδρομή, διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν έχει σταματήσει τα πληρώνει τα εγκλήματα του κεφαλαίο με τις καθημερινές εργατικές δολοφονίες, που βαφτίζονται εργατικά «ατυχήματα».

Ιδιαίτερα, η μαχόμενη νεολαία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον εργασιακό μεσαίωνα που την περιμένει. Δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα mini jobs, τα ελαστικά ωράρια, τις δουλικές μορφές απασχόλησης, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Ο λαός και η νεολαία πρέπει να εναντιωθούν δυναμικά στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις, χρειάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργία της 18ης Φλεβάρη, προτάσσοντας την ενότητα της εργατικής τάξης και απαιτώντας καθολική, δημόσια, δωρεάν ασφάλιση για όλο τον λαό, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νομοσχεδίων και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο ύψος των αναγκών της κοινωνίας και των εργαζομένων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *