Μοίρασμα προκηρύξεων στη Φοιτητική Λέσχη του ΕΚΠΑ στην Ιπποκράτους ενάντια στο lock out του Δεκεμβρίου στη Νομική

Ανακοίνωση σχετικά με το lock-out του Δεκεμβρίου στη Νομική

Στις 14/12 η Νομική σχολή Αθηνών παρέμεινε κλειστή «λόγω προσωρινών τεχνικών προβλημάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανακοίνωση της γραμματείας της σχολής. Δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος έσπασαν έμπρακτα το lock-out, μπήκαν στον προαύλιο χώρο της σχολής και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισαν να περικυκλώνουν τη σχολή. Στη συνέχεια, οι φοιτητές αποχώρησαν και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία προς την πρυτανεία.

Η στάση αυτή των πρυτανικών αρχών και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά δεν είναι τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι  την ίδια μέρα ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση, η οποία διοργανωνόταν από διάφορες πολιτικές συλλογικότητες, με θέμα τη χορήγηση άδειας στον αγωνιστή πολιτικό κρατούμενο Δ.Κουφοντίνα, στην οποία θα μιλούσαν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, νομικοί και πανεπιστημιακοί. Μάλιστα, την προηγούμενη μέρα είχε σταλεί στις φυλακές απόρρητο έγγραφο από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το οποίο απαγόρευε στον Δ. Κουφοντίνα να παρέμβει τηλεφωνικά στην εκδήλωση, απειλώντας τον με την πειθαρχική κύρωση απαγόρευσης υποβολής αίτησης για άδεια για τα επόμενα δύο χρόνια!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτές τις πρακτικές φίμωσης και ηθικής εξόντωσης ενός πολιτικού κρατούμενου, ο οποίος δικαιούται εδώ και επτά χρόνια άδεια, εξακολουθώντας να παρεμβαίνει με το λόγο του στα κοινωνικά δρώμενα, επιβεβαιώνει τη συνέχεια του κράτους, του αυταρχισμού των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και της μεροληπτικής αντιμετώπισης των κρατουμένων, οι οποίοι έχουν στρατευτεί στην αγώνα για την επανάσταση. Τέτοιες πρακτικές απροκάλυπτου αντικομμουνιμού, που θυμίζουν τις δηλώσεις μετανοίας, παραπέμπουν στην περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα δεν λύγισε μπροστά στις εξορίες, στις φυλακές, στα ξερονήσια, στα βασανιστήρια και στη διαπόμπευση. Αποδεικνύουν περίτρανα την υποκρισία και τον κίβδηλο χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας για το πως αντιλαμβάνεται ο αστικός κόσμος τις έννοιες «ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα περίπου ένα μήνα επιβλήθηκε lock-out στη νομική σχολή, καθώς είχαν προηγηθεί τα lock-out στις 14/11 και 5-6/12 λόγω των διαδηλώσεων για την επίσκεψη του πολιτικού εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, Ομπάμα και την «επέτειο» για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, αντίστοιχα. Βέβαια, και σε αυτές τις περιπτώσεις η δικαιολογία ήταν ότι η σχολή παρέμεινε κλειστή λόγω «κυκλοφοριακών ρυθμίσεων» και «προσωρινών τεχνικών προβλημάτων», αντίστοιχα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της σχολής για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις έξω από τα πλαίσιο της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, διότι προβάλλεται ως επιχείρημα ότι δεν επαρκούν οι αίθουσες για διδασκαλία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάνουν τα μαθήματά τους!

Ενώ λοιπόν, οι πρυτανικές αρχές διατείνονται ότι οι φοιτητές χάνουν τα μαθήματά τους λόγω των εκδηλώσεων, γεγονός το οποίο δεν αληθεύει, τους είναι πολύ εύκολο  να επιβάλλουν πραξικοπηματικά lock-out, περικυκλώνοντας τη σχολή με ΜΑΤ. Ενώ, λοιπόν οι φοιτητές στη Νομική ακούνε συνεχώς για την «ελευθερία του λόγου και της έκφρασης», για την «έλευθερη διακίνηση ιδεών»,  είναι πολύ εύκολο στην κυβέρνηση σε σύπμνοια με τις πρυτανικές αρχές να κλένουν τη σχολή, προκειμένου να ακυρώσουν εκδηλώσεις, φιμώνοντας πολιτικούς κρατούμενους.

Επειδή, όμως οι φοιτητές στη Νομική έχουν γράψει ιστορία, συμμετέχοντας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με την κατάληψη της σχολής το Φλεβάρη του 1973, επειδή τα πανεπιστήμια δεν είναι μόνο οι αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και χώροι κοινωνικής δραστηριοποίησης, πολιτικοποίησης, ιδεολογικής -πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης, αμφισβήτησης και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησης  τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να μην μείνουν αναπάντητες. Γιατί το πανεπιστημιακό άσυλο- ό,τι έχει απομείνει από αυτό- κατακτήθηκε με αγώνες. Γιατί το πανεπιστημιακό άσυλο ανήκει στον εργαζόμενο λαό και στη νεολαία. Γιατί η νεολαία στρατευμένη με το εργατικό-λαικό κίνημα οργανώνεται, μάχεται και νικά.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας επάξια την κοινωνική γενοκτονία των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, ως υπεύθυνη για τη συνέχεια της εξαθλίωσης και της φτωχοποίησης του λαού και της εργατικής τάξης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για το περαιτέρω τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της β αξιολόγησης , αποβλέπει τώρα και στην περιστολή των πολιτικών –δημοκρατικών ελευθεριών. Επειδή, λοιπόν τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κερδίζονται με αγώνες, το οργανωμένο κίνημα θα περιφρουρήσει τις κατακτήσεις του και θα νικήσει.

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
ΤΟ LOCK-OUT ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Όλοι σην εκδήλωση: “15 χρόνια αιχμάλωτος. 7 χρόνια όμηρος”, με παρέμβαση του Δ.Κουφοντίνα (ΑΣΟΕΕ 1/2, 19:ΟΟ)

Ταξική Aντεπίθεση (Oμάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *