Να αντισταθούμε στη μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Άραξο

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όλα δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης πυρηνικών όπλων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στον Άραξο Αχαϊας. Στις 17 Μαΐου ο ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε για επιθεώρηση την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, γεγονός που φούντωσε πάλι τις φήμες για τη μεταφορά των πυρηνικών. Θυμίζουμε πως στις 26, 27 και 28 Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών “εκσυγχρονισμού” της βάσης και τη μεταφορά εκεί “ειδικών όπλων”, δηλαδή πυρηνικών όπλων στη διάλεκτο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υποπτέραρχος ε.α Ερντογάν Καρακούς, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik. Ο Καρακούς μιλώντας για την ένταση των ενδοαστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα/Τουρκία, ΗΠΑ/Ρωσία) και αναφερόμενος στην ελληνική πολιτική δήλωσε: «ενόψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ […] Ο στόχος είναι να κερδηθεί η υποστήριξη της Ουάσιγκτον, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την επίσκεψη του αξιωματικού του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση του Αραξου στην Ελλάδα». Όπως σωστά επισημαίνει ο τούρκος καραβανάς, η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας κάνει ολοένα και πιο χρήσιμη την Ελλάδα για την αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή και αντίστροφα η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει την αμερικάνικη στήριξη ως μοχλό πίεσης ενάντια στην Τουρκία: «Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να κερδίσει τη στήριξη των Αμερικανών εναντίον της Τουρκίας όσον αφορά σε θέματα που έχουν να κάνουνε με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, επιδιώκουν να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από αυτή την κατάσταση. Οπότε είναι ασφαλές να πούμε πως η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Άραξο είναι κατά κάποιον τρόπο προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Μάρτιο ο αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, όταν ερωτώμενος για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην περιοχή και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφορικά με την ΑΟΖ, την Κύπρο κλπ, είπε: «από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Για αυτό, λοιπόν, και η Ελλάδα μετατρέπεται από άκρη σε άκρη σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, με ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων στρατιωτικών δομών και τη δημιουργία νέων (όπως πχ στην Αλεξανδρούπολη, τη Σύρο κι αλλού). Γι αυτό δημιουργείται υπό τη σκέπη των ΗΠΑ, ο πολεμοκάπηλος άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, σαν επιμέρους τμήμα του ενδοαστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών οδών και για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.

Φυσικά, οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το μπρα ντε φερ μεταξύ των αστικών τάξεων και των κρατών που τις εκπροσωπούν. Ειδικά στον τόπο μας, η μετατροπή της Ελλάδας σε βασικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εμπλέκει τη χώρα ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου να αυξάνεται διαρκώς. Όπως γράφαμε στο πρώτο μας κείμενο για την πιθανή επανεγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Άραξο τον περασμένο Νοέμβρη: «Το ελληνικό κράτος, ως μεσίτης της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει μερίδιο από την πίτα της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας, ακολουθεί πολιτική ουράς του ευρωατλαντικού μπλοκ, και ιδιαίτερα της αμερικάνικης συνιστώσας του, εμπλέκοντας τη χώρα στη δίνη επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών ανταγωνισμών. Ο εργαζόμενος λαός στην Ελλάδα και οι λαοί όλου του κόσμου όχι απλώς δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να μετατραπούν για ακόμα μια φορά σε κρέας για κανόνια. Η αδυναμία επαρκούς ανάκαμψης της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, και ιδιαίτερα στις “ανεπτυγμένες” οικονομίες, και το ξέσπασμα μια νέας μείζονος κρίσης που έρχεται εξ αιτίας της αστάθειας του τραπεζικού συστήματος και της φούσκας των κρατικών και ιδιωτικών χρεών(που φτάνουν στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ!) ολοένα και αυξάνουν το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης. Ήδη η πύκνωση των περιφερειακών συγκρούσεων σε όλο τον πλανήτη, που εμφανίζεται με ένα συνδυασμό “θερμών” και “ψυχρών” πολέμων, μας δείχνει πως ήδη ζούμε σε μια εποχή έρποντος παγκοσμίου πολέμου. Χρέος των επαναστατικών δυνάμεων είναι να μάχονται στον ίδιο τους τον τόπο ενάντια στην εφαρμοσμένη πολιτική της αστικής τάξης και του κράτους της. Καθήκον μας είναι να αντισταθούμε στη στρατηγική επιλογή πρόσδεσης του ελληνικού κράτους στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και να οικοδομήσουμε ένα διεθνιστικό – αντιπολεμικό κίνημα που θα σταθεί ανάχωμα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και θα προωθήσει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ – ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *