ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Η απόφαση του eurogroup της 15ης Ιουνίου, ύστερα από τις περίφημες πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και των ιμπερια-ληστών δανειστών για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, αποτελεί ταφόπλακα για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Με το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται ολοφάνερα η διαρκής όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τόσο εντός της ΕΕ μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας όσο και μεταξύ της ίδιας της ΕΕ( ΕΚΤ,Κομισιόν,ESM) και του αμερικανοκρατούμενου ΔΝΤ. Η απόφαση ενός ακόμα  eurogroup σημαίνει τη συνέχιση της κοινωνικής λεηλασίας, που ξεκίνησε από το 2010 και θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη μνημονιακή γενοκτονία της κοινωνίας,αν δεν αντιδράσει το εργατικό κίνημα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ο νεοαποικιοκρατικός χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων και  η υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Αλ.Τσίπρας στην αρχή έλεγε ότι «Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ευρώ μέτρα» και τελικά ψηφίσθηκαν νέα δυσβάστακτα μέτρα της τάξεως των 4,5 δις, τα οποία πλήττουν 900.000 συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» (από 1.1.2019), στέλνουν στον καιάδα τα πιο εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου(από το 2020), τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα, απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις και καταργώντας ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία με το άνοιγμα των καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο. Ο πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλεγε ότι «είναι θέμα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας, ακόμη και παραβίασης του Συντάγματος, ακόμη και να συζητάμε για προνομοθέτηση νέων  μέτρων»  και τελικά νομοθετήθηκαν τα παραπάνω μέτρα, για να  συμμορφωθεί προς τις επιταγές των ιμπερια-ληστών δανειστών.

Η συγκυβέρνηση, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ντόπιας παρασιτικής αστικής τάξης, εκλιπαρούσε να λάβει ως αντάλλαγμα μέτρα για την «ελάφρυνση»  και τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου η χώρα «να βγει στις αγορές» (κάτι το οποίο ακούγεται από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά) και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως επιθυμεί η ελληνική τραπεζική ολιγαρχία. Τελικά, το μόνο που κατάφερε να πάρει ήταν αόριστες υποσχέσεις για διευθέτηση του χρεόυς μετά  τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (Αύγουστος 2018), ενώ η πρόσφατη απόφαση του eurogroup παραπέμπει επανειλημμένα -δίχως να προσθέτει κάτι ουσιαστικό- στην απόφαση του eurogroup 22ης Μαιού 2016. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς η ίδια η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά «μεταξύ 0-15 ετών». Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, καθώς η σύνδεση του χρέους με τη πορεία του ΑΕΠ και η λεγόμενη αναπτυξιακή ρήτρα με τη δημιουρφία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελούν εναλλακτικούς τρόπους για την αποπληρωμή του ληστρικού χρέους. Μάλιστα, η απελευθέρωση της δανειακής δόσης των 8,5 δις πραγματοποιείται για την αποπληρωμή χρέους  7 δις(!), ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δις δεν επαρκούν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανέρχονται σε 3,9 δις. Η απόφαση του eurogroup αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την πολιτική χρεωκοπία της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, ένα από τα πιθανά σενάρια της Κομισιόν για το δημόσιο χρέος προβλέπει την εκτίναξή του  το 2060 στο 241% (!)του ΑΕΠ από 179% με το ΔΝΤ σε αντιπαράθεση με τη ΕΕ να συνεχίζει να θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος.   Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, καθώς το πρώτο δέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση με την καταρχήν έγκριση, αναδεικνύει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τους  ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των ΗΠΑ και των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας, στην οποία θα διεξαχθούν εκλογές το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή  το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την πιο παρατεταμένη κρίση της ιστορίας του,   οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες (Τραμπ,Brexit)  ,το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ κλυδωνίζεται λόγω του κινδύνου έκρηξης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ιταλία και της ανόδου ακροδεξιών ρευμάτων ευρωσκεπτικιστικού χαρακτήρα, η ανακούφιση στις Βρυξέλλες με την εκλογή του αγαπημένου παιδιού των τραπεζών Μακρόν δεν φαίνεται να κρατήσει πολύ,  οι περιφερειακές συγκρούσεις εντείνονται και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα τσακίζονται στο βωμό της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και κερδοφορίας

Στο δεδομένο ιστορικό πλαίσιο ο ελληνικός καπιταλισμός δεν νοείται πλέον δίχως την εφαρμογή των μνημονίων,καθώς θεσμοθετείται ένα υπερ-μνημόνιο διαρκούς επιτροπείας. Μέχρι το 2022 ο στόχος για τα αιμοσταγή πρωτογενή πλεονάσματα καθορίστηκε στο 3,5% και «ίσο είτε ανώτερο αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 ως το 2060», προμηνύοντας νέα πολλά μνημόνια και διαμορφώνοντας έναν άγριο και αχαλίνωτο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό .Το δημόσιο χρέος,λοιπόν αποτελεί με την εφαρμογή των μνημονίων και των ντερεκτίβων της ΕΕ μηχανισμό κοινωνικής λεηλασίας, λαφυραγώγησης του δημόσιου πλούτου, διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ Βορρά- Νότου,όχημα για τη φρενήρη επέλαση του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Γιατί κανένα χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, όταν η ζωή της πλειοψηφίας της κοινωνίας καθίσταται αβίωτη. Γιατί εντός του σφαγείου της ΕΕ μόνο μνημόνια, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών περιμένουν τον εργαζόμενο λαό. Γιατί το μόνο χρέος που έχει ο λαός και η νεολαία είναι το χρέος της ανατροπής αυτού του σάπιου και ανθρωποκτόνου συστήματος, της σύγκρουσης με την αστική τάξη και το κράτος της, της επαναστατικής εξόδου από την ΕΕ από τη σκοπιά της διεθνιστικής αλληλεγγύης,Γιατί τίποτα δεν τελείωσε και όλα συνεχίζονται μέχρι την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά κεφαλαίου,ΕΕ,ΔΝΤ.Γιατί μόνο αν ξαναβγούμε στους δρόμους,  το λαϊκό επαναστατικό κίνημα θα νικήσει.

ΜOΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦH ΤΟΥ ΧΡEΟΥΣ

ΚΑΜIΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΝΤOΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝEΣ ΚΕΦAΛΑΙΟ

ΠOΛΕΜΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ,ΚΕΦΑΛΑΙΟ ,ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΌ

Ταξική Aντεπίθεση (Oμάδα Aναρχικών και Kομμουνιστών)

Πανελλαδικό 2ήμερο Αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων – Συγκέντρωση στο υπ. Δικαιοσύνης, Παρασκευή 30 Ιούνη 12μ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΗ

Την Πέμπτη 29 Ιούνη, στην πλατεία Εξαρχείων, έχει καλεστεί μία κατ’ επίφαση “συγκέντρωση” από την ΠΟΑΣΥ (τον συνδικαλιστικό φορέα των κατασταλτικών δυνάμεων), που λειτουργεί στην πράξη ως προπομπός, ως ο “λαγός” μίας διακηρυγμένης από το κράτος κατασταλτικής επιχείρησης. Στο πλαίσιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, προωθείται η συνολική στοχοποίηση του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος και των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Η επίθεση σε καταλήψεις, σωματεία βάσης και συνελεύσεις γειτονιάς, η αναβάθμιση του νομικού και θεσμικού οπλοστασίου απέναντι σε όσους αγωνίζονται, οι διώξεις και οι βαριές καταδίκες είναι κομμάτια μίας ενιαίας εκστρατείας.

Μίας εκστρατείας που στοχεύει και την περιοχή των Εξαρχείων, ως ένα επί δεκαετίες σημαντικό πεδίο έκφρασης και δραστηριότητας των αντι-κρατικών και αντικαπιταλιστικών δυνάμεων. Δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στη μετατροπή των Εξαρχείων σε διασκεδαστήριο και χώρο παρέλασης για τις μαφίες και τους πραιτωριανούς του καθεστώτος που επιχειρούν να πλήξουν το πολιτικό, κοινωνικό και ταξικό αντι-παράδειγμα που εκφράζεται στα Εξάρχεια. Κι αυτό το παράδειγμα υπερασπιζόμαστε ως συνέλευση, επιδιώκοντας την κατίσχυση των αδιαίρετων αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης. Και θα το υπερασπιζόμαστε απέναντι στην παρουσία του κράτους, των καπιταλιστών και των εμπροσθοφυλακών τους, πατώντας στο έδαφος που δημιούργησαν χιλιάδες. Πατώντας στην εμπειρία των αγώνων και των εξεγέρσεων που έχουν μπολιάσει την περιοχή των Εξαρχείων, όπως η εξέγερση του Δεκέμβρη του ‘08.

Στις 6 Δεκέμβρη του 2008, μετά από διαπληκτισμό νεαρών που βρίσκονταν στην οδό Μεσολογγίου με πλήρωμα της αστυνομίας, τραυματίζεται θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Η εξέγερση που ακολούθησε και εξαπλώθηκε στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, έφερε στο προσκήνιο τα προτάγματα της αυτοοργάνωσης, της αδιαμεσολάβητης δράσης, της αλληλεγγύης. Η σύνδεση της περιοχής των Εξαρχείων με την εξέγερση του 2008, ανέδειξε ακόμα περισσότερο την περιοχή ως εστία αγώνων. Η νοηματοδότηση των Εξαρχείων από τους αγωνιζόμενους, τόσο συμβολικά όσο και υλικά, ως κέντρο αγώνα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των κρατικών και καπιταλιστικών σχεδιασμών.

Μετά την εξέγερση του ‘08 η αγωνιστική γειτονιά των Εξαρχείων, η γειτονιά της κοινωνικής αντεξουσίας και της νεανικής ανυπακοής μετατράπηκε σταδιακά, παράλληλα με την οικονομική κρίση και τον καπιταλισμό που σάπιζε, σε ένα ιδιόμορφο γκέτο διακίνησης ναρκωτικών και σε αρένα κοινωνικού κανιβαλισμού. Η στρατηγική του κράτους για την περιοχή εξυπηρετήθηκε με τη μεταφορά κυκλωμάτων ναρκεμπορίας που τη λυμαίνονταν και επιδίδονταν σε εμπόριο σε κάθε σημείο της γειτονιάς και με την ανάπτυξη αντικοινωνικών συμπεριφορών (σεξιστικές επιθέσεις, φέρμες, απολιτικοί τσαμπουκάδες). Και όταν μιλάμε για κυκλώματα δεν αναφερόμαστε σε χρήστες και μικροπαραβατικούς. Μιλάμε για ένοπλους διακινητές που εμπορεύονταν καθημερινά ναρκωτικές ουσίες συμμετέχοντας σε ιεραρχικές ομάδες, οι οποίοι σαν καπιταλιστές της νύχτας έκαναν τα πάντα για την κερδοφορία και την ανάπτυξη του παράνομου κεφαλαίου.

Αυτά τα αδίστακτα κυκλώματα κατάφεραν σταδιακά να αναπτυχθούν στη γειτονιά και να ηγεμονεύσουν κάνοντας διπλή δουλειά. Από τη μια τη δουλειά των ρουφιάνων της αστυνομίας στην πλατεία και από την άλλη ασκώντας μια εξουσιαστική σχέση επιβολής πάνω στο κίνημα και τους συντρόφους που αισθάνθηκαν την απειλή στο πετσί τους. Δεν ξεχνάμε τους πυροβολισμούς σε καταλήψεις, τις σκυλομαχίες με pitbull που διοργάνωναν στην πλ. Εξαρχείων, τις παραλίγο δολοφονίες συντρόφων από τα μαχαίρια τους, την ένοπλη παρουσία τους μέσα στην πλ. Εξαρχείων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για φυλακισμένο αναρχικό.

Με όλα αυτά και σε συνδυασμό με τις επελάσεις των μηχανοκίνητων ομάδων Δέλτα κατά δομών, ανθρώπων και στεκιών, το κράτος προσωρινά επανέκτησε έναν σχετικό έλεγχο και κυριαρχία τόσο στην περιοχή γενικά όσο και στην πλατεία ειδικά, που αποτελεί και ένα τρόπαιο που το διεκδικεί με κάθε τρόπο. Παρ’ όλα αυτά η σπίθα της εξέγερσης διατηρήθηκε αναμμένη όπως και η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η 6η Δεκέμβρη συνέχισε να αποτελεί ένα πεδίο οξυμένης αντιπαράθεσης μεταξύ της νεολαίας και των δυνάμεων καταστολής που εκφράζεται δυναμικά στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σήμερα, το τσάκισμα των μαφιόζων στη γειτονιά των Εξαρχείων και η εκδίωξη τους από την πλατεία διαμορφώνει ένα νέο πραγματικά συγκρουσιακό περιβάλλον. Ένα τοπίο ανειρήνευτης συνύπαρξης των επαναστατικών δυνάμεων με το “οργανωμένο έγκλημα” και τα τσιράκια του.

Και είναι σήμερα, μοναδική η ευκαιρία που δίνεται για να οικειοποιηθούμε με αγωνιστικούς όρους τα Εξάρχεια μετατρέποντάς τα σε πρότυπο αγωνιστικής και ελευθεριακής γειτονιάς, σε όχημα Επαναστατικής Ανατροπής.

Σε αυτή τη συγκυρία το κράτος βρίσκει ασήμαντες αφορμές για να περικυκλώσει με στρατιωτικοποιημένους όρους την πλατεία και να διεισδύσει στη γειτονιά, επιστρατεύοντας μέχρι και τεθωρακισμένα jeep με άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ που με το δάχτυλο στη σκανδάλη δίνουν μια εντύπωση κατεχόμενης γειτονιάς. Είναι ξεκάθαρο ότι η στρατιωτικοποιημένη περικύκλωση της γειτονιάς μας αποσκοπεί στο να συνηθίσουμε τον τρόμο, να εξοικειωθούμε με την εικόνα της αστυνομίας δίνοντάς της χώρο για να εισχωρήσει και βαθύτερα μέχρι να καταλάβει την πλατεία. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται και η προκλητική ανακοίνωση της “συγκέντρωσης” της ΠΟΑΣΥ, την Πέμπτη στην πλ. Εξαρχείων.

Για εμάς, η παρουσία αυτών των ένστολων δολοφόνων και βασανιστών είναι η άλλη όψη των ναρκομαφιόζων και των εμπόρων τους που εκδιώχθηκαν από την περιοχή με αγώνες. Είναι ο στρατός ενός συστήματος που επιβάλλει τη φτώχεια και τον φόβο.

 

Έξω οι μπάτσοι και οι μαφιόζοι από τα Εξάρχεια

 

 

Άνοιγμα Πολιτικού Περιπτέρου, Πέμπτη 29 Ιούνη από τις 12:00 μέχρι όσο πάει

Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων

Ιούνιος 2017

 

 

https://athens.indymedia.org/post/1575380/

Εισήγηση της Εκδήλωσης: σχέσεις ανάμεσα στην Αντίσταση ενάντια στο φασισμό και τις εμπειρίες του επαναστατικού Αντάρτικου (1970-80)

Στοχεύοντας στην πολιτική αυτομόρφωση, την ιδεολογική συγκρότηση και την υπεράσπιση της επαναστατικής μνήμης, η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) διοργανώνει το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο “χθες, σήμερα αύριο…η Επανάσταση λέει ήμουν είμαι και θα είμαι”, έχοντας τη χαρά να φιλοξενεί τον σύντροφο Antonio P. και τους υπόλοιπους συντρόφους από την κατάληψη Panetteria του Μιλάνου.

Η σημερινή πρώτη εκδήλωση αφορά την ιστορία, την επαναστατική ιστορία της Ιταλίας, μιας γειτονικής μας χώρας με πλούσια πολιτική-θεωρητική συμβολή στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, μια ιστορία που σε διάφορες περιόδους της έχει επηρεάσει αλλά και έχει επηρεαστεί και από την ιστορία του επαναστατικού κινήματος, εδώ στην Ελλάδα. 

Ως προς τη πολιτική-θεωρητική συμβολή, ενδεικτικά μπορούν ν’ αναφερθούν τα ονόματα του αναρχικού Ερρίκο Μαλατέστα και του κομμουνιστή Αντόνιο Γκράμσι και η εξάπλωση που γνώρισαν οι ιδέες τους στους κόλπους τους διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Όσον αφορά την επιρροή της ιταλικής επαναστατικής κίνησης ιδεών στις εγχώριες πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες, αξίζει ν’ αναφερθεί η λησμονημένη συνεισφορά στη διάδοση στην Ελλάδα των επαναστατικών ιδεών που είχαν ήδη βάλει φωτιά στην ιταλική χερσόνησο και την υπόλοιπη Ευρώπη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, η συνεισφορά των Ιταλών αναρχικών που βρέθηκαν στην Ελλάδα είτε σαν πολιτικοί πρόσφυγες μετά από εξεγέρσεις και κύματα καταστολής στην Ιταλία, είτε σαν εθελοντές μαχητές στους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους στην Κρήτη και τη Μακεδονία.

Ενδεικτικά, και σε σχέση με την πιο πρόσφατη ιστορική περίοδο, αξίζει ν’ αναφερθεί και η επιρροή που άσκησε το ιταλικό επαναστατικό κίνημα, οι πρακτικές και οι ιδέες του, κυρίως εκείνες των διάφορων τάσεων της εργατικής αυτονομίας αλλά όχι μόνο, στο ελληνικό επαναστατικό κίνημα, ιδιαίτερα από τη μεταπολίτευση κι έπειτα.

Αντίστροφα, όπως αποτυπώνεται και από το υλικό που προβλήθηκε, οι εξελίξεις στο κομμουνιστικό κίνημα στην Ιταλία με το τέλος του πολέμου και την πτώση του φασισμού, επηρεάστηκαν άμεσα από τις εξελίξεις που υπήρξαν στο κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τρίχρονης λαϊκής Επανάστασης του ΔΣΕ (1946-49).

Όσον αφορά τη μεταπολεμική περίοδο, την περίοδο της αμερικανοκρατίας, η αμνήστευση και η ατιμωρησία φασιστών αξιωματούχων και στελεχών καθώς και η διατήρηση των δοσιλογικών μηχανισμών, τα “πακέτα Μάρσαλ”, όταν από τη Σαρδηνία μέχρι την Κρήτη, από την Κύπρο μέχρι την Σικελία– η Μεσόγειος μετατρεπόταν σε νατοϊκό στρατόπεδο και αεροπλανοφόρο, θα είναι από τα στοιχεία που θ’ αποτελέσουν τον κοινό τόπο για Ελλάδα και Ιταλία, αφού κατά τη διάρκεια του “ψυχρού πολέμου” με την ΕΣΣΔ, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν χρέη ευρωατλαντικού φυλακίου.

Σε σχέση με την αποψινή εκδήλωση, πιο συγκεκριμένα αποπειράται να πιάσει εκείνο το νοητό αλλά και κυριολεκτικό νήμα που συνδέει την επανάσταση που δεν έγινε με το τέλος του πολέμου και την πτώση του φασισμού στην Ιταλία, με την τελευταία απόπειρα για έφοδο στον ουρανό, την οποία η αστική γλώσσα της χειραγώγησης και της αφομοίωσης ονόμασε μολυβένια χρόνια, λίγες δεκαετίες αργότερα.

Τα δυο ντοκιμαντέρ που παρουσιάσαμε απόψε, με τις μαρτυρίες του Paolo Finardi και του Giovanni Gerbi –δύο παρτιζάνων αντιφασιστών της γενιάς της προδομένης Επανάστασης– δημιουργήθηκαν και από συντρόφους που αγωνίστηκαν ένοπλα μέσα από τις γραμμές των Ερυθρών Ταξιαρχιών, μιας από τις μαζικότερες και μακροβιότερες κομμουνιστικές Οργανώσεις του επαναστατικού Αντάρτικου στην Ευρώπη. Και αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί μια χειροπιαστή αποτύπωση αυτού του νήματος, αυτής της διαχρονικής ιστορικής συνέχειας την οποία ο Μαρξ διατύπωνε συνοπτικά με τα παρακάτω λόγια:

Οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία, τη δημιουργούν όμως όχι όπως τους αρέσει, όχι μέσα σε συνθήκες που οι ίδιοι διαλέγουν, μα μέσα σε συνθήκες που υπάρχουν άμεσα, που είναι δοσμένες και που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν. Η παράδοση όλων των νεκρών γενεών βαραίνει σα βραχνάς στο μυαλό των ζωντανών [1].

Παράλληλα όμως και προς αποφυγή ιστορικών στρεβλώσεων και κακέκτυπων μιμητισμών, πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη και οι υπάρχουσες συνθήκες στο τότε, οι συσχετισμοί ισχύος στον διαχρονικό ταξικό πόλεμο και τον διεθνή καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό καταμερισμό.

Σε σχέση με το ανατρεπτικό-επαναστατικό κύμα που σηκώθηκε στην Ιταλία από το ’68-69 κι έπειτα, αναμφίβολα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη, όχι μόνο η δεδομένη ιστορική και υλική συνέχεια σε σχέση με τους παρτιζάνους αγωνιστές της δεκαετίας του ’40, αλλά και το διεθνές πλαίσιο σ’ εκείνη την συγκεκριμένη ιστορική φάση, οι αντιαποικιακοί-αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες που από το Βιετνάμ και την Καμπότζη, μέχρι την Κούβα και την Ουρουγουάη προκαλούσαν τριγμούς στο ψυχροπολεμικό οικοδόμημα της “πυρηνικής ειρήνης”, ανοίγοντας ρωγμές και μέσα στις μητροπόλεις των καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ήταν η εποχή που οι τοίχοι στο Τορίνο έγραφαν: ο Ανιέλι την Ινδοκίνα την έχει στο εργοστάσιο.

Όπως επίσης και πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η στρατηγική της έντασης με την οποία, από την πολύνεκρη σφαγή του Κράτους στην πλατεία Φοντάνα στο Μιλάνο στις 12 Δεκέμβρη του 1969 κι έπειτα, η ιταλική αστική Τάξη και το Κράτος της, με τη συνδρομή των ευρωατλαντικών συμμάχων και προστατών τους και των φασιστών ενεργούμενων τους, προσπάθησαν να λυγίσουν τους μαζικούς ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες που είχαν αρχίσει ν’ αναπτύσσονται, στην μοναδική –εκείνη την περίοδο– μαζί με τη Γαλλία, αστική-κοινοβουλευτική δημοκρατία της ευρωπαϊκής Μεσογείου.

Σύμφωνα με μια διαδεδομένη ερμηνεία, ο κίνδυνος επιβολής πραξικοπήματος, που καταγράφηκε με δύο τουλάχιστον αποτυχημένες απόπειρες τις δεκαετίες 1960-70, ήταν εκείνος που ώθησε χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες στην ένοπλη ριζοσπαστικοποίηση. Ως προς αυτό, αναμφίβολα ο κίνδυνος επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος, τα νέα που έρχονταν από την Ελλάδα των συνταγματαρχών και τη Χιλή του Πινοσέτ, αλλά και η στρατηγική της έντασης στην ίδια την Ιταλία, με τη συμβολή και Ελλήνων φασιστών παρακρατικών της χούντας (σε μια περίοδο όπου το ιταλικό επαναστατικό κίνημα συμπαραστεκόταν έμπρακτα στις ελληνικές αντιδικτατορικές οργανώσεις και τα μέλη τους), αποτελούν παράγοντες που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία και την εξέλιξη της τελευταίας, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, μαζικής και πολιτικά οργανωμένης επαναστατικής απόπειρας του προλεταριάτου στην Ευρώπη.

Αλλά από μόνος του αυτός ο κίνδυνος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων ανάμεσα στις τάξεις, την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και της οικονομικής ανάπτυξης στις δεκαετίες 1950-60, η νέα εργατική βάρδια, στη μεγάλη της πλειοψηφία εσωτερικοί μετανάστες από το νότο στα εργοστάσια και τις βιομηχανίες του βορρά, και η ορμή με την οποία μπήκε στον αγώνα από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 κι έπειτα αυτή η νέα εργατική τάξη, χωρίς μερικά βασικά στοιχεία γύρω από την διάρκεια και την ένταση με την οποία αποτυπώθηκε ο κοινωνικός ανταγωνισμός και η ταξική πάλη, γύρω από τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου και τη στρατιωτικοποίηση της αστικής δημοκρατίας μέσω της επιβολής της ειδικής νομοθεσίας και του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, κάθε ματιά θα είναι λειψή.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τη συμβολή του συντρόφου Αντόνιο θα μπορέσουμε να ρίξουμε μια πιο ολοκληρωμένη ματιά. Μια ματιά που εκκινώντας από το χθες, θα συμβάλει στην πολιτική συγκρότηση του σήμερα, για την έφοδο στον ουρανό του αύριο. Γιατί, όπως έχει γραφτεί πρόσφατα και αλλού:

Η ιστορία δεν είναι μια απλή εξάσκηση ακαδημαϊκών γνώσεων και μια απλή αλληλουχία σημαντικών γεγονότων. Η ιστορία είναι το ίδιο το αίμα που ποτίζει το παρόν και το μέλλον μας. Είναι ταμπούρι, είναι προμαχώνας, είναι θέση μάχης στον διεξαγόμενο ταξικό πόλεμο. Η επαναστατική μνήμη δεν είναι νεκρό γράμμα, δεν είναι μαυσωλείο. Είναι ζώσα ιστορία, διδάσκει, πλάθει το παρόν μας και φωτίζει το μέλλον. Από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του χθες παίρνουμε τη σκυτάλη για να συνεχίσουμε την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, δίχως αφέντες και δούλους. Για μια κοινότητα των ανθρώπινων αναγκών και όχι του αδηφάγου καπιταλιστικού κέρδους. Ακόμα και όταν δεν ταυτιζόμαστε με τους αγώνες του χθες, τιμάμε τη μνήμη τους, πλουτίζουμε τη χλώρη και πλαταίνουμε τη γη στο περιβόλι που μας κληρονομήσαν. Βυθιζόμαστε στις ρίζες του παρελθόντος για να στήσουμε τον κορμό μας ακόμα πιο στέρεα στο παρόν και να υψώσουμε τα κλαδιά μας ακόμα ψηλότερα στο μέλλον. Η κληρονομιά του χθες δεν είναι στάχτη. Είναι ζωντανό κύτταρο της σημερινής μάχης [2]

Η σημερινή εκδήλωση θα μπορούσε ν’ αφιερωθεί σε πολλούς και πολλές, αγωνιστές και αγωνίστριες από την Ιταλία και την Ελλάδα που με τη ζωή τους και τη δράση τους διέσχισαν, μέσα στο πέρασμα της ιστορίας, το ανηφορικό αλλά αναγκαίο μονοπάτι του αγώνα των λαών ενάντια στους δυνάστες τους, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων…

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Antonio Pelegrino, λιποτάκτη του ιταλικού κατοχικού στρατού που εντάχτηκε στο ΕΑΜ και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε μαζί με άλλους αγωνιστές στις 15 Μάρτη του 1944 στο μπλόκο της Καλογρέζας, την Elena Angeloni και τον Γιώργο Τσικουρή του ΠΑΜ, που έχασαν τη ζωή τους στις 2 Σεμπτέμβρη του 1970, μετά από την πρόωρη έκρηξη μηχανισμού που τοποθετούσαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, τον φοιτητή Κώστα Γεωργάκη, που αυτοπυρπολήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη του 1970 στη Γένοβα θυσιάζοντας τη ζωή του για να στείλει σ’ όλον τον κόσμο ένα μήνυμα Αντίστασης και Αγώνα ενάντια στη χούντα.

Παρ’ όλα αυτά, θα θεωρούσαμε παράλειψη να κλείσουμε αυτή τη σύντομη εισήγηση, χωρίς μια αναφορά στη μνήμη των συντρόφων στην Ιταλία που έπεσαν στο Αγώνα σε πιο πρόσφατους καιρούς, πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του 21ου αιώνα. Στον σύντροφο Carlo Giuliani που στις 20 Ιούλη συμπληρώνονται 16 χρόνια, από όταν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εναντίον της συνόδου του G8 στη Γένοβα– δολοφονήθηκε από τους ένστολους φρουρούς της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής Εξουσίας. Στον σύντροφο Mario Galesi, μέλος της οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα (BR-PCC) που έπεσε μαχόμενος σε ένοπλη συμπλοκή κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο Αρέτσο στις 2 Μάρτη του 2003. Στον σύντροφο DaxDavide Cesare που δυο βδομάδες αργότερα, τη νύχτα της 16ης προς 17 Μάρτη του 2003, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο, έπειτα από ενέδρα οικογένειας φασιστών μαχαιροβγαλτών.

Στους σκοτεινιασμένους καιρούς που ζούμε, ελπίζουμε η αποψινή εκδήλωση να συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, έτσι ώστε όπως γράφει και ο σύντροφος Δημήτρης Κουφοντίνας, να μην λησμονηθεί το χνάρι που άφησαν στην ιστορία οι σύντροφοι που έπεσαν [3].

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Αθήνα, Ιούνης 2017

[1] Καρλ Μαρξ: Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη.

[2] Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της επαναστατικής ιστορίας: κάλεσμα στο διήμερο εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ ( ΕΜΠ, Αθήνα 10&11/2/2017).

[3] Δημήτρης Κουφοντίνας: 13 Απαντήσεις, εκδ. Μονοπάτι.

 

Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους. Σύγκρουση με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

«Δεν έχει σημασία τι είναι δίκαιο ή άδικο, βρισκόμαστε σε πολεμική κατάσταση», είχε δηλώσει προκλητικά πριν λίγα χρόνια ο παρασημοφορημένος από το FBI Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης θα μπορούσε να αναφέρεται στα μνημόνια, τη συνεργασία αστυνομίας και εμπόρων ναρκωτικών στα Εξάρχεια ή τους εικονικούς πνιγμούς για τη βίαιη απόσπαση DNA από πολιτικούς κρατούμενους.

Μετά το Σεπτέμβρη του 2009 (όπου και πραγματοποιείται η πρώτη επιχείρηση εξάρθρωσης της ΣΠΦ με την εισβολή στο σπίτι στο Χαλάνδρι) ξεκινάει στην Ελλάδα ένα σύνθετο, πολυεπίπεδο κατασταλτικό σχέδιο, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Δεν μιλάμε για ένα ακόμα πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων. Αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντι-εξέγερσης, στην οργάνωση της προληπτικής αντεπανάστασης από την πλευρά του αστικού κράτους. Tην εποχή εκείνη το καθεστώς βρισκόταν με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και είχε στην πλάτη του τα πρόσφατα γεγονότα του Δεκέμβρη, αυτά της αυθόρμητης και βίαιης εξέγερσης, που ξέσπασε σε όλη την Ελλάδα αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Μετά το 2009, επιβάλλεται ένα καθεστώς μόνιμης έκτακτης ανάγκης: Η Αγγελική Κουτσουμπού βρίσκεται στο Σύνταγμα αιμόφυρτη, χτυπημένη από μηχανή της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, το Δεκέμβρη του 2009. Ο Γιάννης Καυκάς βρίσκεται σε “προθανάτια κατάσταση”, ύστερα από επίθεση των ΜΑΤ σε αντι-μνημονιακη διαδήλωση το 2011. Ένα χρόνο μετά, το 2012, αντιφασίστες διαδηλωτές βασανίζονται μέσα στη ΓΑΔΑ και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τους καλύπτει πλήρως. Οι αναρχικοί συλληφθέντες στο Βελβεντό το 2013 βασανίζονται, ενώ η αστυνομία δημοσιεύει τις φωτογραφίες τους, οι οποίες περιφέρονται στα κανάλια. “Όχι τόσο για να επαναφέρει κάποια ισορροπία, όσο για να φανερώσει, ως το ακρότατο σημείο, την ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στον υπήκοο που τόλμησε να παραβιάσει το νόμο και τον παντοδύναμο ανώτατο άρχοντα που διατρανώνει τη δύναμή του”. Την αστυνομική κτηνωδία συμπληρώνουν οι χιλιάδες προληπτικές προσαγωγές, οι μαζικές συλλήψεις, η διόγκωση των κατηγοριών, η βιομηχανία των προφυλακίσεων, ο στρατός κατοχής στα Εξάρχεια, η επικήρυξη καταζητούμενων αναρχικών.

Ο πυρήνας της κατασταλτικής πολιτικής παραμένει ίδιος, ακόμα και μετά το Γενάρη του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποτιθέμενες ευαισθησίες του στα “ανθρώπινα δικαιώματα” και παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, παραμένει σταθερός στο στρατηγικό στόχο της “αντι”αντιτρομοκρατικής πολιτικής: την εξουδετέρωση του “εσωτερικού εχθρού”.

Εισβάλλει στην κατειλημμένη πρυτανεία και φτάνει τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας στα όρια του θανάτου, λίγους μήνες μόνο μετά την εκλογή του. Βασανίζει τους αγωνιστές Κ. Σακκά, Μ. Σεϊσίδη και Π. Ασπιώτη για να τους αποσπάσει DNA. Καταδικάζει τον Μ. Σεϊσίδη σε 36 χρόνια και σε ισόβια τον αναρχικό και μέλος του ΕΑ Ν. Μαζιώτη για την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδας (όπου στεγάζεται και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα), στην οποία δεν τραυματίστηκε κανένας πολίτης ή αστυνομικός, ενώ μετά τη σύλληψη της Π. Ρούπα κρατάει σε ομηρία το 6χρονο παιδί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να αρνείται ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα στους πολιτικούς κρατούμενους, όπως η χορήγηση άδειας, αφού διατηρεί το φασιστικό νόμο Δένδια, που επιτρέπει το εισαγγελικό βέτο στις αποφάσεις του συμβουλίου των φυλακών. Απαγόρευσε ακόμα και εκδήλωση -σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές- τον Δεκέμβρη του 2016 στη Νομική Σχολή. Λογόκρινε, στην πράξη, πολιτική συζήτηση με θέμα τη χορήγηση άδειας στον πολιτικό κρατούμενο Δ.Κουφοντίνα, την οποία του στερούν εδώ και 7 χρόνια. Την προηγούμενη μέρα, μάλιστα, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε στειλει στις φυλακές απόρρητο έγγραφο, το οποίο απαγόρευε στον Δ. Κουφοντίνα να παρέμβει τηλεφωνικά στην εκδήλωση, απειλώντας τον με την πειθαρχική κύρωση απαγόρευσης υποβολής αίτησης για άδεια για τα επόμενα δύο χρόνια. Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της λογοκρισίας και της δίωξης του φρονήματος, κινήθηκαν και οι νέες διατάξεις του “αντι”τρομοκρατικού νόμου που προσπάθησε να περάσει κρυφά το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε άσχετο νομοσχέδιο, όπου ποινικοποιούταν ρητά η έκφραση γνώμης. Πρόκειται για διατάξεις που αποσύρθηκαν προσωρινά, αλλά θα κατατεθούν ξανά αργότερα όπως διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνείας στην αμερικάνικη πρεσβεία και στα τζάκια της μεγαλοαστικής τάξης.

Η συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αποδεικνύει το γεγονός ότι η περιθωριοποίηση, η ποινικοποίηση και η καταστολή της επαναστατικής δράσης, καθώς και των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, δεν αφορά το μένος κάποιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες του κεφαλαίου. Και σήμερα -μέσα σε ένα περιβάλλον καπιταλιστικής κρίσης, όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων και απαξίωσης του αστικού πολιτικού κόσμου- υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συντριβούν οι επαναστατικές δυνάμεις, οι αναρχικοί και οι κομμουνιστές. Να εξουδετερωθούν τα προτάγματα της οργάνωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, της άμεσης σύγκρουσης με το καθεστώς, της αντίστασης, της έμπρακτης αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Να εξουδετερωθούν τα οράματα της κοινωνικής επανάστασης,, της αναρχίας και του κομμουνισμού.

Σήμερα, πρέπει να χτυπηθούν οι πολιτικές πρωτοπορίες για να θωρακίσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της και να ξεπεράσει την κρίση η εγχώρια αστική τάξη. Να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι χωρίς όμως να οξυνθεί η ταξική πάλη, χωρίς να σηκώσει κεφάλι ο λαός. Πώς αλλιώς θα σωθεί το ευρώ; Πώς αλλιώς θα υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις των εγχώριων εργοδοτικών ενώσεων και θα μετατραπεί όλη η χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Πώς αλλιώς θα μεταφερθεί αξία -μέσα από τα τοκοχρεολύσια, το δανεισμό για την ανατροφοδότηση του κρατικού χρέους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας- από την περιφέρεια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα;

Τους τελευταίους μήνες η συγκυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια αθόρυβη, αλλά συνεχή και συστηματική επίθεση στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο αναρχικός Μάριος Σεϊσίδης καταδικάστηκε σε 36 χρόνια κάθειρξη -από ένα δικαστήριο εντεταλμένο- βασιζόμενο μονάχα σε ένα έγγραφο πραγματογνωμοσύνης DNA από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Πρόκειται για μια εκδικητική ποινή, η οποία αποζητούσε τη ρεβάνς για τα 11 χρόνια φυγοδικίας του συντρόφου και την πολιτική στάση του απέναντι στους δικαστές: “Οι τράπεζες είναι νόμιμοι τοκογλύφοι, σύγχρονοι δυνάστες που τρομοκρατούν καθημερινά το λαό με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι σε κάποια φάση της ζωής τους πολλοί στράφηκαν πρός αυτές για να δανειστούν χρήματα, ώστε να αγοράσουν ένα σπίτι για να στεγάσουν τις οικογενειές τους. Έτσι λοιπόν τους επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς του τρομοκράτη και του ληστή, που τόσα χρόνια αποκαλούσαν εμένα και τους συντρόφους μου. Τρομοκράτες και ληστές είναι το κράτος και το αστικό προσωπικό του, αυτοί τρομοκρατούν τον λαό καθημερινά με νέα μνημόνια, νέους φόρους και συνεχόμενες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Αυτοί τους απειλούν ότι θα τους κατασχέσουν τα σπίτια τους αν δεν πληρώσουν μια δόση από τα δάνεια που πήραν. Αυτοί έχουν εξωθήσει στην αυτοκτονία χιλιάδες ανθρώπους λόγω οικονομικών προβλημάτων και όχι εμείς που αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους”.

Η εισαγγελέας Άννα Καλουτά πρότεινε την ενοχή του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου για όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για μια προκλητική πρόταση, η οποία απειλεί το σύντροφο με την ποινή ακόμα και της ισόβιας, παρά το γεγονός ότι έχει αποκαλυφτεί ότι η γελοία ιστορία με το καπέλο, τους ληστές και το DNA είναι ένα απροκάλυπτο ψέμα της “αντι”τρομοκρατικής. Χαρακτηριστικό της κακοστημένης σκευωρίας είναι ότι ο υπεύθυνος του “τμήματος εσωτερικής τρομοκρατίας” της ΔΑΕΕΒ, Ε. Χαρδαλιάς, σε κατάθεσή του παραδέχτηκε ότι «μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος στη ληστεία». Ο σύντροφος όμως δεν ονομάζεται Μιχάλης Χριστοφοράκος, δεν είναι διευθυντής της Siemens, ούτε πρόεδρος του ελληνο-γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για να κυκλοφορεί ελεύθερος. Δε συμμετείχε στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου για να αθωωθεί. Είναι κοινωνικός αγωνιστής, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα: “Θα πω για άλλη μια φορά και κλείνοντας ότι δεν έχω διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Διέπραξα όμως το αδίκημα που περικλείει όλα τα αδικήματα. Είμαι αναρχικός. Στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αποκλεισμένους και τους αδικημένους, με τους κυνηγημένους και με τους κολασμένους, με τους φτωχούς, με τους αδύνατους και τους καταπιεσμένους”.

Η εισαγγελέας Εφετών Ελ. Καρκαμπούνα στην αγόρευσή της (που κράτησε 130 λεπτά, στην προσπάθεια της να φανεί νομικά εμπεριστατωμένη) για την υπόθεση “Χαλανδρίου” πρότεινε τη βαριά καταδίκη των μελών της ΣΠΦ, καθώς και του αναρχικού Π. Μασούρα. Όσον αφορά στα μέλη, επιδιώκει πολύχρονες καταδίκες όλων εκείνων που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, έχουν έμπρακτα αμφισβητήσει το κρατικό μονοπώλιο της βίας και έχουν υπερασπιστεί δημόσια την πράξη τους αυτή. Σε ό,τι αφορά το σύντροφο Π. Μασούρα, είναι σαφές ότι στόχος της εισαγγελέως είναι να βρεθεί -μετά το Μαλανδρίνο, την Αυλώνα, τον Κορυδαλλό και τα Γρεβενά- ξανά σε κάποια φυλακή. Η εισαγγελέας και η αντιτρομοκρατική δεν μπορούν να αποδεχτούν την αταλάντευτη παρουσία του στο επαναστατικό κίνημα. Μια καθημερινή θέση μάχης στην ταξική αντιπαράθεση, που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην πολιτική του τοποθέτηση στο δικαστήριο: “Δεν δημιουργήσαμε εμείς τις στρατιές των ανέργων, των πεινασμένων και των αστέγων. Δεν τρομοκρατήσαμε εμείς την κοινωνία με γκλοπ και δακρυγόνα, με όπλα και επιστρατεύσεις απεργών, με ειδικούς νόμους εργασιακού μεσαίωνα, με μνημόνια και κατασχέσεις κατοικιών. Δεν είναι δικά μας δημιουργήματα οι αυτοκτονίες και τα ναρκωτικά. Δεν δημιουργήσαμε εμείς τις πολυεθνικές που καταληστεύουν το αίμα και τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού. Δεν δολοφονήσαμε και δεν σύραμε στα δικαστήρια εμείς την πρωτοπόρα και αγωνιζόμενη νεολαία. Δεν αρπάξαμε εμείς το ψωμί από τα χέρια του βιοπαλαιστή, ούτε νομιμοποιήσαμε τη δολοφονία ονομάζοντάς την εργατικό ατύχημα. Δεν αρπάξαμε εμείς τα φάρμακα από τον καρκινοπαθή, τα βιβλία από το μαθητή, τα δικαιώματα από τον εργαζόμενο και τον φοιτητή, τη ζωή από τον πρόσφυγα και τον μετανάστη, τη δίκαιη δίκη από τον κατηγορούμενο”.

Απορρίφθηκε, από το συμβούλιο της φυλακής, για δεύτερη συνεχή φορά η αίτηση για τακτική άδεια που είχε καταθέσει ο αναρχικός Γ. Καραγιαννίδης. Αυτή την φορά το νομικό τρικ αφορά περιστατικό ξυλοδαρμού φύλακα που είχε συμβεί το 2013 και για το οποίο ο σύντροφος είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά. Η πειθαρχική του ποινή, όμως, είχε διαγραφεί από τον Ιούλιο του 2016 και ως εκ τούτου δεν αποτελούσε λόγο απόρριψης. Την προηγούμενη φορά το συμβούλιο της φυλακής είχε κατασκευάσει ένα γραφειοκρατικό κώλυμα, απέρριψε την αίτηση γιατί ο Γ. Καραγιαννίδης τυπικά θεωρείται κρατούμενος της φυλακής Λάρισας, αν και τα τελευταία 4,5 χρόνια βρίσκεται αδιάλειπτα στον Κορυδαλλό. Ο σύντροφος όμως δεν παραιτείται, δεν εγκαταλείπει τον αγώνα και είναι ξεκάθαρος: “Η αυθαιρεσία του συμβουλίου Κορυδαλλού στερεί από δεκάδες φυλακισμένους μία- περιορισμένη έστω- διέξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο του εγκλεισμού. Ακριβώς όμως επειδή οι άδειες κατακτήθηκαν από προηγούμενες γενιές κρατουμένων και δεν παραχωρήθηκαν από κανένα συμβούλιο, η υπεράσπιση και η διεύρυνση τους αποτελεί ένα ζητούμενο για καθένα και καθεμία που διαβιοί εντός των τειχών. Αυτός και μόνο ο λόγος αρκεί για να συνεχίσω να διεκδικώ με κάθε πρόσφορο μέσο αυτήν την “ανάσα ελευθερίας””.

Η Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ηριάννα Β.Λ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή και χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Μοναδικό στοιχείο που την οδήγησε στη φυλακή της Θήβας ήταν η σχέση της με τον ΚΠ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ και έχει αθωωθεί αμετάκλητα. Για αυτό και η εισαγγελέας ρωτούσε προκλητικά την Ηριάννα κατά τη διάρκεια της δίκης, γιατί δεν χωρίσανε με το σύντροφό της. “Η Ηριάννα καταδικάστηκε για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA, το οποίο όταν ζητήθηκε από το στάδιο κιόλας της ανάκρισης για επανέλεγχο σε πιστοποιημένο και εξειδικευμένο εργαστήριο, που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία ήταν ότι τελείωσε”, έγραψε ο ΚΠ σε εφημερίδα μετά την καταδικαστική απόφαση. Φυσικά η πρόεδρος του δικαστηρίου Αποστολίδου-Δημοπούλου Ζωή (η οποία είχε καταδικάσει, πριν λίγους μήνες και το σύντροφο Μ. Σεϊσίδη) ανταμείφθηκε από την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τη συγκυβέρνηση για τις υπηρεσίες της και προήχθη σε Πρόεδρο Εφετών!

Απορρίφθηκε, για δεύτερη συνεχή φορά, η αίτηση για την τακτική άδεια που δικαιούται ο σύντροφος Κώστας Γουρνάς. Η άρνηση του αναρχικού και μέλους του Επαναστατικού Αγώνα να υπογράψει δήλωση μετάνοιας είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε από την εισαγγελέα των φυλακών, ούτε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Γιατί η στράτευση στα λαϊκά συμφέροντα και την υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το ίδιο το κράτος. Η απορριπτική πρόταση του αντιεισαγγελέα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και αποτελεί πολιτική θέση: “Με τη στάση αυτή άφησε σαφείς υπαινιγμούς για την ιδεολογική ασυμφωνία του με τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι οι νόμοι”. Ο σύντροφος παρ’ όλα αυτά στέλνει μήνυμα αντίστασης από τα υπόγεια του Κορυδαλλού: “Είναι στη δυνατότητα του κάθε αγωνιστή, του κάθε αντιστεκόμενου, σήμερα, να συνδράμει με όποιον τρόπο κρίνει ως πρόσφορο στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης και για την χορήγηση των αδειών που δικαιούνται. Γιατί αν επιτρέψουμε να επιβληθεί, σήμερα, άτυπα ή επίσημα, η αναβάθμιση του καθεστώτος εξαίρεσης μέσω των δηλώσεων αποκήρυξης, τότε δημιουργούμε αυτόματα έναν αρνητικό συσχετισμό εις βάρος όλης της κοινωνίας. Γιατί η υπόθεση της οικοδόμησης μιας κοινωνικής επανάστασης, σήμερα, εκτός από ζήτημα ενός απροσδιόριστου κοινωνικού ξεσηκωμού, είναι και ζήτημα καθημερινού πολιτικού αγώνα για την αποτίναξη των μνημονίων και του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης”.

Σήμερα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους. Να οργανώσουμε ξανά ένα πλατύ, μετωπικό κίνημα αλληλεγγύης. Για τη μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Για τη διάρρηξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Για τη νίκη. Για την αναρχία και τον κομμουνισμό.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Εργατική συγκέντρωση ενάντια στη “λευκή νύχτα”: Σάββατο 24/6, 6μμ, Ίλιον – Πλατεία Γεννηματά (κεντρική πλατεία)

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ “ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ”ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ :: ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – ΙΛΙΟΝ, 18:00

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια

Πανελλαδική Ημέρα Αλληλεγγύης στο σύντροφο Τάσο Θεοφίλου: Συγκέντρωση – Πορεία Σάββατο 24 Ιούνη, 12.00, Μοναστηράκι.

Κάλεσμα της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

στην Πανελλαδική Ημέρα Αλληλεγγύης στο σύντροφο Τάσο Θεοφίλου

Ενημέρωση από την αντιφασιστική διαδήλωση στον Ασπρόπυργο (17/6)

Με τη συμμετοχή περίπου 500 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 17/6 στον Ασπρόπυργο ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις κατά Πακιστανών εργατών γης, με τη συμμετοχή πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων, εργατικών σωματείων, της πακιστανικής κοινότητας και του μπλοκ που συγκροτήθηκε έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα της Ταξικής Αντεπίθεσης (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), το οποίο και πλαισιώθηκε από περίπου 100 συντρόφους και συντρόφισσες.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε 3 μέρες μετά τη δίκαιη επίθεση στην τοπική χρυσαυγίτικη γιάφκα, η οποία και βρέθηκε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας του συλλαλητηρίου, περιφρουρούμενη από ισχυρές δυνάμεις ένστολων ομοϊδεατών τους.

Υπό συνεχή βροχή, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του δημαρχείου Ασπροπύργου, απ’ όπου ο φασίστας δήμαρχος καλύπτει πολιτικά τα ρατσιστικά πογκρόμ του τοπικού τάγματος εφόδου και είχε ζητήσει την απαγόρευση της διαδήλωσης προς το αστυνομικό τμήμα, προς τα εκεί δηλαδή οπού οι μετανάστες εργάτες, τα θύματα των επιθέσεων μετατρέπονται σε κατηγορούμενους

Οι θρασύδειλες φασιστικές προκλήσεις, πίσω από την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, λίγο μετά από το τοπικό α.τ, αλλά κι εκείνες μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης, απαντήθηκαν συλλογικά και αποφασισμένα, αναγκάζοντας τους να τραπούν τρέχοντας σε φυγή. Κατά τη διάρκεια της συγκροτημένης αποχώρησης μας, οδηγός αγροτικού αυτοκινήτου αναπτύσσοντας ταχύτητα αποπειράθηκε να πατήσει με το όχημα του συντρόφους και συντρόφισσες, ζηλεύοντας –υπό τα απαθή βλέμματα αστυνομικών διμοιριών- τη δόξα του Γκοτζαμάνη…

Το μήνυμα στάλθηκε. Το αντιφασιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να ξανακάνει δυναμικά την εμφάνιση του στην εργατούπολη του Ασπροπύργου, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οποιοδήποτε χέρι σηκώνεται εναντίον της εργατικής τάξης και των αγωνιστων της θα κόβεται!

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ… Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΕΕΙ: HMOYN, EIMAI KAI ΘΑ EIMAI. Διήμερο Εκδηλώσεων 24 & 25 Ioύνη στο Πολυτεχνείο

ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ…

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΕΕΙ: HMOYN, EIMAI KAI ΘΑ EIMAI.

Διήμερο Εκδηλώσεων 24 & 25 Ioύνη στο Πολυτεχνείο

Σάββατο 24 Ιούνη στις 18.00, ΕΜΠ

Βιντεοπροβολές:

“Κάναμε αυτό που έπρεπε”. Μαρτυρία του Paolo Finardi (Vοlante Rossa)

“Η επανάσταση που έπρεπε να έρθει, η επανάσταση που θα έρθει”

Santa Libera, Αύγουστος 1946. Μαρτυρία του Giovanni Gerbi (Volante 808)

Εκδήλωση: σχέσεις ανάμεσα στην Αντίσταση ενάντια στο φασισμό και τις εμπειρίες του επαναστατικού Αντάρτικου (1970-80).

Με τη συμμετοχή αγωνιστή του επαναστατικού κινήματος, πρώην πολιτικού κρατούμενου για τη δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Τηλεφωνική παρέμβαση του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κυριακή 25 Ιούνη στις 18.00, ΕΜΠ

Εκδήλωση: Εξαίρεση δικαιωμάτων στις ιταλικές και τις ελληνικές φυλακές. Κινητοποιήσεις και Αγώνες των πολιτικών και των κοινωνικών κρατούμενων.

Τοποθέτηση πρώην πολιτικού κρατούμενου για τη δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών όσον αφορά τις συνθήκες εγκλεισμού και την κρατική καταστολή στην Ιταλία τις δεκαετίες 1980-90 και μια σύντομη ματιά στο σήμερα.

Τηλεφωνικές παρεμβάσεις των πολιτικών κρατουμένων Κώστα Γουρνά, Γιώργου Καραγιαννίδη, Δημήτρη Μπουρζούκου, Κώστα Σακκά, Μάριου Σεϊσίδη.

Ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις στις ελληνικές φυλακές.

Παρεμβάσεις από πρώην κοινωνικούς και πολιτικούς κρατούμενους και συλλογικότητες του κινήματος ενάντια στις φυλακές.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Στα ΗΟΤ ΗΟΤ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ – ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ, Κυριακή 18/06, Πλ. Πατριάρχου N.Φιλαδέλφεια, 19:30 μ.μ

Η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών) στηρίζει τη Συγκέντρωση – Μικροφωνική που καλεί το σωματείο της Συνέλευσης Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), την Κυριακή 18 Ιούνη 19:30 μ.μ στην πλατεία Πατριάρχου στη Nέα Φιλαδέλφεια.

Η εργοδοσία του ΗΟΤ ΗΟΤ, με τα δαγκωμένα δεδουλευμένα, τα κουτσουρεμένα ένσημα, τα χρωστούμενα επιδόματα και τις χυδαιότητες και τις απειλές πως «θα θάψει και θα πιστολιάσει» τον έναν από τους δύο διανομείς (μέλη της ΣΒΕΟΔ) που διεκδικούν τα αυτονόητα, αποτελεί μια εικόνα από την αποθράσυνση των αφεντικών, που σ’ αυτούς τους μνημονιακούς καιρούς πάει χέρι χέρι με το βάθεμα της κρίσης και της καπιταλιστικής επέλασης που γκρεμίζει ότι έχει απομείνει ακόμα όρθιο από κατακτήσεις και δικαιώματα, κερδισμένα μ΄ αγώνα και αίμα περασμένων γενιών.

Ενάντια στη εργοδοτική τρομοκρατία, όχι άλλα βήματα πίσω !

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΟΥΣ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

*

Ακολουθεί η Ανακοίνωση – Καταγγελία της Συνέλευσης Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

Στα ΗΟΤ ΗΟΤ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ – ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι συνάδελφοι Κ.Μ και Τ.Φ εργάζονται ως διανομείς στο κατάστημα HOT HOT Burger στη Νέα Φιλαδέλφεια και είναι μέλη του σωματείου μας. Από τον Απρίλιο του 2017 και με αφορμή τη μη έγκαιρη καταβολή του δώρου του Πάσχα ξεκίνησαν να διεκδικούν δεδουλευμένα, δώρα και επιδόματα που δεν τους είχαν καταβληθεί. Διεκδίκησαν το αυτονόητο, να ασφαλίζονται σύμφωνα με τις ώρες που εργάζονται.

Η επιχείρηση μετά από παρεμβάσεις του σωματείου μπήκε σε διαδικασία διαλόγου και άλλαξε τις συμβάσεις των συναδέλφων σε 6ημερες (6,40 ώρες την ημέρα). Επίσης δεσμεύτηκε για την παροχή εταιρικού δικύκλου εντός είκοσι ημερών ενώ για το μεσοδιάστημα θα καλύπτει η ίδια τα έξοδα κίνησης και τα σέρβις για τα ιδιόκτητα μηχανάκια των δύο συναδέλφων.

Το Σάββατο 10 Ιούνη ο συνάδελφος Κ.Μ πήγε να εργαστεί. Ο εργοδότης Βασίλης Χαριτάκης  κάλεσε τον συνάδελφο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να συζητήσουν στο γραφείο του καταστήματος. Εκεί ο εργοδότης του επιτέθηκε φραστικά με χυδαιότητες και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά εναντίον του λέγοντας πως «θα τον θάψει και θα τον πιστολιάσει». Ο συνάδελφος αποχώρησε για να διασφαλίσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Άμεσα, μέλη του σωματείου και αλληλέγγυοι συγκεντρωθήκαμε στο Α.Τ Φιλαδέλφειας όπου ο συνάδελφος κατέθεσε μήνυση εναντίον του εργοδότη και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο εν λόγω κατάστημα (HOT HOT).

Στο μνημονιακό χειμώνα που έχει παγώσει τις αντιστάσεις και τη θέρμη των αγώνων οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Θεωρούν τον εαυτό τους το αντίστοιχο των φεουδαρχών του μεσαίωνα, έχουν γραμμένη την εργατική νομοθεσία εκεί που δεν πιάνει το μελάνι και δεν διστάζουν να τραμπουκίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους που ορθώνουν το ανάστημά τους.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ – ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ

Κυριακή 18/06/2017, Πλατεία Πατριάρχου N.Φιλαδέλφεια, 19:30 μ.μ