Σχετικά με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και τις επικείμενες εξελίξεις

Κατόπιν παρεμβάσεως της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία άσκησε πειθαρχικές διώξεις στους δύο εισαγγελείς των φυλακών Κορυδαλλού που είχαν εγκρίνει τις 2 προηγούμενες 48ωρες άδειες του επαναστάτη Δ. Κουφοντίνα, μπλοκάρεται η διαδικασία για τη χορήγηση νέας άδειας. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πολιτικών προσώπων, οικονομικών παραγόντων και ξένων κυβερνήσεων και των εδώ πρεσβειών τους  έπιασαν τόπο. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην φυλακή 16 χρόνια. Στο πρόσωπό του, έχουν φανεί ξεκάθαρα μια σειρά επιδιώξεων του κράτους, τόσο για πολιτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την δράση και τις στοχεύσεις της οργάνωσης 17Ν, αλλά και γενικότερα με την επιλογή του ένοπλου αγώνα, όσο και για τη στάση που κράτησε ο ίδιος κατά την σύλληψη του αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του έως σήμερα. Το κράτος, μέσω του αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα θέλει να παραδειγματίσει το σύνολο των πολιτικών κρατουμένων, καθώς και τις νέες γενιές αγωνιστών που δρουν ή σκέφτονται να δράσουν έξω από τα όρια της αστικής νομιμότητας. Οι προθέσεις αυτές έχουν φανεί στο σκεπτικό, που συνόδευε τις απορρίψεις των αιτήσεών του για άδεια, όπου του ζητούσαν δήλωση μετάνοιας προκειμένου να του χορηγηθεί η άδεια που δικαιούται.

Στις 30 Μαΐου ξεκίνησε απεργία πείνας ο επαναστάτης Δ. Κουφοντίνας διεκδικώντας δύο αιτήματα:

α) την χορήγηση τακτικής άδειας

β) την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο

Η απεργία πείνας κορυφώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της κατάστασης υγείας του απεργού. Μετά από 16 μέρες κατακτά την επιστροφή στην προηγούμενη συνθήκη αδειών και έτσι ο σύντροφος Δ. Κουφοντίνας παίρνει την τρίτη κατά σειρά 2ήμερη άδεια στις 19/6. Ως προς το δεύτερο αίτημα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Σχετικά με την αλληλεγγύη στην απεργία πείνας

Από την πρώτη μέρα έναρξης της απεργίας πείνας, καλέστηκε ανοιχτή συνέλευση με πρωτοβουλία της «Φωνής Λευτεριάς για τους πολιτικούς κρατούμενους». Η συγκεκριμένη συνέλευση πλαισιώθηκε από διάφορες ομάδες/συλλογικότητες του αναρχικού και του ευρύτερου ριζοσπαστικού αριστερού χώρου, καθώς και ατομικότητες των αντίστοιχων χώρων. Συγκροτήθηκε η «Συνέλευση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα», η οποία πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει κινήσεις σε κεντρικό επίπεδο, όπως:

α) μοτοπορεία από τα Προπύλαια προς τις φυλακές Κορυδαλλού και συγκέντρωση έξω από το κατάστημα κράτησης (στις 6/6/18)

β) κεντρική πορεία από το Μοναστηράκι προς τα Προπύλαια (στις 9/6/18)

γ) μοτοπορεία από την πλατεία Εξαρχείων προς το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύονταν πια ο απεργός πείνας μετά από επιδείνωση της κατάστασής του, και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο (στις 11/6/18)

δ) παρέμβαση κατά την διάρκεια ομιλίας του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Α. Νεφελούδη στα γραφεία τους στην Καλλιδρομίου.

Παράλληλα, πραγματώθηκαν δεκάδες κινήσεις αλληλεγγύης σε πανελλαδικό επίπεδο από κινήσεις αντιπληροφόρησης, καταλήψεις κτιρίων έως και επιθετικές ενέργειες. Από τις δράσεις αυτές, ένα αποτέλεσμα ήταν και 20 συλλήψεις μελών της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας κατά την διάρκεια παρέμβασης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 11/6, καθώς και 2 συλλήψεις συντρόφων μετά από δράση με στόχο την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στην οδό Μασσαλίας στις 12/6. Πέραν των ανωτέρω δράσεων, στα πλαίσια αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα πραγματοποιήθηκε στις 7/6, από ομάδα συντρόφων, δράση με στόχο τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην οδό Γενναδίου. Στο κτίριο στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κατά την διάρκεια της δράσης ο αστυνομικός φρουρός του συγκεκριμένου, πυροβόλησε σε ευθεία βολή την ομάδα των συντρόφων καθώς αυτή αποχωρούσε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εγκλωβίσει κομμάτι της κατεβάζοντας τα ρολά της εισόδου. Ήταν καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι δεν υπήρξε θύμα από αυτή τη δολοφονική ενέργεια του φρουρού.

Η θετική έκβαση του συγκεκριμένου αγώνα έθεσε ένα ακόμα ανάχωμα στο καθεστώς εξαίρεσης που έχει επιβληθεί από την πρώτη μέρα της σύλληψής τόσο του Δ. Κουφοντίνα, όσο και των υπόλοιπων πολιτικών κρατούμενων. Η απάντηση από την πλευρά του κράτους δεν άργησε να έρθει ξανά μέσω της Ξένης Δημητρίου. Την Τρίτη 26 Ιουνίου ανακοινώθηκε στους πολιτικούς κρατούμενους Δημήτρη Κουφοντίνα, Παναγιώτη Αργυρού, Κώστα Γουρνά, Δαμιανό Μπολάνο, Γιώργο Νικολόπουλο, Μιχάλη Νικολόπουλο, Γεράσιμο Τσάκαλο και Χρήστο Τσάκαλο  κλήση για ανωμοτί κατάθεση, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σχετικά με υποτιθέμενο πειθαρχικό παράπτωμα που αφορά την εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού στις 24 Φλεβάρη 2018, η οποία είχε πραγματοποιηθεί ως απάντηση στη βίαιη μεταγωγή του αναρχικού Ντίνο Γιαγτζόγλου. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει, ότι εάν στους συντρόφους αποδοθεί η συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία είναι κακούργημα, θα είναι υπόδικοι και σύμφωνα με τον νόμο δεν θα δικαιούνται άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη.

Ο αγώνας ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης που έχει επιβληθεί στους πολιτικούς κρατούμενους είναι μια συνεχής μάχη. Οι όποιες επιμέρους νίκες σε καμία περίπτωση δεν μας εφησυχάζουν. Οι εκάστοτε μεθοδεύσεις δεν μας φοβίζουν, απεναντίας μας πεισμώνουν και μας δίνουν περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *