Κάλεσμα για τη συνδιοργάνωση κινήσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό (18/12)

“Χαμογελάμε κατά μέσα. Αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα.
Παράνομο χαμόγελο, όπως παράνομος έγινε κι ο ήλιος,
παράνομη και η αλήθεια. Κρύβουμε το χαμόγελο,
όπως κρύβουμε στην τσέπη μας, τη φωτογραφία της αγαπημένης μας,
όπως κρύβουμε την ιδέα της λευτεριάς, ανάμεσα στα δυο φύλλα της καρδιάς μας.
Όλοι εδώ πέρα έχουμε έναν ουρανό και το ίδιο χαμόγελο.

Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. Αυτό το χαμόγελο,
κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τα πάρουν”.

Γιάννης Ρίτσος

Την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι πρόκειται να μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ.

Η απόφαση αυτή για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δείχνει ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές εγκαταλείπουν τη γλώσσα της “διπλωματίας”, ικανοποιώντας πλήρως τους διακαείς πόθους των ισραηλινών κατακτητών. Δείχνει την κυνικότητα με την οποία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός συμμετέχει δραστήρια στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας πολιτικής είναι η συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης, η βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, οι δολοφονίες, οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, το τοίχος, οι εποικισμοί, ο βασανισμός ενός ολόκληρου λαού.

Οι ΗΠΑ με τη νέα απόφασή τους επιδιώκουν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε λύση θα μπορούσε να υπάρξει όσον αφορά την ίδρυση και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, “σφραγίζοντας” έτσι την πολυετή στήριξη της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Μια ενέργεια που σαφώς και σχετίζεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Μια ενέργεια κατά την οποία οι ΗΠΑ, μέσω του άξονα Ουάσινγκτον -Τελ Αβίβ- Ριάντ, προωθούν σχεδιασμένα πολεμικές συγκρούσεις και αλλαγές συνόρων με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των μεριδίων των αγορών, αλλά και τις αναδιατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η απόφαση Τραμπ (ενός προέδρου που η προεκλογική του εκστρατεία είχε χρηματοδοτηθεί με υπέρογκα ποσά από επιχειρηματίες του ισραηλινού λόμπι, όπως ο Seldom Aderson που θεωρείται ο βασιλιάς των καζίνο του Λας Βέγκας) δεν έρχεται σε μια τυχαία χρονική συγκυρία. Έρχεται σε μια συγκυρία όπου η μάχη που δίνεται εδώ και δεκαετίες για να περιοριστεί η ισχύς της Τεχεράνης αρχίζει να χάνεται καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους (Συρία, Ιράκ, …) το οποίο μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ένα ανάχωμα.

Επιχειρείται η γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής (πρόσφατα γεγονότα με την παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Αλ-Χαρίρι, του οποίου η δήλωση της παραίτησής του έγινε από το Ριάντ) προκειμένου να διακόψουν “το σιιτικό τόξο” της Τεχεράνης, που σκοπό θα έχει να συνδέσει μια περιοχή που θα ξεκινάει από το Ιράν και θα φτάνει μέχρι το Λίβανο. Έρχεται με σκοπό να αναφλέξει την περιοχή με ακόμα μια φορά τους παλαιστίνιους να είναι τα απόλυτα θύματα στη τεράστια αυτή γεωστρατηγική σκακιέρα.

Σε αυτό το έγκλημα η επαίσχυντη συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί την περίτρανη απόδειξη της συνενοχής της στη σφαγή των παλαιστινίων. Μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ δεν ντράπηκε να αναγνωρίσει ως “ιστορική πρωτεύουσα” του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν. Μια κυβέρνηση που συστηματικά αθωώνει και εξωραΐζει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.

Η προκλητική απόφαση των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης. “Η 8η Δεκεμβρίου είναι μέρα οργής. Όμως είναι και η αρχή μιας προσπάθειας, μιας Ιντιφάντα που θα οδηγήσει στην ελευθερία της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Έτσι ελευθερώσαμε και τη Γάζα”. (ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε). Σαν συνέχεια της 1ης και 2ης Ιντιφάντα, αλλά και του διαρκούς αγώνα του Παλαιστινιακού λαού οι οργανώσεις της Αντίστασης κάλεσαν σε τριήμερη αναμέτρηση με τους σιωνιστές και του Αμερικάνους. Τρεις ημέρες οργής κηρύχθηκαν κατά τις οποίες οργανώθηκαν μεγαλειώδης συγκρουσιακές διαδηλώσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ενώ σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Δύο ρουκέτες έπληξαν τους σιωνιστικούς εποικισμούς του Ασκελόν και Σντερότ, ενώ ο σιωνιστικός στρατός ανταπάντησε με πυρά πυροβολικού στις γειτονιές της Αλ-Ζαϊτούν στην πολιορκημένη Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά. Στη Χεβρόνα, τη Βηθλεέμ και τη Ναμπλούς παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών τραυματίζοντας πάνω από 250 ανθρώπους και σκοτώνοντας άλλους δύο.

Η παλαιστινιακή αντίσταση αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αξιοπρέπειας και αγωνιστικότητας ενός περήφανου λαού που με εφόδιο του την αλληλεγγύη και τον ηρωισμό του αντιτίθεται διαχρονικά στην υπεροπλία της φασιστικής σιωνιστικής μηχανής.

Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων

Νίκη στα όπλα της παλαιστινιακής αντίστασης

Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Κάλεσμα για τη συνδιοργάνωση κινήσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό: Δευτέρα 18/12, 18:00 στο Πολυτεχνείο

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *