Ενημέρωση από μια ιδιαίτερη εκδήλωση στα Εξάρχεια, μια μέρα χαράς, και συνύπαρξης – Κάλεσμα σε Μουσική Διαδήλωση & Εκδήλωση 17/6

 

Ενημέρωση & φωτογραφίες από μια ιδιαίτερη “μέρα εκδηλώσεων στην πλατεία Εξαρχείων”, ενάντια στις ναρκομαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή, μια μέρα γιορτής, χαράς, δημιουργικότητας και συνύπαρξης – Κάλεσμα σε Μουσική Διαδήλωση και Εκδήλωση στις 17/6/2018.

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Μάη 2018 οι εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Εξαρχείων ενάντια στις ναρκομαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή που διοργάνωσαν αναρχικές συλλογικότητες, σύντροφοι/ισσες, αγωνιστές/στριες από κοινωνικά και ταξικά εγχειρήματα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 3.30 μ.μ. αμέσως μετά την “αυτοοργανωμένη λαϊκή της πλατείας”, που πραγματοποιείται σταθερά κάθε 1η και 3η Κυριακή του μήνα, σε μια καθαρή και φρεσκοβαμμένη πλατεία, κάτι για το οποίο φρόντισαν με μεράκι οι παραγωγοί της συνέλευσης της λαϊκής. Παράλληλα, από τις 2 μ.μ. ήταν ανοιχτό το πολιτικό περίπτερο της συνέλευσης για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων με bazzar βιβλίων.

Οι εκδηλώσεις που περιελάμβαναν αφήγηση παραμυθιών, ζωγραφική για παιδιά, κουκλοθέατρο και ζωντανή παραδοσιακή και έντεχνη μουσική κράτησαν μέχρι τις 10.30 το βράδυ γεμίζοντας με πλήθος ανθρώπων την πλατεία σε μια μέρα γιορτής, χαράς και συνύπαρξης. Μικρά παιδιά, νεολαίοι, γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένοι, μετανάστες, ντόπιοι, πρόσφυγες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εξαιρετικών καλλιτεχνών και αγωνιστών, να χαρούμε, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και κυρίως να νιώσουμε αυτό που ανέκαθεν αποτελούσε η πλατεία Εξαρχείων αλλά στις μέρες της όξυνσης της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας απειλείται: δηλαδή μια μικρή γωνιά του κόσμου που χωράει πολλούς κόσμους.

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς και συνολικής συστημικής κρίσης, γνωρίζουμε ότι για να μετατραπούν οι γειτονιές μας από πεδία κατανάλωσης, ελέγχου, καταστολής, ναρκεμπορίου, κοινωνικού κανιβαλισμού και αναπαραγωγής των κρατικών και καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας, σε χώρους αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, όπως έγραφε η αφίσα του καλέσματος, όπως θέλουμε και παλεύουμε, απαιτείται συνεχής, δύσκολος και πολύμορφος αγώνας, απαιτείται κοινωνική και ταξική συνείδηση, πολιτικοποίηση, ριζοσπαστικοποίηση, αυτοοργάνωση και όραμα για τον κόσμο που θέλουμε. Όσοι βρεθήκαμε την Κυριακή στην πλατεία αντιληφθήκαμε ότι αυτή η μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί πολλοί διαφορετικοί, ο καθένας με τον τρόπο του και όλοι μαζί αυτοοργανωμένα, μπόρεσαν να σπάσουν για μια στιγμή τη ζοφερή καθημερινότητα του σαπισμένου κόσμου της εξουσίας, να απωθήσουν με τη συλλογική τους δύναμη και τη δημιουργικότητα τους το ναρκεμπόριο και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού που παράγει ασταμάτητα και να στείλουν επιπλέον, ένα μήνυμα αγωνιστικής αποφασιστικότητας στα κατασταλτικά επιτελεία του κράτους. Αλλά κυρίως μπόρεσαν να ζωγραφίσουν μέσα στη σκληρή πραγματικότητα της περιοχής μια εικόνα του κόσμου που οραματιζόμαστε. Κι αυτό δίνει ώθηση στον αγώνα, πληθαίνει τις γραμμές του και εμπνέει τους αγωνιζόμενους να συνεχίσουν και να νικήσουν.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την πραγματοποίηση μιας μέρας εκδηλώσεων στην πλατεία Εξαρχείων και μοιράστηκαν μαζί μας ανιδιοτελώς τη δημιουργικότητα, τους κόπους, το μεράκι και τη ζεστασιά τους δημιουργώντας πολύ όμορφες στιγμές και συμβάλλοντας σημαντικά στον αγώνα που διεξάγεται στην περιοχή.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της διαδήλωσης που καλέστηκε από την ίδια συνέλευση στις 17/2/2018 ενάντια στις ένοπλες απειλές των ναρκομαφιών σε κατοίκους, περαστικούς και αγωνιστές στα Εξάρχεια που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, καταφέρνοντας να σπάσει τη σιωπή και το φόβο, να στοχοποιήσει και να περιορίσει τους ναρκεμπόρους και την επιθετικότητά τους στην γειτονιά και τον κόσμο του αγώνα και να καταδείξει τους κρατικούς σχεδιασμούς αξιοποίησής τους.
Συνεχίζουμε καλώντας εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων ενάντια στις ναρκομαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή, την Κυριακή 17 Ιούνη 2018, από τις 6 μ.μ. με έκθεση φωτογραφίας και εργαστήρι ζωγραφικής για τα παιδιά, Μουσική Διαδήλωση στις 7 μ.μ. στους δρόμους των Εξαρχείων, στη συνέχεια Παρουσίαση του βιβλίου: “ΣΥΡΙΑ το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού” και Μουσικές του κόσμου με μουσικούς από τη Συρία, το Ιράν, την Ελλάδα, το Κουρδιστάν, το Ιράκ… στην πλατεία μέχρι το βράδυ.
Κοινοί αγώνες ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών για γειτονιές αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης

αναρχικές συλλογικότητες, σύντροφοι/ισσες, αγωνιστές/στριες

 

από κοινωνικά και ταξικά εγχειρήματα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *