Μαζικός δυναμικός αγώνας ενάντια στην κατάργηση του Ασύλου: Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, Τρίτη 23/07, Προπύλαια 19.30

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς ετοιμάζεται να συνεχίσει την κοινωνική λεηλασία σε βάρος του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενισχύει ταυτόχρονα το δόγμα «Νόμος και Τάξη», στοχεύοντας στην ολοκληρωτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ΝΔ συνεχίζοντας το δρόμο που χάραξαν τα νομοσχέδια Γιαννάκου (2006-2007) και Διαμαντοπούλου (2011), που επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό η κατάργηση του ασύλου, ετοιμάζεται να δώσει ένα τελικό χτύπημα με το πρώτο νομοσχέδιο της, καταργώντας ολοκληρωτικά το πανεπιστημιακό άσυλο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Κεραμέως, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για face control, σύμφωνα με τις οποίες θα αρκεί ένα τηλεφώνημα, για να εισβάλλουν οι κατασταλτικές δυνάμεις στα πανεπιστήμια.

Φυσικά το δρόμο για το νομοσχέδιο έστρωσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρά τις εξαγγελίες της δεν επανέφερε ποτέ το άσυλο. Οι νόμοι Μπαλτά και Γαβρόγλου επιτρέπουν την άμεση επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια σε περίπτωση τέλεσης κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής, δίχως απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου. Το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» συμβάλλει στο συντηρητικό αφήγημα περί «ανομίας» και μετατροπής των πανεπιστημίων σε «κέντρο μπαχαλάκηδων», που προωθούν τα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, καθώς τσουβαλιάζει τις κλοπές και τη διακίνηση των ναρκωτικών με τις αγωνιστικές φοιτητικές κινητοποιήσεις. Έτσι, αθωώνει τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις φοιτητών, τα lock-out των σχολών, την επέμβαση των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το νομοσχέδιο για την νομοθετική κατάργηση του ασύλου τέλη Ιούλη με τις σχολές κλειστές, αποκαλύπτοντας τον φόβο της να αντιπαρατεθεί στα «ίσα» με τα αντανακλαστικά του φοιτητικού κινήματος. Ένα από τα επιχειρήματα της ΝΔ για την κατάργηση του ασύλου είναι πως δήθεν προστατεύει το εμπόριο ναρκωτικών, δυσκολεύεται όμως να εξηγήσει, γιατί το ναρκεμπόριο στη συντριπτική του πλειοψηφία συμβαίνει σε μέρη και περιοχές που δεν υφίσταται κανένα άσυλο όλες τις ώρες και μέρες του χρόνου. Προσβάλλoυν την κοινή λογική οι ισχυρισμοί αυτών που τα γραφεία των τοπικών τους στον Πειραιά πληρώνονται από τον Β. Μαρινάκη, οποίος έχει κατηγορηθεί για μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης, όταν μάλιστα συνεργάτες του εφοπλιστή λίγο μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΝΔ. Είναι προφανές πως όταν δεν αναζητούνται τα κοινωνικά αίτια της εξάπλωσης της ναρκοκουλτούρας και του εμπορίου ναρκωτικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για την καταπολέμησή του, αφού είναι οι ίδιες οι συστημικές δυνάμεις οι οποίες, αν δεν ενισχύουν, τουλάχιστον ανέχονται το εμπόριο ναρκωτικών, με αποτέλεσμα οι οργανωμένες μαφίες να επιβάλλουν το νόμο του ισχυρού, λυμαίνοντας ολόκληρες περιοχές.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα του κράτους δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Στο πεδίο του Άρεως, στην πλατεία Βάθης, στο Μενίδι, στην πλατεία Εξαρχείων, γύρω από τη Νομική δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό άσυλο και καθημερινά όλες τις ώρες της ημέρας γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Είναι σαφές ότι αυτό που έχει μπει στο στόχαστρο είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι, ο φοιτητικός συνδικαλισμός, το φοιτητικό κίνημα, η ίδια η νεολαία. Γιατί θέλουν μία νεολαία, η οποία θα στέκεται προσοχή στην υποβάθμιση των πτυχίων, στην εντατικοποίηση των σπουδών, στον αυταρχισμό των πρυτανικών αρχών, στις διαγραφές των φοιτητών και κυρίως στον εργασιακό μεσαίωνα που την περιμένει.

Εξαγγέλλοντας πόλεμο ενάντια στην εγκληματικότητα, που δήθεν ανθίζει λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου, θέλουν να αφοπλίσουν το φοιτητικό κίνημα, αλλά και το σύνολο του λαού από τις κατακτήσεις του. Γιατί θέλουν ένα πανεπιστήμιο, πολιτικά αποστειρωμένο και αποκομμένο από τα προβλήματα της κοινωνίας, το οποίο θα υπακούει αποκλειστικά στους νόμους της αγοράς. Θα έπρεπε να απορεί κανείς πως έχουν το θράσος να έχουν γνώμη για την πραγματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων τα στελέχη της ΝΔ και απόφοιτοι του Harvard ή άλλων πανεπιστημίων της ελίτ των πλουσίων, όταν οι πολιτικές των ευρωμνημονίων και του ΟΑΣΑ, που εφαρμόζουν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες αστικές δυνάμεις, οδηγούν σε μείωση των δαπανών για την παιδεία, υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια, στερώντας τα από τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στρώνουν το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κατάργηση του ασύλου πάει χέρι-χέρι με την ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου του κράτους απέναντι σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στην επέλαση της «μεταμνημονιακής» βαρβαρότητας. Γιατί, όταν μιλάνε για κατάργηση του ασύλου, δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη», έτσι ώστε όλη η κοινωνία να στέκεται προσοχή στα ευρωμνημόνια, να δηλώνει υποταγή στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπαλλήλους του, να συνηθίζει στην φτώχεια και την κοινωνική λεηλασία. Γι’ αυτό ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο της συνολικής ατζέντας της τρομοϋστερίας της ΝΔ μιλάει για το τέλος στο «άβατο των Εξαρχείων», σχεδιάζει να επαναφέρει τους βασανιστές της εγκληματικής ομάδας ΔΕΛΤΑ, προετοιμάζει και ενισχύει τα ΜΑΤ για να καταστείλουν τον λαό. Με την κατάργηση του ασύλου φωτογραφίζεται ο εσωτερικός εχθρός, ο οποίος δεν άλλος από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Στοχοποιούνται οι οργανώσεις και συλλογικότητες του λαϊκού και εργατικού κινήματος, τις οποίες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζει «μήτρα της τρομοκρατίας», με σκοπό να απονομιμοποιήσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη συνείδηση της εργατικής τάξης , του λαού και της νεολαίας.

Εκείνοι το μόνο άσυλο που αντιλαμβάνονται είναι αυτό της ασυδοσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να παράγεται γνώση όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά για τα συμφέροντα μιας άπληστης ολιγαρχίας. Στην πραγματικότητα οι εγκληματικές ενέργειες διενεργούνται στις συνεδριάσεις του Eurogroup, του ΔΝΤ και στα υπουργικά συμβούλια που συντάσσουν πολιτικές κοινωνικής γενοκτονίας, εξοντώνοντας ολόκληρους λαούς, που δεσμεύουν μια χώρα με αιμοσταγή πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 σε συμμόρφωση προς τις ντιρεκτίβες της ευρωσυμμορίας, που διαμορφώνουν μία καπιταλιστική ζούγκλα με μισθούς πείνας, στρατιές ανέργων, άστεγους, ανασφάλιστους, επισφάλεια, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Γιατί έγκλημα είναι το ανθρωποκτόνο καπιταλιστικό σύστημα και τρομοκρατία η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Όσο κι αν θέλουν να σφραγίσουν την εκλογική τους νίκη με την κατάργηση του ασύλου και την επίθεση στις κατακτήσεις του νεολαιίστικου κινήματος, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι τους. Η υπόθεση του ασύλου δεν αφορά μόνο το φοιτητικό κίνημα, αφορά το σύνολο του αγωνιζόμενου λαού που εμπνέεται και βρίσκει μέχρι και σήμερα την σύνδεση των αγώνων του πρόσφατου παρελθόντος που έγραψε ιστορία με το ίδιο του το αίμα. Μέσα από αυτές τις λίγες εκατοντάδες Κομμουνιστών και Αναρχικών που πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν έναν αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες, αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούν μέχρι τέλους και πλαισιώθηκαν από το σύνολο της πληττόμενης κοινωνίας με αποκορύφωση την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πιάνοντας το νήμα της ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των κοινωνικών αγώνων του εκπαιδευτικού και ευρύτερα ανταγωνιστικού κινήματος της μεταπολίτευσης καλά θα κάνουν να καταλάβουν ότι το άσυλο ανήκει στο λαό και τη νεολαία.

Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση του ασύλου. (Τρίτη 23/07 στις 19:30 στα Προπύλαια)

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *