Τιμή στον αναρχικό Σαντιάγο Μαλντονάδο. Συγκέντρωση στην Πρεσβεία της Αργεντινής (31/10)

Στις 1 Αυγούστου, στην πόλη Κουσαμέν της Αργεντινής, η αστυνομία επιτίθεται σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Μαπούτσε,οι οποίοι αγωνίζονται για την επανοικειοποίηση της γης τους από τους αποικιοκράτες της Μπένετον. Μια αχανής έκταση 9.000.000 στρεμμάτων που έχει αγοράσει η ιταλική εταιρία από το 1991, στην οποία και εκτρέφει 250.000 πρόβατα που παράγουν το 10% του αερίου που χρησιμοποιεί. Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής, μέλη της στρατοχωροφυλακής απαγάγουν τον 28χρονο σύντροφο Σαντιάγο Μαλντονάδο.

Η καταστολή του αγώνα των αυτοχθόνων της Αργεντινής αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανεξάρτητη και αυτόνομη δημοκρατία των Μαπούτσε σε αργεντίνικο έδαφος», έχει δηλώσει η Υπουργός Ασφαλείας, ενώ την αστυνομική επιχείρηση της 1ης Αυγούστου οργάνωσε και συντόνισε στενός της σύμβουλος. Ήδη, τον περασμένο Ιούνιο είχε συλλάβει τον Facundo Huala Jones (μέλος της κοινότητας των Μαπούτσε που έχει ανακαταλάβει μικρό μέρος των ιθαγενικών εδαφών που ανήκουν στον όμιλο Μπένετον), αφού εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης του στη Χιλή με τις κατηγορίες της “τρομοκρατίας”, του εμπρησμού τσιφλικιού και της οπλοκατοχής.

Οι μαζικές διαδηλώσεις και οι δυναμικές ενέργειες που απαιτούσαν να γυρίσει ζωντανός ο Σαντιάγο Μαλντονάδο ανάγκασαν την κυβέρνηση της Αργεντινής να συναντηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρέθηκε στο Μπουένος Αϊρες για την υπόθεση αυτή, και το δικαστή Οτράντο να ξεκινήσει -υποτίθεται- να ερευνά την απαγωγή, παρά τις αρχικές δηλώσεις του ότι «δεν μπορούμε να ενοχλούμε τον κύριο Μπένετον για κάθε βλακεία».

Ο Σαντιάγο Μαλντονάδο, όλους αυτούς τους μήνες, έγινε σύμβολο τόσο του ιστορικού αγώνα των Μαπούτσε για την επανοικειοποίηση των εδαφών τους, όσο και ενός ολόκληρου λαού που ζητά δικαιοσύνη και ισότητα. Η απαγωγή του συντρόφου πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και συγκρουσιακά γεγονότα, καθώς ξύπνησε μνήμες από την εποχή της δικτατορίας (όταν από το 1976 ως το 1983 σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι), αλλά και την πρόσφατη απαγωγή, εκτέλεση και καύση 43 αριστερών φοιτητών από το μεξικάνικο κράτος το 2014.

Σήμερα, τα λευκά βαν της στρατοχωροφυλακής και της αμερικανόφιλης/νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, έχουν αντικαταστήσει τα Ford Falcon της μυστικής αστυνομίας της δικτατορίας. Σήμερα, τα αστυνομικά τμήματα και η μυστική βάση της στρατοχωροφυλακής που υπάρχουν στο τσιφλίκι του Μπένετον, μαζί με την ένοπλη φρουρά του, έχουν αντικαταστήσει τους στρατιώτες του Βιντέλα που στρατωνίζονταν μέσα στο εργοστάσιο της Ford και βασάνιζαν συνδικαλιστές εργάτες. Στην Αργεντινή, όπως και παντού, το κράτος, ως πολιτική οργάνωση της αστικής τάξης, έχει συνέχεια. Πρόκειται για μια ιστορική συνέχεια η οποία στάζει αίμα. Αίμα ιθαγενών, φτωχών, εξαθλιωμένων, εργαζόμενων και άνεργων. Αίμα αγωνιστών.

Στις 18 Οκτώβρη ο σύντροφος βρέθηκε νεκρός σε ένα ποτάμι στην Παταγονία. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αργεντινή δεν αποτελούν παρά μια ελάχιστη απόδοση δικαιοσύνης απέναντι στη βία του κεφαλαίου και του κράτους του. Πράξεις δίκαιης οργής για την πλουτοκρατία και τους ένστολους μπράβους της, αλλά και τιμής για το δολοφονημένο σύντροφο.

Σαντιάγο Μαλντονάδο. ΠΑΡΩΝ!

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Συγκέντρωση: Τρίτη 31/10 στις 18:00 στην Πρεσβεία της Αργεντινής (Λεωφόρος Β. Σοφίας 59)

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΡΑΜΠ

Στις 17 Οκτωβρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της πιο αμερικανόδουλης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ, μέσα σε ένα κλίμα “αμοιβαίας τρυφερότητας”, όπως ανέφερε η γερμανική τηλεόραση ZDF. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ενέταξε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στο νέο success story της επιστροφής στην ανάπτυξη και την κανονικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, κρύβοντας φυσικά πως αυτή η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη στηρίζεται πάνω στις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές των μνημονίων και στην πλήρη ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.Στη συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η πιστή πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, καθώς η συγκυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια τον σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πουλώντας γεωπολιτικές εξυπηρετήσεις και εμφανίζοντας της Ελλάδα ως “πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας” σε ένα ευρύ τόξο αστάθειας.Βαθαίνοντας διαρκώς την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς προσπαθώντας να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες προσόδους για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης.

Continue reading ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΡΑΜΠ

Ενημέρωση για τη Διαδήλωση στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (Πειραιάς, 21/10)

Το Σάββατο 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά διαδήλωση στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά την περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού που προκάλεσε η βύθιση στη Σαλαμίνα του σαπιοκάραβου Αγία Ζώνη ΙΙ. Η διαδήλωση συνδιοργανώθηκε έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), από αναρχικές–αντιεξουσιαστικές–κομμουνιστικές συλλογικότητες και σύντροφους–συντρόφισσες. Στα πλαίσια των κινήσεων αντιπληροφόρησης για την προπαγάνδιση της, το Σάββατο 14/10 είχε προηγηθεί μαζική παρέμβαση στο κέντρο του Πειραιά, με στάση κάτω από την τοπική χρυσαυγίτικη γιάφκα των μπράβων των εφοπλιστών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 21/10, με αφετηρία τον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, έπειτα από συγκέντρωση με μικροφωνική, η διαδήλωση με κεντρικό πανό “Αγία Ζώνη ΙΙ: δεν ήταν ατύχημα ήταν ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα” και με τη συμμετοχή περίπου 200 συντρόφων και συντροφισσών, κινήθηκε παραλιακά στο κέντρο του λιμανιού με δυνατό παλμό και συνθήματα, ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος, τους εφοπλιστές και τους φασίστες (πίσω από τη μόλυνση του Σαρωνικού, βρίσκονται τα κέρδη του εφοπλισμού”, “φασίστες και εφοπλιστές στου λιμανιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο, “η Αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των εφοπλιστών”, “μίσος ταξικό για τους εφοπλιστές, μολύνουνε τις θάλασσες λεηλατούν ζωές”, απ’ τον Σαρωνικό ως τη Χαλκιδική, κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν τη γη”, “απ’ τη Χαλκιδική ως τον Σαρωνικό, Μέτωπο Αντίστασης στον καπιταλισμό”). Στην ακτή Μιαούλη, πριν την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είχε στηθεί αστυνομικός φραγμός με κλούβες και παρουσία μεγάλου αριθμού διμοιριών ματ και άλλων σωμάτων ασφαλείας της αστικής τάξης. Έπειτα από στάση στον αστυνομικό φραγμό, η διαδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Στους δρόμους του Πειραιά, στην καρδιά ενός από τους “σημαντικότερους κόμβους ανάπτυξης της χώρας”, απέναντι στη ληστοσυμμορία του εφοπλισμού, της πετρελαιοβιομηχανίας και του αστικού κράτους, υψώθηκαν οι σημαίες του δίκιου και της αξιοπρέπειας της Τάξης μας, οι σημαίες της Αντίστασης, του Αγώνα, της Κοινωνικής Επανάστασης. Ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, την κοινωνική λεηλασία, την ταξική αφαίμαξη: καμιά ειρήνευση, καμιά ανακωχή, μ Ενότητα στη Δράση να μην μείνει αναπάντητο κανένα κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα.

 

 

Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Παρέμβαση του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια (Αθήνα) την Κυριακή 22 Οκτώβρη στα Leroy Merlin, στο IKEA, στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ και στο Factory Outlet στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου “Ελ.Βενιζέλος”.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ: ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 12ΜΜ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγιά Ζώνη ΙΙ» αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή δύο εκ των πλέον ληστρικών μερίδων του ελληνικού καπιταλισμού, του εφοπλισμού και της βιομηχανίας πετρελαίου. Παρά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, αφενός να συγκαλυφθεί η έκταση της θαλάσσιας ρύπανσης και η ανικανότητα αντιμετώπισης της και αφετέρου να αποκρυφτούν οι βασικοί υπεύθυνοι που βρίσκονται πίσω από αυτή, η πραγματικότητα προβάλλει αδυσώπητη, καταρρίπτοντας τα προπαγανδιστικά φληναφήματα των εντολοδόχων των καπιταλιστών περί «διαχειρίσιμης κατάστασης» και «τραγικού ατυχήματος».

40 μέρες μετά το ναυάγιο, η θαλάσσια ρύπανση είναι ορατή ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού στον κόλπο της Σαλαμίνας και τις παρακείμενες ακτές, ενώ ίχνη της εντοπίζονται σε περιοχές που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της καταστροφής. Πολλαπλά είναι έως τώρα τα κρούσματα θανάτου από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, όπως και η παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους. Σημαντικές είναι ακόμα οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των λίαν επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία οργανικών αιωρούμενων σωματιδίων που εκλύθηκαν από τη ρύπανση. Η παράκτια δραστηριότητα (κοινωνική, οικονομική) έχει περιοριστεί δραστικά, ενώ μεγάλη είναι επίσης η μόλυνση που παρατηρείται στον κρίσιμο από βιολογική σκοπιά θαλάσσιο πυθμένα όπου έχουν κατακαθίσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και μαζούτ. Όσο για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη διαρροή, στο έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα του Σαρωνικού, εκατοντάδων τόνων πετρελαίου και μαζούτ, αυτές είναι ανυπολόγιστες. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον μια πενταετία προκειμένου να επανέλθει το θαλάσσιο οικοσύστημα στην πρότερη κατάσταση –αν και εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες μέθοδοι απορρύπανσης-, με σοβαρό τον κίνδυνο να περάσει η ρύπανση στην τροφική αλυσίδα.

Continue reading ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ: ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 12ΜΜ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ

Προπαγανδιστικές δράσεις αντιπληροφόρησης σε Βύρωνα, Καρέα & Παγκράτι ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού

Αφισοκόλληση στον Βύρωνα και το Παγκράτι και ανάρτηση πανό στον Καρέα (πεζογέφυρα επί της λ.Κατεχάκη) ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού από το δεξαμενόπλοιο «Αγία ΖώνηΙΙ», δηλ.ένα ακόμα έγκλημα κατά της φύσης και του περιβάλλοντος με τη σφραγίδα κράτους και κεφαλαίου.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10,ΩΡΑ 12.00 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

(ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ)

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Αναρχικοί/-ες απο Βύρωνα και Παγκράτι

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Georges Ibrahim Abdallah στη Γαλλική Πρεσβεία. Τρίτη 24/10 στις 18:00

«Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων».

Νίκος Μπελογιάννης

Στις 24 Οκτώβρη συμπληρώνονται 33 χρόνια εγκλεισμού του λιβανέζου κομμουνιστή Ζωρζ Ιμπραήμ Αμνταλλά στις γαλλικές φυλακές. Οι γαλλικές αρχές με διάφορα προσχήματα αρνούνται την εκτέλεσή της υφ’ όρων απόλυσης που δικαιούται ο Αμπνταλλά από το 1999, εξ αιτίας της αλύγιστης επαναστατικής του στάσης και της εκδικητικότητας του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Σήμερα, ο σύντροφος Αμπνταλλά είναι ο μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος στην Ευρώπη.

Ο Αμπνταλλά από τα 19 του χρόνια, το 1971, στρατεύθηκε με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το 1978 τραυματίστηκε σε μάχη εναντίον σιωνιστικών στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλαν στον Λίβανο. Το 1980 συμμετείχε στη συγκρότηση της μαρξιστικής αντιιμπεριαλιστικής οργάνωσης “Ενοπλη Επαναστατική Λιβανέζικη Φράξια”, η δράση της οποίας έφτασε και στη Γαλλία με την εκτέλεση το 1982 του συνταγματάρχη Τσαρλς Ρέυ, στρατιωτικού ακόλουθου της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι, και του Γιακόβ Μπαρσιμαντοβ, πράκτορα της Μοσσάντ και δεύτερου γραμματέα της ισραηλινής πρεσβείας στο Παρίσι. Στις 24 Οκτωβρίου του 1984 ο Αμπνταλλά συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές με τη κατηγορία της κατοχής πλαστού διαβατηρίου και τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τις εκτελέσεις των Ρέυ και Μπαρσιμαντοβ.

Στεκόμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε στο πλευρό των λαϊκών αγωνιστών που δίνουν το αίμα και την ελευθερία τους για να χτίσουν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Ο σύντροφος Αμπνταλλά είναι από τους χιλιάδες αυτούς αγωνιστές που θυμίζουν με το παράδειγμά τους πως η μάχη για δικαιοσύνη δεν είναι μάταιη, δεν ήταν μάταιη ποτέ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΡΙΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 6 μ.μ. ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 7)

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Ανακοίνωση σε σχέση με τη φασιστική απειλή και το μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Με αφορμή τις συγκρούσεις στις 16 Σεπτέμβρη στη διαδήλωση τιμής και μνήμης στον Παύλο Φύσσα.

Η Χρυσή Αυγή πριμοδοτούμενη από επιχειρηματίες, κανάλια και αστικά κόμματα που τώρα φιγουράρουν στο «συνταγματικό τόξο» μετατράπηκε από περιθωριακή συμμορία σε χρήσιμη πολιτική εφεδρεία, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Το βάθος και η έκταση της οικονομικής κρίσης, η ένταξη της χώρας σε καθεστώς διεθνούς επιτροπείας, η βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων δημιούργησε ένα φόβο στην εγχώρια αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό: Αυτόν, της πολιτικής αστάθειας, της όξυνσης της ταξικής πάλης και των γενικευμένων κοινωνικών συγκρούσεων. Το καθεστώς, ήδη από το 2009, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, οργάνωσε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο «προληπτικής αντεπανάστασης», κομμάτι του οποίου ήταν η ενίσχυση μιας ναζιστικής γκρούπας, η οποία διατηρούσε -από την ίδρυση της- στενή σχέση με το «σκληρό πυρήνα» του κράτους. Παράλληλα η βίαιη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών στρωμάτων, έστρεψε πολύ γρήγορα τα πιο συντηρητικά και οπισθοδρομικά κομμάτια τους στο ρατσισμό, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και το φασισμό.

Η καθοριστική περίοδος για το μετασχηματισμό της Χρυσής Αυγής σε μαζικό πολιτικό σχηματισμό εντοπίζεται από το 2008 έως το 2010, όπου εκλέγει για πρώτη φορά δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα. Το Μάιο του 2011 οργάνωσε μαζικό, πολυήμερο πογκρόμ κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποσπά σχεδόν 380.000 ψήφους και εκλέγει 18 βουλευτές. Όλα αυτά τα χρόνια απέκτησε συμμάχους στο αστικό πολιτικό κόσμο, βαθιές σχέσεις με το κεφάλαιο, χρόνο στα τηλεοπτικά κανάλια, χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και αρμονική συνεργασία με την αστυνομία, ειδικά σε κρίσιμες περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η Νίκαια.

Η Χρυσή Αυγή παρά την αντι-συστημική ρητορική της, όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Το 2009 η αστυνομία μαζί με φασίστες, οι οποίοι πέταξαν μολότοφ μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ, επιτέθηκε σε αντιφασιστική διαδήλωση 2.500 ατόμων στην περιοχή. Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης (και βασιλικός επίτροπος επί χούντας) Χρ. Μαρκογιαννάκης συναντήθηκε, για μια ακόμα φορά, με την «επιτροπή κατοίκων» του Άγιου Παντελεήμονα. Μετά τις εκλογές του 2015 και την ανάδειξη της ΧΑ σε 3η κοινοβουλευτική δύναμη, η πολιτική σχέση της οργάνωσης με τη ΝΔ αναβαθμίζεται. Συνδετικός κρίκος πια, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος φτάνει στο σημείο να καθοδηγεί τον Κασιδιάρη, όσον αφορά τα κυβερνητικά νομοσχέδια που οφείλει η Χρυσή Αυγή να υπερψηφίσει.

Η αντεργατική δράση του ναζιστικού κόμματος δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μείνει χωρίς ανταμοιβή από το κεφάλαιο. Μονάχα για τη δημιουργία σωματείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και Λαγός παρέλαβαν 300-400.000 ευρώ από τους εργολάβους Αθανασόπουλο, Δελή, Πυρινή, Μεταξά και Βουδούρη. Λίγο αργότερα το τάγμα εφόδου του Περάματος πραγματοποιεί επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των αστυνομικών της ΔΙΑΣ. Τέσσερις μέρες μετά (και μια μέρα μετά τη δολοφονία του Φύσσα) η επιχείρηση του προέδρου της «Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά» προσλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον τοπικό πυρήνα του Περάματος.

Η Χρυσή Αυγή οργανώνει πογκρόμ, επιτίθεται σε μετανάστες, σε εργάτες, σε ομοφυλόφιλους. Επιτίθεται σε συνδικαλιστές, σε αγωνιστές, σε καταλήψεις και αναρχικά στέκια. Στις 17 Γενάρη του 2013 δολοφονεί τον 27χρονο Σαχζάντ Λουκμάν από το Πακιστάν.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένας εντολοδόχος της αστικής τάξης -ή κάποιου τμήματος της. Είναι ταυτόχρονα ένας πολιτικός φορέας ο οποίος διατηρεί το δικό του σχεδιασμό και τα δικά του συμφέροντα. Τον Σεπτέμβρη του 2013 η Χρυσή Αυγή διευρύνει το πεδίο των επιθέσεων της, διεκδικώντας αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο, ειδικά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Διαπραγματευτικό της χαρτί, οι υπηρεσίες της στο κεφάλαιο και η βία των ταγμάτων εφόδου. Σε αυτή την κατεύθυνση επιτίθεται στους συνδικαλιστές στο Πέραμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει την ηγεμονία σε ολόκληρο εκείνο το πολιτικό φάσμα που εκτείνεται από την άκρα δεξιά έως και τον εθνικοσοσιαλισμό. Εκδιώκουν βουλευτή της ΝΔ από το “μνημόσυνο” στο Βίτσι, ενώ λίγες μέρες μετά ξυλοκοπούν τον πρόεδρο της νεολαίας του ΛΑΟΣ και τον πρόεδρο του Πατριωτικού Συλλόγου Λάρισας στο “μνημόσυνο” του Μελιγαλά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της όξυνσης της φασιστικής βίας, και όχι τυχαία, τη νύχτα 17 προς 18 Σεπτέμβρη του 2013 δολοφονείται στο Κερατσίνι ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας από οργανωμένο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Δύο χρόνια μετά και λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2015, στις 17 Σεπτέμβρη, ο γ.γ. γραμματέας της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας. Ο Παύλος Φύσσας πέφτει μαχόμενος, με τους δολοφόνους να τον χτυπάνε, να τον κρατάνε και τον Ρουπακιά να τον σκοτώνει, εν ψυχρώ, με 3 μαχαιριές. Στο Κερατσίνι πραγματοποιείται, σαν άμεση απάντηση, μαζική και μαχητική αντιφασιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστούν τα γραφεία της Νίκαιας, ενώ πραγματοποιούνται επιθέσεις στο τοπικό Α.Τ., σε τράπεζες και πολύωρες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, αλλά και τους φασίστες που κρύβονται πίσω τους. Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται διαδήλωση στα γραφεία της «Κεντρικής Διοίκησης» της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, όπου και πραγματοποιείται επίθεση στον αστυνομικό φραγμό. Την 1η Νοέμβρη εκτελούνται από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις δύο μέλη των ταγμάτων εφόδου στο Ν. Ηράκλειο και τραυματίζεται άλλο ένα, σαν απάντηση στη δολοφονία Φύσσα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από μια θεαματική αστυνομική επιχείρηση συλλαμβάνει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ένα κομμάτι του σκληρού κομματικού μηχανισμού της. Φυσικά, το τμήμα της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών που διατηρούσε στενή σχέση με την οργάνωση αφήνεται ανέγγιχτο. Η (πρόσκαιρη;) θυσία ενός συμμάχου από την ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά, οφείλεται κατ’ αρχάς στο φόβο ενός νέου Δεκέμβρη. Μιας εξέγερσης με ταξικό και αντιφασιστικό πρόσημο, ικανής ακόμα και να ανατρέψει την ασταθή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί στη κοινωνική συνείδηση η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν άμεσα συνυφασμένη με το κράτος και το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα όμως, οι συλλήψεις και οι διώξεις του Σεπτεμβρίου ήταν και μια εσωτερική σύγκρουση στην «πολυκατοικία της δεξιάς», μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην εκλογική της άνοδο, το οποίο θα την περιόριζε απλά σε μια ελεγχόμενη εφεδρεία του μνημονιακού μπλοκ.

Στη σημερινή συγκυρία, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα και 2,5 μετά την έναρξη της δίκης, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται αποδυναμωμένη και αποδιοργανωμένη. Ο μαχητικός αντιφασισμός την έχει οδηγήσει σε μια βαθιά κρίση στρατηγικής. Το κίνημα έχει επιβάλλει τους όρους του σε όλη την Ελλάδα. Κατεβαίνει μαζικά στο δρόμο, “απαγορεύει” εκδηλώσεις, τσακίζει φασίστες, εγκλωβίζοντας τους σε μια θέση μόνιμης άμυνας. Αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητορική τους και αποκαθηλώνει πλήρως τους «μαχητές πού θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια». Ο μαχητικός αντιφασισμός καταρρακώνει το μύθο του “πολιτικού στρατιώτη” και των “άτρωτων” ταγμάτων εφόδου, αμφισβητεί τη δυνατότητα της ναζιστικής οργάνωσης να πραγματοποιήσει ακόμα και μια ανοιχτή ομιλία, καταφέρνοντας να σπείρει την ηττοπάθεια και την απογοήτευση στις γραμμές της, αλλά και την αμφιβολία για την ηγεσία, η οποία φοβισμένη για την έκβαση της δίκης και την πιθανή καταδίκη της προσπαθεί να σώσει απλώς το τομάρι της.

Η ευνοϊκή αυτή συνθήκη δεν επιτρέπει όμως ούτε τον εφησυχασμό, ούτε την ολιγωρία μας. Η Χρυσή Αυγή, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ακόμα αξιοποιήσιμη δύναμη. Τον Δεκέμβρη του 2016 πραγματοποιείται αποστολή της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο και τη Ρω, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί της κυβέρνησης μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Λίγες μέρες μετά ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος αποκαλύπτει την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, ώστε να αποδυναμωθεί η ΝΔ: «Πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα». Ταυτόχρονα η ΝΔ, ένα κράμα σκληρού νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς πολιτικής, περιμένει το τέλος της δικαστικής διαδικασίας για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, με τη Χρυσή Αυγή (η οποία δείχνει να κάνει ένα άνοιγμα σε ακροδεξιά στελέχη, πιο μετριοπαθή) ή με κάποιο νέο φορέα που θα δημιουργήσουν πρώην βουλευτές της. Παρ’ όλα αυτά, σε τοπικό επίπεδο, η πολιτική συνεργασία τους συνεχίζεται: Στις 17 Νοέμβρη του 2016 σε συγκέντρωση στον Πειραιά ενάντια στη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων/ μεταναστών βρέθηκαν μαζί “αυτόνομοι” εθνικοσοσιαλιστές, στελέχη της Χρυσής Αυγής, δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ, καθώς και ένας βουλευτής της. Η Ντόρα Μπακογιάννη, έτσι και αλλιώς, είχε δηλώσει προκλητικά λίγους μήνες πριν τη δολοφονία Φύσσα: «Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το “|σεις και με το σας”».

Και όλα αυτά μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, εκλογής του ακροδεξιού Τραμπ στις ΗΠΑ και ενίσχυσης των ακροδεξιών και ναζιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Σχεδόν 40% στη Γαλλία και 26%, στην Αυστρία, 13% και τη Γερμανία. Πολύ ισχυρά στην Ελβετία και την Ουγγαρία. Η οικονομική κρίση, η αδυναμία του καπιταλισμού να μπει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, η κοινοβουλευτική αστάθεια και η συνεχής απαξίωση του αστικού πολιτικού προσωπικού οδηγεί το κεφάλαιο να αναζητά νέες πολιτικές εφεδρείες που θα μπορέσει να υπηρετήσει τα συμφέροντα του. Το πραξικόπημα που οργάνωσαν και καθοδήγησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην Ουκρανία και η αντιδραστική εξέγερση του Μαϊντάν το 2013 αποκαλύπτει ότι όταν ο φασισμός είναι αναγκαίος για την ένοπλη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων θα είναι πάντα εκεί…

Ήδη, τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε αύξηση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, με περισσότερες από 70 καταγεγραμμένες επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, συχνά περιστατικά στον Πειραιά – στην εμβέλεια του Σχιστού, με τα καθημερινά πογκρόμ που οξύνθηκαν το καλοκαίρι στο Μενίδι και με την πρόσφατη επίθεση στη Λ. Ηρακλείου στη Λαμπρινή.Αυτές πρέπει να απαντηθούν τόσο με μαζική απεύθυνση την τοπική κοινωνία, όσο και μαχητικά, ώστε να μην αφεθεί κανένα περιθώριο ανασύνταξης στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και τις ρατσιστικές συμμορίες.

Το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση της όξυνσης της αντιφασιστικής πάλης, η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες της, συμμετείχε στην συνδιοργάνωση της διαδήλωσης στις 12/4 στους Αμπελόκηπους, ενώ συμμετείχε με αυτόνομο μπλοκ και στη διαδήλωση στον Ασπρόπυργο στις 17/6.

Στις 16 Σεπτέμβρη καλέσαμε και συμμετείχαμε, και εμείς, στη διαδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Φύσσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν συγκρούσεις στον αστυνομικό φραγμό που προστάτευε τα κεντρικά γραφεία των ναζί και κατέληξαν στη ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, με επιθέσεις στα ΜΑΤ που την φύλασσαν. Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα την πρόταση για την καθιέρωση κεντρικής πολιτικής διαδήλωσης στις 18 Σεπτέμβρη προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, την οποία κατέθεσε η ΟΡΜΑ. Στη διαδήλωση της 16ης Σεπτέμβρη στηρίξαμε τη μαχητική δράση, τη στοχευμένη πολιτική αντι-βία, τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τους ένστολους μπράβους του και όχι την ηττοπάθεια, τη συνδιαλλαγή με την “αριστερά” του κεφαλαίου και τις συναντήσεις με τους υπουργούς της. Γιατί, ιστορικά, η συσπείρωση δυνάμεων, ο οργανωμένος αντιφασισμός και η ταξική πάλη είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων. Και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Βιβλιοπαρουσίαση-Συζήτηση: “32 βήματα ή ανταποκρίσεις από το σπίτι των πεθαμένων”: Παρασκευή 20 Οκτώβρη, 20.30. Κατάληψη Ελαία (Κέρκυρα)

Ενημέρωση: μαζική παρέμβαση στο κέντρο του Πειραιά για την προπαγάνδιση της Διαδήλωσης στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (Σάββατο 21/10).

Το πρωί του Σαββάτου 14 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Πειραιά παρέμβαση δεκάδων συντρόφων και συντροφισσών για την προπαγάνδιση της διαδήλωσης το ερχόμενου Σαββάτου 21 Οκτώβρη στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στο Σαρωνικό που προκάλεσε η βύθιση στη Σαλαμίνα του σαπιοκάραβου Αγία Ζώνη ΙΙ, την οποία και συνδιοργανώνουν έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), αναρχικές–αντιεξουσιαστικές–κομμουνιστικές συλλογικότητες και σύντροφοι–συντρόφισσες.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασης –που ξεκίνησε από το σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά και κινήθηκε για πάνω από μια ώρα στο κέντρο της πόλης, με στάση κάτω από την τοπική χρυσαυγίτικη γιάφκα των μπράβων των εφοπληστών– πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση, ρίχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν κείμενα.

 

Την Δευτέρα 16 Οκτώβρη στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο ΕΜΠ (κτ.Γκίνη) η συζήτηση για τα οργανωτικά ζητήματα της διαδήλωσης.

Η περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού που προκλήθηκε από τη βύθιση στη Σαλαμίνα του σαπιοκάραβου “Αγία Ζώνη ΙΙ”

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΗΤΑΝ ENA KΡΑΤΙΚΟ KAI ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Παρ’ όλη την κυβερνητική προπαγάνδα, την αντιπολιτευτική σπέκουλα και την παραπληροφόρηση των μμε, οι περιβαλλοντικές συνέπειες παραμένουν ανυπολόγιστες και οι κρατικές ευθύνες ανεξίτηλες. Η πραγματική απάντηση και σ’ αυτό το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα μπορεί να δοθεί μόνο στους δρόμους της Αντίστασης και του Αγώνα.

 

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Σάββατο 21 Οκτώβρη, Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά, στις 12.00