Για τη θρασύδειλη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μέρα μεσημέρι, στην Ομόνοια…

Ομόνοια, μέρα μεσημέρι 21/9/18. Νεαρός -σε εμφανώς άσχημη φυσική κατάσταση- μπαίνει και εγκλωβίζεται στο κοσμηματοπωλείο Di Angelo στην οδό Γλάδστωνος 2. Στην προσπάθειά του ν’ απεγκλωβιστεί ξυλοκοπείται άγρια από τον ιδιοκτήτη Ευάγγελο Δημόπουλο που βρισκόταν έξω από το κατάστημα του και (τουλάχιστον) άλλο ένα άτομο (ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου στην περιοχή), οι οποίοι και θα σταματήσουν να τον κλωτσάνε στο κεφάλι μόνο μετά την παρέμβαση περαστικών. Επιχειρώντας να διαφύγει, ο νεαρός θα χτυπηθεί και από τους μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ, πριν του φορέσουν χειροπέδες πισθάγκωνα.

Άλλος ένας θάνατος, άλλη μια δολοφονία στον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται ακατάπαυστα στο κέντρο της αθηναϊκής μητρόπολης, στους δρόμους όπου οι κολασμένοι τρώνε τις σάρκες τους και οι ζωές των φτωχοδιάβολων κοστίζουν όλο και φθηνότερα. Άλλο ένα έγκλημα μέσα στον εντεινόμενο πόλεμο για την υπεράσπιση του πλούτου και την επιβολή του “νόμου και της τάξης”. Άλλη μια ματωμένη σελίδα στη δολοφονική ιστορία των ιδιοκτητών αυτού του κόσμου. Άλλη μια στιγμή του πολέμου ενάντια στους “αόρατους”, τους απόκληρους και τους απόβλητους της “μεταμνημονιακής Ελλάδας”.

Η ζωή και ο θάνατος του θύματος, του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, σκιαγραφούνται έτσι ώστε να συμπυκνώνουν πολλά απ’ όσα στοιχειώνουν τα όνειρα των διαμορφωτών της μιντιακής καμπάνιας ηθικού πανικού και κοινωνικού εκφασισμού: φτωχός ληστής, χρήστης ουσιών, οροθετικός, ομοφυλόφιλος. Άλλωστε ο γνωστός κομιστής και πλασιέ των ναζιστών της ΧΑ -έμπορος της εικόνας του θανάτου και του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα- είχε φροντίσει ν’ αφαιρέσει από το βίντεο της δολοφονίας του Ζακ τον ήχο με τις κραυγές των κανιβάλων, πριν το ρίξει στην πιάτσα του θανατερού θεάματος. Έτσι, όπως η σφαίρα του Κορκονέα “εξοστρακίστηκε” στο κορμί του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, ο Θανάσης Καναούτης “σκόνταψε και έπεσε από το τρόλεϊ” στο Περιστέρι, ο Ιλία Καρέλι “ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της μεταγωγής”, ο Παύλος Φύσσας “τσακώθηκε για το ποδόσφαιρο” στο Κερατσίνι, έτσι και ο Ζακ Κωστόπουλος “οπλισμένος με (άφαντο) μαχαίρι, πέθανε από αδιευκρίνιστα αίτια” στην Ομόνοια, ενώ το πτώμα του σκυλεύεται μέσα από τηλεοπτικά γκάλοπ επιδοκιμασίας αυτού του στυγερού ταξικού εγκλήματος. Κάπως έτσι, ντοπάρονται τα πιο κανιβαλικά ένστικτα των αντιδραστικότερων κοινωνικών κομματιών.

Ο Ζακ ήταν ενεργός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που μέσα από τους αγώνες του, τα κείμενά του, τις παραστάσεις του ως Zackie Oh, εκφραζόταν πολιτικά ενάντια στην καταπίεση της πατριαρχίας, το σκοταδισμό της εκκλησίας, τη θρασυδειλία του φασισμού και τις κυρίαρχες καπιταλιστικές “αξίες”. Η θρασύδειλη δολοφονία του μας γεμίζει θλίψη και οργή. Ακόμα και αν “μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να ληστέψει”. Ακόμα και αν “κρατούσε αιχμηρό αντικείμενο”. Γιατί ο νόμος που πήραν στα χέρια τους οι δολοφόνοι του, είναι ο νόμος της κρεατομηχανής του κεφαλαίου και του κράτους του. Είναι ο νόμος της ακραίας υποτίμησης -έως του σημείου της εξόντωσης- της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Ο νόμος που γκετοποιεί τις γειτονιές της μητρόπολης και στήνει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Ο νόμος που μετατρέπει τη χώρα σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη και τον πληθυσμό της σε αναλώσιμη ύλη των πολεμικών σχεδιασμών. Και τα χέρια που σκοτώνουν για την υπεράσπισή του, είναι από τα πριν βαμμένα μ’ αίμα. Γιατί ο Ζακ έζησε τη ζωή του και δολοφονήθηκε μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια, στον υπαρκτό καπιταλιστικό κόσμο της ανέχειας και της φτώχειας, της πατριαρχίας και της αλλοτρίωσης, των αντιφάσεων και των αδιέξοδων, της αγελαίας βίας και του θανάτου.

Η μαζική πορεία στον τόπο του εγκλήματος και το ΑΤ Ομονοίας, στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου 22/9 με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών-διαδηλωτριών καθώς και οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις έστειλαν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα: “στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία”.

Να μην περάσει η απόπειρα συγκάλυψης και η εκστρατεία παραπληροφόρησης

γι’ αυτό το ταξικό έγκλημα.

Να μην ξεχάσουμε – Να μην συγχωρήσουμε.

Καμία εκεχειρία – καμία ανακωχή με το κεφάλαιο, το κράτος του και τους κανιβάλους τους.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *