Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για το «Μακεδονικό Ζήτημα», με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ομάδα Επαναστατικής Ιστορίας διοργανώνει εκδήλωση στον Πολιτικό Χώρο της Ταξικής Αντεπίθεσης, Σπ. Τρικούπη 44, με θέμα «ΔΣΕ και Σλαβομακεδόνες: μια εμβληματική ιστορία διεθνισμού». Το περιεχόμενο της εκδήλωσης αφορά στη στάση του κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στο «Μακεδονικό Ζήτημα» την περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και στους όρους διαμόρφωσης του σλαβομακεδονικού επαναστατικού κινήματος στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, με αποκορύφωμα τον κοινό αγώνα του ελληνικού και σλαβομακεδονικού λαού για τη νίκη του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης στην Ελλάδα.
«Οι κοινοί αγώνες του ελληνικού και του σλαβομακεδονικού λαού, αποτέλεσαν μια συνεκτική προλεταριακή θέση μάχης απέναντι σε δύο καταστατικά και αλληλοσυμπληρούμενα γνωρίσματα του ελληνικού καπιταλισμού: την ιμπεριαλιστική εξάρτηση από τη μια και τον εθνικισμό από την άλλη.
Η εξάρτηση από τον Ιμπεριαλισμό, στοιχειοθετημένη από την αστική ιδεολογία, στη βάση της θεωρίας περί της «Ελλάδας ψωροκώσταινας» που μην έχοντας επαρκείς παραγωγικές ικανότητες και πλουτοπαραγωγικούς πόρους είναι καταδικασμένη να βρίσκεται υπό την υψηλή προστασία των μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να επιβιώσει, δένεται οργανικά με αυτήν του εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας», η οποία πατώντας ακριβώς πάνω στην θεωρούμενη παραγωγική ανεπάρκεια, προτάσσει ως διέξοδο την καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων και την κατάκτηση –υπό την αιγίδα πάντα κάποιου ιμπεριαλιστή προστάτη- εδαφών γειτονικών κρατών που σύμφωνα με τον εθνικό ιδεολογικό μύθο άνηκαν στο προαιώνιο ελληνικό έθνος. Με το δίπολο αυτό, υποτέλειας και ραγιαδιασμού από τη μια και ενός πολεμοκάπηλου τυχοδιωκτικού εθνικισμού από την άλλη, συγκρούστηκε ολοκληρωτικά η πολιτική του επαναστατικού τότε ΚΚΕ, κατορθώνοντας να οικοδομήσει πάνω σε μια βαθιά ανάλυση της ελληνικής ιστορίας και των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων, τη δυνατότητα της επαναστατικής αλλαγής και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, ως δυνατότητα πραγματικά βιώσιμη και ρεαλιστική, ικανής να επιλύσει τα ζωτικά κοινωνικά επίδικα των υποτελών τάξεων.
Επιχειρώντας να συγκροτήσει τις δικές του θέσεις μάχης απέναντι στον ιμπεριαλιστική εξάρτηση και τον εθνικισμό, το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα οφείλει να σταθεί πάνω στην θεωρία και την πράξη του κομμουνιστικού κινήματος εκείνης της εποχής. Η θεμελιακή θέση του για «τον λαό, ο οποίος δεν μπορεί να απελευθερωθεί ο ίδιος εφόσον καταπιέζει άλλους λαούς» συμπυκνώνει την ουσία του προλεταριακού διεθνισμού και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!»
(Απόσπασμα από την εισήγηση)
Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 19:00, στον πολιτικό χώρο της Ταξικής Αντεπίθεσης στη Σπύρου Τρικούπη 44 (Εξάρχεια)
Ομάδα Επαναστατικής Ιστορίας