ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ

Στις 20 Οκτώβρη 2018, ύστερα από οργανωμένη παρέμβαση της Συνέλευσης για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, συντρόφων και συντροφισσών, εκδιώχθηκε από το Πάρκο Ναυαρίνου όπου σύχναζε το τελευταίο διάστημα, άτομο με βεβαρυμένο ιστορικό αντικοινωνικών σεξιστικών συμπεριφορών κατά γυναικών στην περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες συντρόφισσάς μας αλλά και μαρτυρίες άλλων γυναικών, ο επονομαζόμενος Θανάσης ή Πορτορικανός, επιδίδονταν συστηματικά τους προηγούμενους μήνες σε παρενοχλήσεις εναντίον τους. Είτε ακολουθώντας τις κατά πόδας, είτε παραμονεύοντας έξω από τα σπίτια τους, είτε επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα, το εν λόγω άτομο είχε ενσπείρει σε πολλές γυναίκες της συνοικίας το φόβο να κυκλοφορούν μόνες τους τη νύχτα, αναγκάζοντας τις να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης ή ακόμα και να περιορίζουν την κίνηση τους. Το συγκεκριμένο υποκείμενο, όπως πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν καθημερινά το Πάρκο Ναυαρίνου και την παιδική χαρά επιβεβαίωσαν, σχεδόν καθημερινά και για πολλές ώρες λυμαινόταν τους κοινόχρηστους χώρους του Πάρκου, μαζί με ένα ετερόκλητο σύνολο ατόμων, κάποια εκ των οποίων είναι καταγεγραμμένοι διακινητές ναρκωτικών και δράστες ληστειών με μαχαίρι εναντίον κατοίκων και θαμώνων των Εξαρχείων.

Σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από τη μοναδική παιδική χαρά των Εξαρχείων, που εξακολουθεί να υφίσταται χάρη στην άοκνη προσπάθεια της συνέλευσης του Πάρκου, είχε εδραιωθεί ένα λίαν επικίνδυνο καθεστώς. Ένα καθεστώς που κάποια μέρα μάλιστα έφτασε να επεκτείνει την παρουσία του και εντός της παιδικής χαράς, όταν ο επονομαζόμενος Πορτορικανός μαζί με δύο ακόμα άτομα, γνωστά για τις αντικοινωνικές τους δραστηριότητες, μπήκαν στην παιδική χαρά, την ώρα που αυτή ήταν γεμάτη παιδιά. Τόσο απέναντι στην αντίδραση συντρόφισσας που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην παιδική χαρά με το παιδί της και η οποία τους ζήτησε να φύγουν, όσο και μπροστά στους συντρόφους που έφτασαν άμεσα και κατάφεραν να τους απομακρύνουν, η στάση τους ήταν προκλητική, εκφράζοντας ειρωνείες και απειλές. Ενώ λίγο αργότερα, προς επίρρωση των απειλών τους, παραμονεύοντας λίγο πιο κάτω, ακολούθησαν τη συντρόφισσα με το παιδί της, όταν αυτή αποχώρησε από το πάρκο, σταματώντας μόνο όταν αυτή βρέθηκε σε γνώριμο πολυσύχναστο περιβάλλον.

Ο ολοφάνερος κίνδυνος άλωσης των χαρακτηριστικών της μακροβιότερης -γέννημα της εξέγερσης του Δεκέμβρη- και πλέον βιώσιμης δομής κοινωνικής αυτοοργάνωσης της γειτονιάς μας, αλλά και η σαφής απειλή εναντίον της σωματικής ακεραιότητας γονιών και παιδιών που συνεπαγόταν η παρουσία του εν λόγω συνονθυλεύματος στο Πάρκο, κατέστησε αναγκαία την οργανωμένη παρέμβαση της συνέλευσης μας, ύστερα από συνεννόηση με αυτήν του Πάρκου, για την εκδίωξη του. Η απομάκρυνσή του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ενώ η απάντησή μας ήταν άμεση και δυναμική όταν, με απύθμενο θράσος, το αναγνωρισμένο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλες αντικοινωνικές δραστηριότητες άτομο, τόλμησε με τη χρήση βίας να επιχειρήσει να επιβάλλει τη συνέχιση της παρουσίας του στο Πάρκο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ανάγκες περιφρούρησης των δομών κοινωνικής αυτοοργάνωσης και των δημόσιων χώρων γενικότερα είναι ένα διαρκές διακύβευμα, που δεν εξαντλείται σε στιγμιαίες δράσεις σαν αυτή που πραγματοποιήσαμε. Ειδικά για χώρους όπως το Πάρκο Ναυαρίνου, που ακριβώς εξαιτίας του ανοιχτού κοινωνικού τους χαρακτήρα, καθίστανται ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην παραπληρωματική δράση της κρατικής καταστολής, των ναρκομαφιών και των πάσας φύσεως αντικοινωνικών συμμοριών. Γι’ αυτό και ως συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, στεκόμαστε δίπλα και μαζί με τη Συνέλευση του Πάρκου Ναυαρίνου, στον αγώνα που δίνουν για την προάσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών χαρακτηριστικών του Πάρκου.

Στην τωρινή συγκυρία όπου η κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στις εκμεταλλευόμενες τάξεις προδιαγράφει για τα Εξάρχεια ένα νέο γύρο σαρωτικής καταστολής, τη στιγμή που εμβληματικοί χώροι της γειτονιάς όπως η Πλατεία και οι γύρω πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε γκέτο διακίνησης ναρκωτικών και πεδίο έκφρασης αντικοινωνικής βίας, η ανάγκη μετωπικής συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της περιοχής που συνεχίζουν τον αγώνα για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Ο αγώνας για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων είναι μέρος του συνολικού μας αγώνα ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό. Ακριβώς γιατί με βάση τις εμπειρίες μας, αναγνωρίζουμε στον τόπο αυτό έναν ιστορικό τόπο κοινωνικής και ταξικής αντίστασης, έναν τόπο που εδώ και δεκαετίες συνδέεται οργανικά με κάποια από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, έναν τόπο που μπορεί σε πείσμα των καιρών να παράγει πρωτότυπες και δυναμικές μορφές κοινωνικής συμβίωσης και αντίστασης.

Τα Εξάρχεια της αντικρατικής και αντικαπιταλιστικής δράσης, τα Εξάρχεια της απελευθερωτικής φαντασίας και της δημιουργικότητας, ο χώρος ελευθερίας αυτών που παλεύουν να αλλάξουν μια πραγματικότητα που αντιμάχεται τα όνειρα τους, είναι ένα διαρκές διακύβευμα. Και δεν πρόκειται να το αφήσουμε τρόπαιο στα χέρια του κράτους, των ναρκομαφιών και του κοινωνικού κανιβαλισμού!

Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *