Για το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο. Όταν ακούμε για καπιταλιστική ανάπτυξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει…

Πλ. Κλαυθμώνος 30 Μάη 2018: παρέμβαση Πρωτοβουλίας Εργαζομένων και Ανέργων κατά τη διάρκεια της Ταξικής Μέρας Δράσης ενάντια στη φιέστα του ξεπουλημένου συνδικαλισμού και την “Πανεθνική Ημέρα Δράσης” της αντικοινωνικής συμμαχίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΣΕΒ

Για το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο. Όταν ακούμε για καπιταλιστική ανάπτυξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει…

Όπως έχουμε πει ήδη από τις πρώτες ημέρες της ανόδου της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία τόσο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όσο και η αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων αποτελούν μια πρόβα τζενεράλε για ένα νέο κύκλο γενικευμένης επίθεσης εναντίον της κοινωνίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση κατέθεσε το λεγόμενο “αναπτυξιακό νομοσχέδιο”, που βρίσκεται στον πυρήνα της σχεδιαζόμενης αντικοινωνικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ: μετά την απατεωνιά της “δίκαιης ανάπτυξης”, έρχεται η “ανάπτυξη για όλους”. Κι όταν ακούμε για καπιταλιστική ανάπτυξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει…

Το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εμβαθύνει το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο φιλικό στο κεφάλαιο με το πρόσχημα της δημιουργίας ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος που για να γεννήσει την “ανάπτυξή” τους, οφείλει να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη συλλογική δράση των εργαζομένων, να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, να προχωρήσει στο “εκσυγχρονισμένο” φακέλωμα για τους εργαζόμενους που δε σκύβουν το κεφάλι στην εργοδοτική αυθαιρεσία (μέσα από το ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των συνδικάτων και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες), να ξηλώσει τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργήσει επί της ουσίας την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς και δικαιώματα, να ενισχύσει την εργασιακή ζούγκλα, να περιορίσει ασφυκτικά το δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, να εντατικοποιήσει την εκμετάλλευση, να δημιουργήσει fast track διεργασίες που θα διευκολύνουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, να δώσει περισσότερα προνόμια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο με το πρόσχημα της “ευελιξίας στις στρατηγικές επενδύσεις”. Και φυσικά, οι θιασώτες του νεοφιλελεύθερου πλιάτσικου ετοιμάζουν νέες περιβαλλοντοκτόνες επιχειρήσεις, αφού μέσα στο πλαίσιο της “απλούστευσης των διαδικασιών για τις επενδύσεις”, συμπεριλαμβάνονται και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζει το νομοσχέδιο – έκτρωμα ως “φιλεργατική τομή”, προχωρά σε μείωση του προστίμου για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης και καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο, δημιουργώντας ουσιαστικά αντικίνητρα για νόμιμη πρόσληψη των εργαζομένων. Μια ρύθμιση που εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας “φιλεπενδυτικού κλίματος”. Σε ελεύθερη μετάφραση: κλιμάκωση της ασυδοσίας των αφεντικών, δραστικός περιορισμός των εργατικών συμφερόντων..

Σε αυτόν το νέο κύκλο αντικοινωνικής επίθεσης οφείλουμε να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οφείλουμε να μην αποκόψουμε τους αγώνες καταδικάζοντάς τους στη μερικότητα και τον ρεφορμισμό, αλλά να τους συνδέσουμε μεταξύ τους. Γιατί η κρατική και καπιταλιστική επίθεση είναι ενιαία και συνολική. Το ίδιο ενιαία και συνολική θα πρέπει να είναι η προλεταριακή και λαϊκή αντεπίθεση: από τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μέχρι τους περιβαλλοντικούς αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης (Σκουριές, Άγραφα, Αχελώος κλπ). Από τη μάχη για την υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων και των δομών του κινήματος μέχρι τους εργατικούς αγώνες. Από τον αγώνα ενάντια στις ναρκομαφίες και την κρατική καταστολή, μέχρι τους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Από τη μαχητική αντιφασιστική δράση, μέχρι τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη συγκρότηση αντιπολεμικού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η αντίστασή μας ενάντια στο νέο αντεργατικό-αντιλαϊκό “αναπτυξιακό νομοσχέδιο” είναι ακόμα μία στάση στη δύσβατη αυτή πορεία.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΜΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *