ΜΑΪΚΛ ΠΟΜΠΕΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.

φώτο από το μπλοκ της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) στη σημερινή (5/10) διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του υπ.εξ των ΗΠΑ Μ.Πομπεο στην Αθήνα. Στο πανό: Οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι – Να αντισταθούμε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο – Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΪΚΛ ΠΟΜΠΕΟ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η επίσκεψη στην Αθήνα, του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών και πρώην διοικητή της CIA, Μάικλ Πομπέο, εντάσσεται, ως διπλωματικό γεγονός, στο πλαίσιο της συνέχισης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Την πολιτική δηλαδή με στόχο την “περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών”, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ακροδεξιά ρητορική της και την προσήλωσή της στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, ταιριάζει άψογα με την alt-right του προέδρου Τραμπ.

Η επίσκεψη Πομπέο προγραμματίζεται με αφορμή την ανανέωση της “αμυντικής” συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Της συμφωνίας δηλαδή με βάση την οποία διατηρούνται στη χώρα οι στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, οι βάσεις από τις οποίες το ΝΑΤΟ σπέρνει τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή. Με την ανανέωση της συμφωνίας οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία της βάσης στη Σούδα, καθώς και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις αεροπορικές βάσεις σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της προσβλέπει ως αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ τόσο μέσω επενδύσεων-ξεπουλήματος, αλλά και γεωστρατηγικά σε σχέση με τα ζητήματα της ΑΟΖ και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Το ποντάρισμα στις αμερικάνικες επενδύσεις, φαίνεται ξεκάθαρα και από τη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουίλμπουρ Ρός και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Ο Α. Γεωργιάδης στις 5/9/2019, τους παρουσίασε το νέο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο, για να πάρει τα διαπιστευτήρια των αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν πως “η Ελλάδα με τέτοιους νόμους μεταμορφώνεται και έρχεται η ώρα που θα έρθουν σοβαρές αμερικάνικες επενδύσεις.” Είναι γνωστό πως όταν μιλάνε οι ιμπεριαλιστές και το πολιτικό προσωπικό της ντόπιας αστικής τάξης για επενδύσεις, ενορχηστρώνουν ένα ζοφερό μέλλον για την εργατική τάξη και το λαό. Ένα μέλλον που στο βωμό της “ανάπτυξης”, δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν σε επισφαλή περιβάλλοντα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Όλα αυτά σε μία συγκυρία όπου η στρατηγική πρόσδεση της ελληνικής αστικής τάξης στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού εντείνεται, ενώ παράλληλα τα σύννεφα του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή πυκνώνουν, όπως αναδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα στην Υεμένη και οι απειλές από Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ για γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή του Κόλπου. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο ενδοαστικός ανταγωνισμός Ελλάδας – Τουρκίας, με επίκεντρο την ΑΟΖ και την Κύπρο και βαθαίνει η σχέση με το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ, μέσω του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Οι παραπάνω εξελίξεις δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους λαούς. Το αντίθετο. Γνωρίζουμε ιστορικά, ότι όποτε οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων οξύνονται και οι εθνικισμοί αποκτούν όλο και πιο επιθετικό χαρακτήρα, οι εργάτες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρέας για τα κανόνια των πολέμων των αφεντικών τους, όπως σε καιρό ειρήνης μετατρέπονται σε κρέας για τις ατμομηχανές της “ανάπτυξης”.

Το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα οφείλει να μετατρέψει την επίσκεψη Πομπέο σε μια μέρα αγώνα. Ενάντια στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των αφεντικών, εργαζόμενοι και νεολαία να δώσουν τη δική τους μάχη, για τα δικά τους συμφέροντα. Να συνδέσουν τους αγώνες ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ και τους αγώνες ενάντια στην κρατική καταστολή, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *