1 χρόνος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε

Ένα χρόνο πριν στην οδό Γλάδστωνος, το μεσημέρι της 21ης Σεπτέμβρη 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δύο επιχειρηματίες και από τους τέσσερις αστυνομικούς που τον συνέλαβαν με κλωτσιές, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος στο έδαφος. Τα αστικά μίντια απαξίωσαν από την πρώτη στιγμή τη ζωή του, χαρακτηρίζοντάς τον “επικίνδυνο ληστή” και “τοξικομανή” που σκοτώθηκε τυχαία κατά τη διαφυγή του από το κοσμηματοπωλείο στο οποίο “εισέβαλλε”, επειδή τάχα έπεσε πάνω σε σπασμένα τζάμια. Το βίντεο όμως που είδε το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε την ωμή πραγματικότητα. Ο Ζακ Κωστόπουλος, ανυπεράσπιστος, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο όμως, η μνήμη του Ζακ συνέχισε να σπιλώνεται. Διαπομπεύτηκε με κάθε τρόπο από τα μίντια που συνέχισαν να του αποδίδουν τους ίδιους χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας αφενός να συσκοτίσουν τις συνθήκες υπό της οποίες δολοφονήθηκε και αφετέρου να δικαιολογήσουν τις πράξεις των δολοφόνων του. Στον κατεξοχήν χυδαίο τηλεοπτικό εκφραστή των αντιλήψεων και των συμφερόντων της αστικής τάξης ΣΚΑΙ μάλιστα, έφτασασν στο σημείο να κάνουν γκάλοπ, καλώντας τους τηλεθεατές να ψηφίσουν αν ορθά έπραξαν ο κοσμηματοπώλης Ευάγγελος Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορτάριας που κλωτσούσαν στο κεφάλι το αιμόφυρτο Ζακ. Οι δολοφόνοι του Ζακ, από την πρώτη στιγμή παρουσιάστηκαν ως απλοί νοικοκυραίοι, βιοπαλαιστές επιχειρηματίες που λυγίζουν υπό το βάρος της φορολογίας και της εγκληματικότητας. Έτσι ο δρόμος στρώθηκε ώστε να πέσουν στα μαλακά.

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν προφυλακίστηκε. Στους αστυνομικούς δεν ασκήθηκε καν πειθαρχική δίωξη. Η ίδια η δικογραφία εστιάζει περισσότερο στις πράξεις του δολοφονημένου Ζακ, στην “εισβολή” του στο κοσμηματοπωλείο και στις προσπάθειές του να διαφύγει, παρά στον ξυλοδαρμό από τους δολοφόνους του. Σήμερα, ένα χρόνο μετά το λιντσάρισμα και τη διαπόμπευση του Ζακ Κωστόπουλου, έρχεται καθυστερημένα μια εισαγγελική πρόταση που σπιλώνει τη μνήμη του για άλλη μια φορά, αποδίδοντας στους δράστες την κατηγορία όχι της δολοφονίας, αλλά της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στη δημοσιογραφική της κάλυψη, αλλά και στη διαχείρισή της από την αστική δικαιοσύνη, συμπυκνώνονται όλα τα σκοτεινά σημεία των καιρών μας. Αποτυπώνονται ο κοινωνικός κανιβαλισμός που τείνει να γίνει κανονικότητα από τη στιγμή που η ιδιοκτησία θεωρείται ιερότερο δικαίωμα από την ίδια τη ζωή, καθώς και η στρατιωτικοποίηση των πόλεων που επιτρέπει στα όργανα καταστολής να ασκούν ελεύθερα και αυθαίρετα όση βία επιθυμούν. Οι κυρίαρχες αντιλήψεις που απαξιώνουν τους κολασμένους της γης, νομιμοποιώντας την περιθωριοποίησή τους, ακόμα και τη δολοφονία τους. Η ταξικότητα της αστικής δικαιοσύνης που προστατεύει τους ανθρώπους της, μπάτσους και αφεντικά, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί και διώκει τους κοινωνικούς αγωνιστές και όσους δε χωράνε στον “κανονικό” κόσμο των αφεντικών και των λουσάτων βιτρίνων τους.

Στη ζωή του Ζακ Κωστόπουλου αντίθετα, αποτυπώνεται η ζωή, ο αγώνας για ελευθερία. Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλλιτέχνης και drag performer που με το ψευδώνυμο Zackie Oh εκφραζόταν ενάντια στο φασισμό και σε κάθε μορφή φυλετικής και έμφυλης διάκρισης. Ο αγώνας ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που δολοφόνησε τον Ζακ είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Στηρίζουμε τη διαδήλωση το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Προσυγκέντρωση 14:00 στην οδό Γλάδστωνος

Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι κι αφεντικά κάναν δολοφονία

Καμιά ανοχή στη συγκάλυψη του εγκλήματος

 

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *